Studio er et digitalt tilbud for aspirerende gründere og etablerte selskaper. Den inneholder en rekke læringsressurser, digitale møteplasser og tilbud om fysiske workshops. Det er også mulig å booke én-til-én-møter og få opptil fem timer gratis veiledning av Impact StartUps forretningsutviklere.
– Visjonen for Studio er basert på erfaringer i akseleratorprogrammet vårt. Vi ser at selskaper modnes i ulikt tempo, men det er ofte de samme spørsmålene som går igjen. Dette kan for eksempel handle om hvordan de skal balansere det sosiale og kommersielle i forretningsmodellen, sier daglig leder Marte Sootholtet i Impact Startup.
– Målet er at vi skal kunne hjelpe flere etablerte selskaper og tidligfase-gründere. Kun 10 selskaper får plass i hver akselerator, men gjennom Studio kan vi hjelpe langt flere, også i hele landet. Dette skal vi blant annet oppnå gjennom å tilby andre gründermiljøer å bruke og samskape Studio sammen med oss, legger hun til.
Akseleratorprogrammet Impact StartUp ble etablert som et prosjekt i Ferd Sosiale Entreprenører (FSE) i 2018, og ble i 2020 skilt ut som et eget ideelt selskap.
Nyttige verktøy
Hos Impact StartUp får oppstartsselskaper skreddersydd bistand til å ta neste steg på gründerreisen, og Studio er det siste tilskuddet.
– De fleste gründere som lykkes har gode rådgivere og støttespillere rundt seg. Den samme effekten ønsker vi å skape med Studio. Plattformen skal være ditt knutepunkt, der du får de verktøyene du trenger og koblinger til andre selskaper og fagfolk som kan støtte deg på reisen, forteller Studio-ansvarlig i Impact StartUp, Chris Klemmetvold.
Han er også fast makker i «Impactpodden» sammen med forretningsutvikler Lise Arvesen i Impact StartUp og direktør i Ferd Sosiale Entreprenører, Katinka Greve Leiner. Podcasten tar for seg ulike temaer som er relevante for dem som er eller vil bli sosiale entreprenører og er helt ferske i gamet.
Viktig innsikt
For Impact StartUp dekker Studio-plattformen to viktige behov:
– På den ene siden bygger vi ut en plattform for hjelp og støtte til forretningsutvikling for gründere og oppstartsselskaper, og på den andre siden får vi anledning til å bli kjent med behovene til de selskapene som kontakter oss. Dette gjør at vi kan danne oss et inntrykk av hvem de er, og se på trender for hvilke samfunnsutfordringer de sosiale entreprenørene jobber med å løse. I tillegg får vi data som gjør at vi kan lage analyser over den økonomiske utviklingen i selskapene, forteller Sootholtet.
Selv om det finnes noe innsikt på makronivå om oppstartsselskaper i Norge, vil Studio være en nisje innenfor den sektoren og bidra til å synliggjøre hvilke utfordringer sosiale entreprenører står overfor.
– Når selskapene booker møter med oss fyller de ut data om seg selv som vi kan bruke som grunnlag for analyser. Etter hvert kan vi også se hvilke av selskapene som bruker Studio som er klare for akseleratoren i Impact StartUp, sier Klemmetvold.
Én gang i måneden inviteres brukerne av Studio-plattformen til «Impact Break», som er en lavterskel og digital samling.
– Der samler vi oppstartselskapene og snakker om et tema vi har definert på forhånd. Noen ganger inviterer vi fageksperter eller erfarne sosiale entreprenører, andre ganger er samlingen en dialog mellom deltakerne. Det er også en fin arena for å bli kjent med hverandre, sier han.
– Det fantastiske med gründermiljøet er at alle er veldig engasjert i å hjelpe hverandre. Med Studio finnes det en ny arena for å både få hjelp til gründerreisen, og samtidig bygge et nettverk av nyttige relasjoner, sier Marte Sootholtet.