ALUMNIFEST: Johan H. Andresen og Morten Borge ønsker både dagens og tidligere medarbeidere velkommen til mingling, mimring og gjensyn i Ferds hovedkontor.

Forfatter: Ferd, ved Hans Gudmund Tvedt
Foto: Sveinung Bråthen

Til daglig er Myrland Ferds investeringsdirektør og del av konsernledelsen, men han har også hatt en sentral i rolle i både å formidle og feire den unike historien som begynte med at den første Johan H. Andresens kjøpte J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik i 1849. 175 år senere er tobakken for lengst historie, men firmaet lever videre i beste velgående, med Ferd som nytt navn siden 2001. I dag er Ferd en betydelig industrialist, investor og profesjonell eier med omfattende internasjonal virksomhet – eid og styrt av femte og sjette generasjon i familien Andresen.

Fortelling og feiring

De 175 årene og Ferds fortid, nåtid og fremtid ble bredt dekket i forrige utgave av Ferdmagasinet, som utkom rett i forveien av selve feiringen av jubileet.

– Det hadde vært en viss diskusjon internt om hvordan vi best kunne markere begivenheten, men vi ble etter hvert enige om at en feiring over fire dager kunne være en god løsning. Det ga rom for ulike arrangementer, myntet på gjester med forskjellig bakgrunn og tilknytning til Ferd, sier Myrland.

På tokt med MS Brisen

En feiring tre dager på rad begynte tirsdag 18. juni, og ble avviklet i form av et cruise i Oslofjorden med den helelektriske katamaranen MS Brisen, et innovativt og meget miljøvennlig skip tilhørende turistbåtrederiet Brim Explorer, der Ferd Impact Investing er majoritetseier.

FJORDCRUISE: Ansatte, eiere og styremedlemmer, alle med ledsager, ble invitert på seilas med MS Brisen – med god anledning til å bli nærmere kjent, og med utmerket servering. Foto: Stig Jarnes

– Vi inviterte ansatte, eiere og styremedlemmer, alle med ledsager. Totalt ble rundt 120 gjester med på seilas i indre Oslofjord, i strålende vær og med utmerket servering av mat og drikke. Johan H. Andresen og konsernsjef Morten Borge sa noen ord, men hovedformålet var å mingle og sosialisere. Det ble en meget vellykket ettermiddag og kveld, og ekstra hyggelig å kunne ha med ledsagere, som fikk et nærmere inntrykk av mennesker de kanskje bare har hørt mye om tidligere, sier Tom Erik Myrland.

Veteraner

Opptakten til jubileumsfeiringen hadde imidlertid vært allerede uken før. Den var til ære for medarbeidere fra J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik fra tiden før fabrikken ble solgt i 1998, og de som har jobbet for familien Andresen privat.

– Det var et detektivarbeid å finne adresser etter så lang tid, men vi klarte å samle mellom sytti og åtti av våre veteraner, forteller personalsekretær Anne Skrettingland.

Samlingen var i øverste etasje av Ferds hovedkontor, der Andresen fortalte om etableringen av Ferd og om Ferds verdier i lys av innsatsen fra tidligere tiders medarbeidere og om veien videre, mens Borge fortalte om dagens og fremtidens Ferd. Resten av arrangementet var i hovedsak viet god mat og drikke, mingling og gjensyn med tidligere kolleger.

– Det har vært et langvarig og nært forhold mellom Andresen-familien og mange av de ansatte, og jeg tror de fremmøtte satte pris på å treffe igjen Johan, og ikke minst, Marianne Andresen, ektefellen etter Johan H. Andresen Sr. og mor til dagens eier, sier Anne Skrettingland.

– Og sant å si, så tror jeg Johan selv opplevde dette arrangementer som det mest rørende, legger hun til.

VETERANER: 175 års-feiringen omfattet også et eget arrangement for medarbeidere fra J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik fra tiden før fabrikken ble solgt i 1998, og for de som har jobbet direkte for familien Andresen. Foto: Privat

Fag og fest

Onsdag 19. juni var hoveddagen for feiringen, og inndelt i to arrangementer: Et faglig på dagen og et sosialt på kveldstid.

– Til den faglige delen hadde vi leid Vika kino, som rommer rundt 300 personer. Vi inviterte Ferd-ansatte og venner av huset – ledere og styremedlemmer i porteføljeselskapene, forretningsforbindelser og relasjoner, partnere, rådgivere, banker og leverandører, sier Myrland.

