Som en ledende aktør innenfor boligmarkedet merker også Mestergruppen dagens krevende markedssituasjon.
– Markedet hadde en sterk oppgang under pandemien, som ble avløst av en kraftig nedgangskonjunktur. Byggingen av nye boliger er nå på det laveste nivået siden 1970-tallet, sier Sandvik.
Ifølge Prognosesenteret gikk igangsettingen av nye boliger totalt ned med 40 prosent fra 2022 til 2023. Den største nedgangen var i leilighetsmarkedet, som i 2023 endte hele 51 prosent under 2022.
– I år bygges det om lag 12.000 nye boliger i Norge, mot et normalnivå på 25.000 til 30.000. Tilsvarende tall for fritidsboligmarkedet er 1500 mot 5000, som var normalen før pandemien. Under pandemien ble det bygget opp mot 9000 nye fritidsboliger årlig, forteller han.
Det kraftige fallet i boliginvesteringer gir store utslag for markedsaktørene. Mestergruppen har vagt en offensiv tilnærming for å møte utfordringene.
– Vi er et diversifisert konsern med flere omsetningskanaler enn bare nyboligmarkedet. Vår omsetning falt med 12 prosent i 2023, og vil sannsynligvis falle rundt 4-5 prosent i 2024. Vi var tidlig ute med relativt omfattende kostnadsgrep, og det har vi nytt godt av i etterkant, påpeker han.
Mens andre aktører holder på med kostnadskutt nå, kan Mestergruppen i stedet vende all oppmerksomhet utover.
– Det gjør at vi kan være mer offensive i vårt markedsarbeid, og kaprer markedsandeler rent organisk. Det lykkes vi godt med, sier Sandvik.
Markedsledende i Sverige
Mestergruppen er godt etablert innen oppussingsmarkedet i Norge, og i begynnelsen av 2024 kjøpte konsernet de to svenske fargehandelkjedene Happy Homes og Colorama.
– Vi har spisskompetanse innen fargefaghandel både i privat- og proffsegmentet i Norge som vi så mulighetene for å dra veksler på også i Sverige, forteller Sandvik.
Mestergruppen var allerede etablert med byggevarekjedene XL-BYGG og Bolist i Sverige, og i 2023 åpnet også overflatekonseptet Mal Proff flere proffbutikker i Sverige.
– Vi ble raskt en utfordrer til de etablerte aktørene i markedet, og det skapte en bevegelse som gjorde at de to ledende kjedekonseptene, Happy Homes og Colorama, ønsket å komme til oss. I løpet av seks måneder har vi gått fra å være en utfordrer til å bli markedsledende, sier han.
– Alle faller i synkende tidevann, og for aktører som er mer utsatt enn andre er det positivt å gå sammen med Mestergruppen, som relativt sett klarer oss veldig bra, legger han til.
I juni overtok Mestergruppen også konkursboet etter boligbyggeselskapet BoligPartner, som har hovedkontor på Hamar.
– Da de meldte oppbud så vi at dette var kunne være relevant for oss å gå inn i og få verdier ut av. Etter noen intensive forhandlingsrunder landet vi en avtale, sier Sandvik.
Lys i tunnelen
Ferd eier drøyt 70 prosent av aksjene i Mestergruppen, og støtter konsernets offensive markedsstrategi.
– Vi er en langsiktig eier og har tro på at markedet vil vokse. Selv om tidene er tøffe nå mener vi at Mestergruppen har en svært god ledelse, og som største eier er vi positive til deres satsinger. Det finnes et uttrykk som sier at de beste investeringene gjøres i dårlige tider, og vi håper at det gjelder også her, sier Investment Professional & Co-head Are Dragesund i Ferd Capital.
Den krevende markedssituasjonen har vart siden andre halvår 2022 og fortsatt i 2023 og 2024.
– Selv om Mestergruppen i denne perioden har redusert både omsetning og lønnsomhet vesentlig, har de klart å kutte kostnader og samtidig være offensive. Oppkjøpene av Happy Homes, Colorama og BoligPartner i 2024 viser at Mestergruppen satser langsiktig til tross for et tøft marked, sier han.
For Mestergruppen er det en styrke å ha Ferd i ryggen.
– En eier som Ferd gir kredibilitet i forhandlinger, og samtidig en indre trygghet, fordi vi ikke blir så redde for å beskytte nedsidene. Vi vet at vi står støtt i systemet sammen med Ferd. Det gjelder alt fra finansiering, relasjon til banker og ytre renommé, til høy kompetanse hos våre sparringspartnere hos Ferd. Det er en viktig dimensjon for oss, sier Mikkel Sandvik.
Han har tro på at Mestergruppen vil klare seg godt gjennom nedgangstidene.
– Vi ser jo et lys i tunnelen – fallet ser ut til å ha nådd bunnen nå. Selv om utviklingen fremdeles er ganske flat og vi leter etter tegn på vekst, er vi spente på å se hvor lenge den horisontale streken vil vare. Vi har tro på at pila etter hvert vil peke oppover, fordi det er et stort behov for nye boliger, sier han.