– Det ble to hyggelige og spennende dager, dager som ga både Ferds styre og oss i konsernledelsen større nærhet til og innsikt i Aibels virksomhet. Og ikke minst, et sterkt og livaktig inntrykk av hvordan Aibels imponerende stålkonstruksjoner blir til, sier Morten Borge, konsernsjef for Ferd.
Sammen med samtlige medlemmer av Ferds styre, og investeringsdirektør Tom Erik Myrland og finansdirektør Erik Rosness fra konsernledelsen, besøkte han i dagene 15. og 16. april Aibels verft i Haugesund.
Fossil og fornybar
– Vi opplevde dager med full aktivitet på verftet, hvor et firesifret antall mennesker var i sving med både nybygg og vedlikeholds- og modifikasjonsprosjekter. Og med to ruvende plattformer liggende side om side for ferdiggjøring ved verftets kaianlegg – det ene for karbonbasert energi, det andre en del av Aibels massive satsning i havvindsektoren, sier Borge.
En produksjons-, lagrings- og utskipningsplattform til Penguins-feltet i britisk del av Nordsjøen for Shell UK representerer den tradisjonelle virksomheten innenfor olje og gass. Den andre plattformen ved kaien, omformerplattformen DolWin epsilon er et godt eksempel på Aibels vellykkede fornybar-satsning, som nå utgjør over halvparten av selskapets ordrereserve. Omformerplattformen får en nøkkelrolle i det såkalte DolWin-clusteret i tysk sektor av Nordsjøen. Der skal den ta imot vekselstrøm fra et stort antall vindturbiner, og konvertere den til likestrøm for den lange kabelforbindelsen inn til land. Der blir likestrømmen konvertert tilbake til vekselstrøm for nettselskapet TenneT, som forsyner store deler av Tyskland og Nederland.
Haugesund og Thailand
Mye av virksomheten i Haugesund foregår i verftshallene, der komplekse moduler for offshoreinstallasjoner bygges opp. Aibel har imidlertid også verft i Thailand, og de to verftene samarbeider tett. Haugesundere er blitt vant til å se gigantiske plattformdekk om bord på spesialiserte løfte- og transportfartøyer på vei inn Karmsundet mot verftet, der sluttmontasje og ferdiggjøring foregår.
Serien av omformerplattformer for Doggerbank i britisk del av Nordsjøen er gode eksempler på samarbeidet mellom de to Aibel-verftene: Plattformdekkene er bygget i Thailand, mens ferdiggjøring og montering av omformerutstyret fra Aibels samarbeidspartner Hitachi Energy skjer i Haugesund.
– Hadde vi kommet noen få dager tidligere, ville vi også opplevd en av disse plattformene ved bryggekanten, sier Borge.
Den var imidlertid på vei til Doggerbank Wind Farm utenfor Nord-England. Der er den nå trygt på plass som nummer to i en serie på tre i det som er verdens største havvindprosjektet under utbygging, og som blir en viktig faktor i britisk energiforsyning.
– Vi fikk imidlertid en tur på toppen av DolWin-plattformen, som rager 80 meter over havflaten – med en fantastisk utsikt over verftet, byen og sjøen utenfor, forøvrig i vakkert solskinn, sier Borge.
Hundre lærlinger
Borge trekker ellers frem møtene med ledelse og medarbeiderne hos Aibel som en svært positiv del av besøket, møter som bidro til ny innsikt og styrkede relasjoner.
– Og ikke minst var det fint å få møte noen av de mange lærlingene på verftet. Som et av de store teknologiselskapene i Norge er Aibel også en stor lærlingbedrift, og viser samfunnsansvar i praksis ved å ta inn rundt femti unge under utdanning årlig. De fleste har en læretid på to år; det betyr at Aibel til enhver tid har rundt hundre lærlinger. De fleste er ved verftet i Haugesund, noen også på andre lokasjoner, sier han.
Lærlingene får opplæring innenfor et vidt spekter av fag som er relevante for moderne mekanisk industri. Borge forteller at gjestene fra Ferd fikk en egen sesjon der lærlinger viste sveising og en rekke andre mekaniske fag. De fikk også demonstrert Aibels satsning på virtual reality, som gjør det mulig å arbeide mer effektivt, samtidig som den virtuelle erfaringen gjør det tryggere å bevege seg blant virkelighetens store maskiner og tunge utstyr.
Optimisme
Morten Borge forteller at Aibel er Haugesunds største arbeidsplass – og at han under besøket opplevde en følelse av positivitet og optimisme i byen, noe han ser i sammenheng med utviklingen hos Aibel.
– Selskapet har hatt meget god tilgang på oppdrag de siste årene, med en stor og økende andel innenfor fornybar sektor. Det har gitt tidenes mest velfylte ordrebok, og sikrer høy aktivitet i mange år fremover. Det lover godt for både verftet og byen, sier han.
To roller
Ferd-sjefen legger til at han har fulgt Aibel lenge, og at han er fullt klar over at selskapet arbeider innenfor en syklisk industri.
– Så selv om Aibel gjør det godt nå, er det samtidig viktig å huske at det vil komme tøffere tider også. Aibel spiller en viktig rolle i transformasjonen til et grønnere samfunn, men har samtidig en viktig rolle i å kunne bidra til olje- og gassprosjektene som gjenstår, og ikke minst, utføre sikkert vedlikehold av eksisterende infrastruktur i mange år fremover, sier han.
Borge understreker at Aibel allerede er kommet langt på omstillingsreisen til en grønnere fremtid. Og han mener potensialet er stort, enten det handler om havvind, elektrifisering, eller karbonfangst og -lagring.
– Under besøket fikk vi også høre om arbeidet med å finne helt nye områder der en prosjektorganisasjon som Aibel kan utnytte sin omfattende kompetanse. Jeg lar meg imponere over omstillingsevnen og kulturen vi møter hos Aibel i Haugesund, og over viljen til å løse utfordringer på en sikker måte. Vi ble litt stolte alle sammen da vi var der, avslutter Morten Borge.