Bærekraftsnettverket ble opprettet høsten 2023 for alle porteføljeselskapene i Ferd Capital som en arena for kompetansedeling og nettverksbygging.
– Formålet med nettverket er å være en møteplass hvor bærekraftansvarlige i selskapene kan lære, dele beste praksis og ha åpne diskusjoner rundt utfordringene og dilemmaene de ofte står overfor i bærekraftsarbeidet. Nettverket har også initiert samarbeid på tvers av selskaper, forteller Head of Sustainability i Ferd, Marte Løfman.
Ferd Capital har en bred portefølje med selskaper innen ulike markedsområder, og graden av modenhet innen bærekraftsarbeidet varierer.

MØTEPLASS: Selv om medlemmene i nettverket kommer fra ulike bransjer, har de mye felles når det kommer til bærekraftsarbeid. Foto: Stig Jarnes
– Porteføljen omfatter alt fra «kontorselskaper» som Try og Simployer til tunge industriaktører som Aibel, Interwell og Servi. I mellom har vi selskaper som Brav og Mestergruppen. Deltakerne er også en mangfoldig gruppe individer – noen er heltidsansatte fagfolk innen bærekraft med en strategisk rolle, mens andre jobber på prosjektbasis eller med dedikerte undertemaer innen bærekraft, sier hun.
Tilbakemeldingene fra deltakerne tyder på at de setter pris på å ha en arena hvor de kan treffes.
– Mange av utfordringene de står overfor innen bærekraftsarbeidet er like, selv om de opererer i forskjellige bransjer, påpeker Løfman.
Krever spisskompetanse
Temaene for samlingene er basert på ønsker fra deltakerne i nettverket. Samlingene høsten 2023 og i 2024 har hatt mye fokus på rapportering, som er høyaktuelt i forbindelse med at EUs nye direktiv om bærekraftsrapportering, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), ble innført fra regnskapsåret 2024.
– De siste årene har det vært mye fokus på bærekraftstrategier og rapportering. CSRD-forberedelser har tatt mye krefter fra det som ofte er begrensede ressurser i selskapene, men mellom de to aksene finnes et veldig viktig område, nemlig operasjonalisering. Hva skjer i praksis – hva gjør selskapene for å oppnå sine ambisiøse bærekraftsmål, og hvordan kan de bruke tallene de rapporterer på for å bli bedre? Derfor var det naturlig at tema for samlingen i januar var operasjonalisering av bærekraftsarbeid, sier Løfman.
Flere av deltakerne i nettverket hadde på forhånd spilt inn forslag til emner som de ønsker at samlingen skulle belyse. På programmet sto temaer som:
- Handlingsplaner og tiltak.
- Intern kommunikasjon.
- Delegering av roller og ansvar.
- Utvikling av nye verktøy og prosesser.
Deltakerne var bærekraftsansvarlige fra Mestergruppen, Servi, Simployer, Elopak, Fürst, Interwell, Norkart, General Oceans, mnemonic, Aibel og Try. Ansvarlige for samlingene er i tillegg til Løfman business advisor Ine Jacobsen i Ferd Capital og senior financial advisor Lene Aronsveen i Ferds økonomiavdeling, som leder CSRD-implementeringen fra Ferds side.
– I løpet av de siste årene har bærekraft utviklet seg til å bli et fag som krever nødvendig spisskompetanse. Det holder ikke lenger å bare være interessert i bærekraft, rollen har blitt stadig mer profesjonalisert, sier Jacobsen.
– Parallelt med at kompetansekravet har økt, har bærekraft blitt et mye større område å gape over. Derfor er det fint for dem som jobber med dette i selskapene å ha en arena hvor de kan treffes og lære av hverandre, sier Løfman.

DELER INNSIKT: Direktør bærekraft og kvalitet i Merstegruppen, Anette Moritz, holdt innlegg på samlingen. Foto: Stig Jarnes
Støtte på bærekraftreisen
På samlingen holdt bærekraftsansvarlige fra Mestergruppen, Norkart, Interwell og Servi innlegg hvor de delte eksempler på operasjonalisering av bærekraftsarbeidet i sine organisasjoner. De fortalte om både utfordringer og lyspunkter knyttet til blant annet forankring av bærekraft i organisasjonen, håndtering av eventuell motstand, integrering av bærekraft i beslutningsprosesser og utøvelse av rollen som bærekraftsansvarlig.

OPERASJONALISERING: Head of Sustainability i Ferd Marte Løfman ønsker velkommen til nettverkssamlingen i slutten av januar. Foto: Stig Jarnes
Innleggene skapte engasjement blant deltakerne, som fulgte opp med spørsmål og diskusjon.
I 2025 skal bærekraftsnettverket fokusere på tre typer aktiviteter:
- Fysiske møter
- Målrettet mot fagfolk innen bærekraft.
- Med et sterkt nettverks-/diskusjonsfokus.
- Skal dekke «brede» bærekraftstemaer som er relevante for de fleste bedrifter.
- Samarbeidsspor/digitale møter (på etterspørsel):
- Målrettet mot mindre undergrupper innen nettverket.
- Bør gi rom for mer sektorspesifikke diskusjoner.
- Fortsatt støtte for implementering av CSRD:
- Vil utvikles på etterspørselsbasis.
– Nettverket er et uttrykk for Ferds satsing på og forpliktelse til bærekraft, og en måte å støtte porteføljeselskapene på deres reise. Derfor setter vi av tid og ressurser til å arrangere slike samlinger som kobler folk sammen, sier Løfman.