Forfatter: Ferd, ved Signe Marie Sørensen.
Foto: Sveinung Bråthen.

Siden høsten 2019 har NRK vært på jakt etter nytt hovedkontor. I mai ble det offentliggjort at valget falt på Ensjø, med to tomter beliggende på en høyde midt imellom Tiedemannsbyen, Kampen og nye Tøyenbadet. Den ene av dem eid av Ferd Eiendom.

– Vi kjøpte Ensjøveien 3 og 5 i 2011 og har siden den tid utviklet eiendommen til boliger. Dette er den siste utviklingseiendommen vi har igjen på Ensjø, en perle med utsikt over Oslo by. Vi var klare for å selge boliger her i 2021. Litt uventet å legge alt dette på is, men virkelig stor stas at området skal berikes av Norges største kulturinstitusjon og allmennkringkaster, utdyper Krogh.

Les også om Ferd Eiendoms siste boligprosjekt på Ensjø, summende flotte Humlehagen.

Siste tomt solgt: Camilla Krogh på NRKs nye lokasjon, med populære Tiedemannsbyen og nyrenoverte Petersborghuset i bakgrunn. Foto: Sveinung Bråthen.

Et positivt tilskudd til Ensjøbyen

Ensjøveien 3 og 5 ble solgt til NRK for 500 millioner kroner, og utgjør cirka to tredeler av tomten NRK skal ligge på. I tillegg kjøpte rikskringkasteren Ensjøveien 7 for ytterligere 300 millioner. NRKs nye storstue vil tilføre området yrende gateliv som følge av over 2000 arbeidsplasser, aktiviteter i form av debatter, kultur, underholdning og aktiviteter året rundt.

– En flerfunksjonell by inneholder en blanding av gode boliger, bygulv og næringsbygg. NRKs tilstedeværelse i området vil komplettere dette på en svært god måte, sier Krogh.

Ferd Eiendom har transformert Tiedemannsbyen fra gammelt industriområde til grønt boligområde med totalt 1200 nye boliger. Tomten der Tiedemanns Tobaksfabrik hadde sin produksjon, har vært i Andresen-familiens eie siden fabrikken ble flyttet til Ensjø i 1968. Den gamle direktørboligen har fått nytt liv og fungerer i dag som nabolagshus for barn og unge i området. Det ligger i nær tilknytning til det som med tiden vil bli nye NRK.

Camilla Krogh i Tiedemannsbyen som Ferd Eiendom har transformert fra gammelt industriområde til grønt boligområde med totalt 1200 nye boliger. I bakgrunnen ser man pipen fra den gamle fabrikken. Foto: Sveinung Bråthen.

Nytt liv til cafeer og gateliv på Ensjø

Kommunikasjons- og markedsdirektør Silje Strøm forteller at de også har fått etablert nærbutikk og et fantastisk fransk bakeri som heter Boulangeri M. Dette drives av en fransk baker som baker selv i egne lokaler. Han serverer pizza og vin om kvelden og croissanter, nybakt brød og nydelig kaffe på dagen.

– Man må ha en kritisk masse med mennesker for å starte opp slike små og nydelige steder. Dette vil endre seg med mange arbeidsplasser i området, sier hun.

Tiedemannsparken med pipen er åpnet for publikum i disse dager, og flere boliger ferdigstilles.

– NRK vil knytte det gamle og etablerte byområdet på Tøyen, sammen med de nye boligområdene på Ensjø, og på den måten skape et mer inkluderende område for hele Oslo, tror Strøm.

Full tillit til NRK

Hva NRK planlegger på sin nye tomt på Ensjø, ønsker de imidlertid ikke å spekulere for mye i, enda de vet at planene vil påvirke et område Ferd har lagt mye ressurser i de siste årene.

– NRK er opptatte av bærekraftig områdeutvikling, akkurat som oss, og har derfor vår fulle tillit. Det veldig viktig at de må utvikle sitt hovedkontor slik de mener er best, understreker

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er glad for at en stor milepæl er nådd, etter vurdering av nærmere hundre tomter i og utenfor hovedstaden, ifølge NRK.no. At valget falt på den drøyt 14 mål store tomten i Ensjøveien er med andre ord grundig gjennomtenkt.

– Ved valg av tomt er vi ett skritt nærmere et framtidsrettet, moderne og miljøvennlig hovedkontor, sa han i NRKs pressemelding i forbindelse med offentliggjøringen av det historiske tomtekjøpet.

Det anslås at bygget kan være klart til innflytting i 2027, noe som selvsagt kan endres underveis.

Ferd Eiendom er også glade for at tomtesalget til NRK med tiden frigjør den gamle NRK-tomten på Marienlyst, som Ferd kjøpte i februar 2020.