Årets Sosiale Entreprenør deles ut på NHOs årskonferanse 12. mai 2022. Det er 12. gang prisen deles ut, og én av de tre finalistene vil få med seg en gavesjekk på en halv million kroner til videre utvikling av virksomheten.

Forfatter: Anniken Grundt

Det er 12. gang prisen deles ut, og én av de tre finalistene vil få med seg en gavesjekk på en halv million kroner til videre utvikling av virksomheten. Andre- og tredjeplassen får en gavesjekk på 50 000 kroner hver. Ferdeier og juryleder Johan H. Andresen forteller at juryen blant annet har vurdert hvor innovativ løsningen er, om den er skalerbar og om forretningsmodellen er økonomisk bærekraftig.

– De siste årene har vi hatt teknologitunge entreprenører på toppen, men denne gang har vi selskaper som har ganske opplagte og nesten enkle og håndfaste løsninger på konkrete problemer, sier han.

En ny morgendag

NHOs årskonferanse er blant de mest profilerte konferansene i Norge, og samler hvert år om lag 1300 bedriftsledere, ledere i offentlig sektor, toppolitikere, akademikere og eksperter. I 2022 vil konferansen også bestå av en digital sending der alle kan følge hovedsendingen fra scenen i Oslo Spektrum – i tillegg til å få eget innhold, bak scenen-reportasjer og mulighet til å nettverke med andre deltakere. NHOs årskonferanse 2022 har fått navnet «En ny morgendag» og vil belyse viktige samfunnsspørsmål i lys av situasjonen i Ukraina og konsekvensene det har for Norge og verden.

– Det er veldig kult at NHO tok vår lissepasning om å dele ut prisen på sin årskonferanse. Kandidatene fortjener absolutt et stort publikum som deler deres ambisjoner om å inkludere flere i samfunn- og arbeidsliv, sier Andresen.

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, håper mange vil følge med når vinneren kåres på NHOs årskonferanse 12. Mai.

– Verden er i endring. Vi trenger entreprenørene og gründerne hvis vi skal klare å komme opp med nye og gode løsninger for framtida. Disse finalistene gjør en enestående jobb, og jeg håper årskonferansen blir inspirert av innsatsen de legger ned for å bidra til et inkluderende Norge, sier NHO-direktøren.

Meld deg på NHOs digitale årskonferanse her.

Bred jury

De 23 nominerte ble stemt frem av miljøer som støtter sosiale entreprenører. Flere av disse aktørene utgjorde fagjuryen som valgte ut fem selskaper som fikk presentere seg for hovedjuryen. Hovedjuryen som valgte ut finalistene og vinneren bestod av Frithjof Lund, CEO i McKinsey Norge, Christine Wergeland Sørbye, CEO i Oslo Science City, Sissel Kristin Hoel, Fagsjef i StartOff, og Solvor Øverlien Magi, CEO i Lifeness som vant prisen i 2020. Johan H. Andresen har ledet juryarbeidet.

– Ordningen med to juryer inkluderer både etablerte aktører og nye organisasjoner. Likevel, eller kanskje akkurat derfor, så landet vi på tre klassiske sosiale entreprenører. Det er en udelt glede å være del av to juryer med mennesker som er dedikerte til å fremheve slike gode eksempler på sosialt entreprenørskap, sier Andresen.

Inspirerende finalister

Årets tre finalister jobber alle aktivt med å motvirke utenforskap:

Guttas Campus tar ungdommer som står i fare for å droppe ut på grunn av svake karakterer eller andre utfordringer med på en 14-dagers sommercamp. Her møtes gutta med forutsigbarhet, tydelige grenser og omsorg, og det jobbes hardt både faglig og mentalt. I etterkant blir gutta fulgt opp med mentoring i 10. klasse og første halvår på videregående skole.

Ideelt skaper arbeidsplasser for ungdom med lokal forankring. De startet på Tøyen der bibliotekene slet med at ungdommer hang på utsiden og krevde vekterressurser. Ideelt tenkte nytt og ansatte ungdommene som vanket rundt bibliotekene som trivselsverter i stedet for vekterne. Under pandemien har ungdommene bemannet teststasjoner og vaksinesentre. Ungdommene får verdifull arbeidserfaring og lokalmiljøet blir bedre.

Sammen om en jobb arbeider for bedre integrering og et mer mangfoldig arbeidsliv gjennom et mentorprogram. Her knyttes innvandrere med høyere utdanning sammen med mennesker med relevant faglig bakgrunn, og bygger dermed en bro til næringslivet. Dette har ført til at flere som står utenfor arbeidslivet kommer i jobb og samfunnet får tilgang på verdifulle ressurser.

Tidligere vinnere:
2020: Lifeness
2019: iMAL
2018: Assistert Selvhjelp
2017: Motitech
2016: Generasjon M
2015: Gammel Nok
2014: Monsterbedriften
2013: Epleslang
2012: Lyk-z & døtre
2011: Noen
2010: Forandringsfabrikken

Takk til fagjuryen:  
Abubakar Khalid, Wilstar 
Sofie Furu, SoCentral 
Helga Øvsthus Tønder, Tøyen Unlimited 
Sarah Prosser, Prosser Projects  
Anne Dubrau, Vollebekk Fabrikker 
Styreleder Johan H. Andresen, Ferd