ØKT LIVSKVALITET: Både Unicus og auticon har erfart at medarbeiderne får økt selvtillit og livskvalitet av å komme i fast arbeid. Fotograf: Oda Hveem

Avtalen er et offensivt grep som forener to innovative, sosiale virksomheter og globale aktører i IT-bransjen. Begge selskapene ansetter personer med autisme som IT-konsulenter.

– Sammenslåingen av Unicus og auticon er en viktig milepæl for investering i sosial bærekraft. Vi begynte å investere i sosiale entreprenører i 2007, med en visjon om at det var mulig å utvikle innovative selskaper som kunne levere både stor sosial effekt og sterke økonomiske resultater, sier eier og styreleder i Ferd, Johan H. Andresen, og fortsetter:

– Vår reise med Unicus startet i 2009 med et lite tilskudd for å finansiere et pilotprosjekt, etterfulgt av en investering i selskapet i 2016 og i auticon i 2018. Med sammenslåingen skaper vi en global sosial entreprenør, en av de aller største i sitt slag, med ambisiøse planer fremover. Det gjør oss selvsagt veldig glade og stolte.

Det sammenslåtte selskapet vil ha virksomhet i 14 land, og forventer en omsetning på 50 millioner euro og mer enn 600 ansatte ved utgangen av 2023. Mer enn 80 prosent av medarbeiderne i det nye selskapet vil være på autisme-spekteret, og vi kjenner ingen selskaper i verden som har en større andel.

NYE KREFTER: Unicus-grunder Lars Johansson-Kjellerød (til venstre) går inn i ledelsen i det nye, sammenslåtte selskapet sammen med CEO Kurt Schöffer (i midten) og CFO Markus Weber fra auticon. Foto: Andrea Pella

Inkludering fra utenforskap

Flertallet av medarbeiderne i Unicus og auticon har ofte vært lenge utenfor arbeidslivet. Det anslås at mellom 70-80 prosent av voksne med autisme ikke er i noen form for meningsfylt arbeid. Dette til tross for at mange personer med autisme har positive særtrekk som er etterspurte egenskaper i arbeidslivet, som for eksempel detaljfokus, nøyaktighet, struktur og systematisk tilnærming.

Både Unicus og auticon ser på disse egenskapene som et konkurransefortrinn. De har på hver sin kant også erfart at medarbeiderne får økt selvtillit og livskvalitet av å komme i fast arbeid.

– Unicus og auticon bidrar til å skape bedre liv for medarbeiderne, samtidig som vi skaper resultater for kundene våre, sier Lars Johansson-Kjellerød, gründer og CEO i Unicus Holding.

Ambisjoner om vekst

Formålet med sammenslåingen er å bygge et sterkere selskap, som kan skape enda større verdier og enda større sosial effekt – både i dagens markeder og i nye. Kundene vil med sammenslåingen få tilgang til et enda større utvalg av IT-, programvare- og administrasjonstjenester, og et større team med et globalt fotavtrykk. Unicus’ kunder vil etter sammenslåingen også få tilgang på auticons rådgivning knyttet til ledelse av nevromangfold. Samtidig kan de ansatte fortsette å utvikle seg i det samme, trygge arbeidsmiljøet.

Ferd vil eie 47,7 prosent i det nye selskapet, sammen med sentrale investorer som Autism Impact Fund, Ananda Impact Ventures, KOIS, Felix Porsche, Sir Richard Branson, Ferst Capital Partners og Esmée Fairbairn Foundation.