Portrettbilde av Sabha Qureshi-Holen. Foto: Sveinung Bråthen

OSLO-SATSING: Sabha Qureshi-Holen tar seg av den daglige driften av Ferds initiativ for å samle gode krefter om å bedre oppvekstsvilkår og muligheter for barn og unge i Oslos mest levekårsutsatte bydeler.

Forfatter: Ferd, ved Hans Gudmund Tvedt
Foto: Sveinung Bråthen

 

– I dagene 23 til 25 juni kunne totalt 525 barn glede seg over en svært vellykket Joshua King fotballcamp på Stovner Sportsklubbs bane i Groruddalen. Og i juli ble det arrangert gratis Sommerssjakkskole for nærmere 200 barn i Groruddalen og Søndre Nordstrand gjennom fire uker. To arrangementer som med støtte fra Ferd skapte fine og inspirerende opplevelser for mange barn i Oslo øst, forteller Sabha Qureshi-Holen. Hun er prosjektleder i Ferd Sosiale Entreprenører, med ansvar for den daglige driften av Oslo-satsingen, Ferds initiativ for å samle alle gode krefter om å bedre oppvekstsvilkår og muligheter for barn og unge i Oslos mest levekårsutsatte bydeler.

Fotballcamp. Foto: Zuccarellostiftelsen

FOTBALLCAMP: Stor stas for unge fotballspillere å få trene med selveste Joshua King (rød trøye), og med ishockeylegende Mats Zuccarello (grå trøye) som engasjert tilskuer og arrangør Foto: Zuccarellostiftelsen

525 Barn på banen

Fotballcampen ble administrert og gjennomført av Zuccarellostiftelsen i samarbeid med fotballspilleren Joshua King, som personlig startet dette initiativet allerede i 2020. Stiftelsen ble etablert i 2016, også den som et personlig initiativ: En av Norges største idrettsutøvere, ishockeyspilleren Mats Zuccarello ville bidra til å redusere utenforskap blant barn og unge gjennom at flere får delta i idrett og fysisk aktivitet, uavhengig av bakgrunn, kjønn, bosted og økonomi.

– Stiftelsen er en av Ferds partnere i Oslo-satsingen, og samarbeider tett med Joshua King, som er oppvokst på Romsås i Oslo, men for tiden er proffspiller i Tyrkia og på det norske herrelandslaget, sier Qureshi-Holen.

Vil aldri glemme

– Jeg tror 525 barn sitter igjen med minner og opplevelser de aldri vil glemme. Med Joshua King sin tilstedeværende og gode humør bidro han til å gjøre dette til noe helt annet enn alt annet av fotballskoler jeg kjenner til,» står det å lese i oppsummeringen fra arrangørene.

– Av barna som deltok var det 400 gutter og 100 jenter, dessuten 25 barn med behov for særlig tilrettelegging. Det var et stort arrangement som krevde innsats av mange mennesker. 60 trenere og 28 gjestetrenere var i aksjon, dessuten mannskap til rigging og pakking av utstyr, til matservering og renhold, banevakter og parkeringsvakter. Dette skiller seg fra andre fotballskoler som vi er kjent med, sier Sabha Qureshi-Holen.

Sjakklubben Dragulf. Foto: Dragulf USK

STØTTE: I tillegg til Ferd bidro Gjensidigestiftelen med støtte til Dragulfs sjakkskole, mens lokalene ble stilt til rådighet av Rommen og Lofsrud skoler. Foto: Dragulf USK

Sjakksuksess

– Årtes sommersjakkskole var også en stor suksess, med motiverte deltakere som var med på sjakkundervisning og spill i grupper, kombinert med gode uteaktivitetspauser midt på dagen med fotball og annet som er gøy. Dessuten med is, frukt saft og kjeks, legger Qureshi-Holen til.

Deltakerne ble delt opp i grupper etter alder og nivå. Noen startet med å lære hva sjakk er og hvordan brikkene beveger seg. Andre bygget på det de kunne fra før av ved å lære nye åpninger, utvikle teoriforståelsen, og å teste ut ting mot hverandre. Deltakerne fikk konkurrere i grupper ved å spille tematurneringer, ha taktiske konkurranser og spille lagsjakk.

Den siste dagen var det sjakkturnering der man fikk prøve styrkene sine mot de andre gruppene. De tre beste totalt tok med seg medaljer hjem, mens alle fikk deltakerpremier i tillegg til godteripremier til de beste i hver gruppe.

Sjakklubben Dragulf. Foto: Dragulf USK

SJAKKINTERESSE: Nær 200 motiverte deltakere var med på sjakklubben Dragulfs tilbud om gratis sjakkundervisning, arrangert gjennom fire uker i juli. Foto: Dragulf USK

Dragulf, Gjensidigestiftelsen og Ferd

Arrangementet var det Dragulf USK som sto for, en sjakklubb for barn og ungdom i Oslo og Akershus, og en av partnerne i Ferds Oslo-satsing. Klubben har base i sjakklinjen ved Norges Toppidrettsgymnas, som ledes av Simen Agdestein.

– I tillegg til Ferd bidro Gjensidigestiftelen med støtte til arrangementet, mens lokalene ble stilt til rådighet av Rommen og Lofsrud skoler, to uker hos hver, sier Qureshi-Holen. Hun legger til at Dragulf i tillegg til sjakkleiren nå har opprettet sjakktilbud på Linderud og Rommen skoler, og er i ferd med å etablere et nytt tilbud på en skole i bydel Søndre Nordstrand, alt med støtte fra Oslo-satsingen.

Felles løft

Hun understreker at sommerens sjakk- og fotballarrangementer er i tråd med det overordnede målet for Ferds Oslo-satsing – å redusere forskjellene som splitter byen gjennom felles løft for de mest utsatte og undervurderte bydelene.

– Sammen med partnerne våre og andre gode krefter skal bidra til mer skolemotivasjon, lavere frafall, meningsfull fritid og flere jobbmuligheter i bydelene Grorud, Stovner, Alna og Søndre Nordstrand, forteller Sabha Qureshi-Holen.

Ferd Sosiale Entreprenører har ansvar for gjennomføring og praktisk håndtering av satsingen – men den er et Ferd-prosjekt som kan trekke på kompetanse og ressurser i hele konsernet, og har konsernsjef Morten Borge som personlig engasjert initiativtaker og pådriver.