Den 12. mai var det duket for kåring av Årets Sosiale Entreprenør 2022 på NHOs Årskonferanse i Oslo Spektrum. Statsminister Jonas Gahr Støre delte ut prisen, foran 1300 i salen og flere tusen som fulgte den digitale sendingen. Årets vinner er Ideelt – et selskap som tilbyr jobb til ungdom som står i fare for å falle utenfor.
Medgründer Ahmed A. Hassan, forteller at premien vil komme godt med for å videreutvikle selskapet.
– Det er helt fantastisk å vinne denne prisen! Den gir oss kredibilitet og anerkjennelse på en jobb vi har gjort i tre år, eller rettere sagt noe vi opplever som vårt kall mer enn en jobb – å gi flere unge en inngang til arbeidslivet, forteller han.
Ser forbi CV
Ideelt tilbyr ungdom jobb basert på arbeidslyst og vilje, ikke ut fra hva de har på CVen. De startet på Tøyen i Oslo, der bibliotekene slet med at lokal ungdom hang på utsiden og skapte uro som krevde vekterressurser. Ideelt ansatte ungdommene som trivselsverter i stedet for tradisjonelle vektere, og snudde stemningen totalt. De har i tillegg bemannet corona-teststasjoner, og løfter i dag også unge inn i jobb som IT-konsulenter i samarbeid med Amesto.
Juryleder og Ferd-eier, Johan H. Andresen forteller at juryen var spesielt imponert over hvor innovative og omstillingsdyktige selskapet var under koronapandemien.
– Ideelt klarte å skaffe bemanning til en teststasjon for covid i løpet av 24 timer, og har siden bemannet teststasjoner i flere bydeler i Oslo. De har også vært rådgivere for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Helsedirektoratet og Oslo kommune i utviklingen av covid-materiale, sier han.
Fra problem til ressurs
Juryleder Andresen understreker at Ideelt vant prisen fordi de har funnet en måte å gi lokal ungdom en vei inn i arbeidslivet – og la dem slippe til med sine ressurser.
– Selskapet ansetter unge, gir dem ansvar og gjør dem til rollemodeller. Arbeid er en nøkkel for å føle tilhørighet i samfunnet og klare å bygge et selvstendig liv. For noen blir jobb det viktigste alternativ til å havne i mer utsatte miljøer. Dette skaper en enorm samfunnsverdi. Derfor er Ideelt sin løsning så viktig, sier han.
Andresen mener Ideelt sitt konsept skaper positive effekter både for samfunnet og hver enkelt ungdom.
– Ideelt sine trivselsvakter lærer seg å håndtere potensielle konflikter med ro, godt humør og et smil. Dette bidrar både til godt miljø og positiv livsholdning hos ungdommene.
En halv million til selskapsutvikling
Ideelt får en halv million kroner til å utvikle selskapet sitt. De to med-finalistene, Guttas Campus og Sammen om en jobb får begge en gavesjekk på 50 000 kroner.
Prispengene skal Ideelt bruke til å skape flere jobbmuligheter for unge. Hassan forteller at de i tillegg til trivselsvakter har planer om å utvide virksomheten og satse på flere faste prosjekter innen drift og eiendom.
– Vi har allerede vært i kontakt med flere aktører for å høre om hva som er mulig, og ser at det både er behov og betalingsvilje for driftstjenester. Dette er jobber det er mulig for unge ufaglærte å håndtere, og kan være en mulig inngang til arbeidslivet, sier Hassan.
De planlegger også en skalering av satsingen med Amesto, kalt Amesto Aces. Her rekrutteres unge fra NAV og skoleres til å bli IT-konsulenter.
– Vi ser hele tiden etter nye muligheter for å skaffe unge inngang til arbeidslivet, og har så vidt begynt! sier han.
Positiv oppmerksomhet
Hvert år samler NHO bedriftsledere, ledere i offentlig sektor, topp-politikere, akademikere og eksperter til en konferanse om et dagsaktuelt tema. Årets konferanse hadde tittelen En ny morgendag og handlet om situasjonen i Ukraina og konsekvensene for norsk næringsliv. Årskonferanse er blant de mest profilerte konferansene i Norge, og Ferd Sosiale Entreprenører har lenge ønsket å kunne dele ut prisen der.
– Vi har i mange år tenkt at det er på næringslivsarenaen disse selskapene hører hjemme, og at NHOs årskonferanse hadde vært et strålende sted å vise hva disse gründerne får til. Endelig skjedde det, sier Andresen.
Finalistene ble presentert for publikum gjennom en kort film på storskjerm, før statsminister Jonas Gahr Støre annonserte vinneren. Senere på dagen var teamet fra Ideelt invitert på NHO-middagen, en anledning Andresen mener de brukte godt.
– De er veldig bevisste på å prate med folk og bygge nettverk, og har et engasjement og driv som smitter. Dette så vi allerede den gangen de var helt ferske og deltok i akseleratoren Impact StartUp. De vil mye, og det blir spennende å følge dem fremover.
Prisen ble annonsert som “Ferd-prisen” fra scenen og Andresen fikk mange gode tilbakemeldinger etter utdelingen. Han håper de har bidratt til at flere oppdager mulighetene innen sosiale investeringer.
– Mange engasjerte folk kom bort til meg i etterkant og var begeistret og imponert over selskapene. Jeg håper at vi med dette viste at det er potensial for flere å investere i nye måter å løse sosiale utfordringer på, som også kan gi forretningsmessig bærekraft.