Han legger til at jubileet i stor utstrekning ble gjennomført ved hjelp av egne krefter. For det faglige arrangementet var imidlertid Bente Engesland hentet inn som en viktig ressurs. Den kjente medieprofilen er i dag leder for Debattene om Norges fremtid, et demokratiprogram som Stiftelsen Fritt Ord, Ferd, Forskningsrådet og Amedia står bak.

– Bente Engesland hjalp oss med innhold, regi og gjennomføring, og bidro sterkt til at arrangementet fikk et profesjonelt preg, sier Myrland.

Tre akter

Den faglige delen var inndelt i tre «akter»: I den første var redaktør og tidligere Høyre-politiker Torbjørn Røe Isaksen hentet inn som programleder. Det startet med en samtale mellom ham og Andresen om temaer som visjon, verdier, familieeierskap og fremtiden for Ferd. Etter hvert kom også nylig avgåtte Schibsted-topp Kristin Skogen Lund inn og ble med i samtalen.

– Og der og da ble det avslørt at det er hun om skal være styreleder for Ferd-stiftelsen når den blir opprettet – stiftelsen som vil få en avgjørende rolle i styringen av Ferd i fremtiden, forteller Tom Erik Myrland.

Kunstig intelligens

Overgangen til neste akt ble markert med et innslag av komiker Harald Eia, som kåserte over verdiskaping i det store bildet med sin karakteristiske blanding av humor og intellektuell refleksjon. Tema for akten var imidlertid kunstig intelligens sett i forhold til organisk intelligens. Den svenske journalisten, forfatteren og digitale futuristen Andreas Ekström sto for innledningen, som ble etterfulgt av en paneldebatt ledet av Bente Engesland.

– I tillegg til Ekström besto panelet av KI-forsker Inga Strümke, konsernsjef Sindre Beyer i Try-gruppen, også det et av Ferds porteføljeselskaper, og Hege Tokerud, medgründer og leder for oppstartsselskapet Aiba, som utvikler KI-drevet beskyttelse av barn i spill og sosiale medier. Det ble en meget interessant diskusjon om et tema som blir stadig viktigere for både Ferd og porteføljeselskapene, sier Myrland.

Borge, Zuccarello, King

Akt tre åpnet med at Bente Engesland først intervjuet Morten Borge om bakgrunn og engasjementet for Ferd. Etter hvert sluttet sportslegendene Mats Zuccarello og Joshua King seg til samtalen, som nå dreide seg om sosialt entreprenørskap og Ferds Oslo-satsing, hvor alle tre er engasjert på hver sin måte.

Etterpå var det neste generasjon i Andresen-familien, Katharina og Alexandra, som i en samtale med Engelstad fortalte litt om seg selv, om hvordan de ser sin rolle i Ferd og hva de tenker om fremtiden – før Akt tre ble avsluttet musikalsk av rapperen Arif, og Katharina og Alexandra Andresen takket for oppmøtet og ønsket alle velkommen til kveldens fest på 3KT.

Mingling, mat og musikk

– Og på 3KT var det mat og drikke, rikelig anledning til mingling, dessuten et variert underholdningsprogram med dansegruppen Quick Style og musikk av Hans Åseths Hans orkester, Cynthia Verazie, Magnus Grønneberg og Arne Hurlen, mens skuespiller, komiker og imitator Odd-Magnus Williamson leverte en fantastisk parodi på Andresen, forteller Myrland. Siden ble det DJ og dans.

Anledningen ble også benyttet til å overrekke Ferds 60-års gave til Johan H. Andresen – en skulptur av Lucky, en meget kjær hund som døde kort tid i forveien.

Gjensyn og mimring

Tredje og siste dagen i feiringen var en fin anledning til å arrangere en lenge etterspurt alumnifest med nåværende og tidligere medarbeidere. Rundt 120 deltakere samlet seg i øverste etasje på Ferds hovedkontor, der Tom Erik Myrland bidro med litt historisk mimring over de to siste tiårene av Ferds historie, med bilder fra arkivet av flest mulig gamle medarbeidere, og skråblikk mer på det morsomme enn på det vellykkede. Espen Lind bidro med en minikonsert – og ellers var det mange som satte pris på å møtes, snakke om gamle dager og om hva de som er sluttet holder på med nå.

– Så slik var feiringen av Ferds 175 år, «tri heile dagar» på rad, og med en opptakt uken før, sier Tom Erik Myrland. Som samtidig vil takke alle interne krefter som bidro til vellykkede arrangementer, og alle utenfra som stilte opp og kastet ytterligere glans over feiringen.