STORE DIMENSJONER: Eksempel på en hydraulisk demper produsert av Servi. Denne skal brukes til
offshore-installasjoner.

Forfatter: Ferd, ved Sissel Fantoft
Foto: Servi

 

Servi har Norges største produksjons- og kompetansemiljø innen hydraulikk og tilhørende teknologier. Selskapet leverer systemer for styring av kraft og bevegelse til en lang rekke industrier, blant annet maritim næring og forsvars- og energisektoren.

Servis hovedaktiviteter er salg og distribusjon av teknisk- og hydraulikkrelaterte komponenter og systemintegrasjoner, inkludert design, produksjon, testing og montasje. I tillegg tilbyr selskapet utvidet service og overhaling av hydrauliske systemer og tilhørende deler.

– Flere av systemene våre bidrar til at kundene våre reduserer sitt miljøfotavtrykk. For eksempel leverer vi systemer som er energibesparende og gjør at kundene våre reduserer sitt energiforbruk, og systemer som er designet for biologisk nedbrytbare væsker. Disse reduserer risikoen for vannforurensning, og har dessuten vesentlig lenger levetid enn vanlig hydraulikkolje, forklarer CFO Trude Lind Hillier, som har det overordnede ansvaret for bærekraft i Servi.

ENERGIBESPARENDE: Flere av systemene våre bidrar til at kundene vårereduserer sitt miljøfotavtrykk, sier Trude Lind Hillier, CFO i Servi.

Forutsigbart energiforbruk

En betydelig del av Servis miljøpåvirkning skjer i kundens bruksfase, og selskapet ser det derfor som en viktig mulighet å tilby produkter og systemer som hjelper kundene med å redusere sin påvirkning på klima og miljø. Hydrauliske systemer designet for å redusere energiforbruket, i tillegg til å erstatte tradisjonelle mineraloljer med biologisk nedbrytbare væsker, er viktige bidrag.

Et eksempel er Servi Green HPU, som er en sterkt forbedret hydraulisk enhet med opptil 80 prosent lavere energiforbruk og lavere støynivå.

– Med smartteknologi og sensorovervåking bruker ikke Servi Green HPU mer energi enn arbeidet krever. Dette gir et forutsigbart og tilpasset energiforbruk, forteller Hillier.

Siden 2019 har Servi Green HPU blant annet blitt installert på mer enn 30 fergeterminaler langs kysten, flere av disse er i Møre og Romsdal.

– I 2024 besluttet dessuten Møre og Romsdal fylkeskommune å kun bruke biologisk nedbrytbare hydraulikkvæske på alle fergekaiene i fylkeskommunen. Kombinasjonen av Servi Green HPU og biologisk nedbrytbare væsker resulterer i fergekaier som reduserer den negative miljøpåvirkningen betydelig på flere områder, sier hun.

REDUSERT MILJØPÅVIRKNING: Servi Green HPU er en sterkt forbedret hydraulisk enhet med opptil 80 prosent lavere energiforbruk og lavere støynivå. Foto: Servi

Servis bærekraftsreise

Servis bærekraftsarbeid startet for alvor i 2022. Siden da har selskapet utarbeidet en bærekraftstrategi og etablert systemer for bærekraftarbeid og -rapportering, samt at de jobber med å implementere bærekraft i hele organisasjonen. Selskapet har siden 2022 også utgitt en egen bærekraftrapport årlig. Bærekraft er dessuten integrert i Servis overordnede selskapsstrategi.

Som fagansvarlig for bærekraft har Anne Grete Meyer Eriksen ansvar for det strategiske arbeidet, koordinering og oppfølging av de operative tiltakene, samt rapportering. Hun tilhører økonomiavdelingen og rapporterer direkte til CFO.

FAGANSVARLIG FOR BÆREKRAFT: Anne Grete Meyer Eriksen i Servi. Foto: Stig Jarnes

– Vi har også en tverrfaglig bærekraftgruppe med mellomledere som representerer ulike fagområder. Vi kaller dem for bærekraftambassadører, og vi møtes etter behov for å dele informasjon og for å diskutere saker knyttet til bærekraft. Blant annet har vi jobbet med FNs bærekraftsmål og strategiske fokusområder for bærekraft, forteller hun.

– Vi har lyktes godt med å forankre bærekraftarbeidet i ledergruppen, som går foran og flagger dette som et viktig område både i mellomledermøter og allmøter. Det er en grunnleggende suksessfaktor – utfordringen er å sikre at satsingen på bærekraft integreres som en naturlig del i det daglige arbeidet i linjene hvor tiltakene skal iverksettes, legger hun til.

Gull verdt

Eriksen representerer også Servi i Ferds bærekraftnettverk, hvor porteføljeselskapene deler erfaringer, kunnskap og ideer på tvers.

– Bærekraftsnettverket har vært en veldig viktig arena for læring og erfaringsutveksling. Vi er mange bærekraftsjefer i porteføljen som sitter med mange av de samme utfordringene. Ikke alle har et internt fagmiljø, og derfor er denne gruppen gull verdt for oss. Dette er jo et fagområde som preges av mange nye reguleringer og endringer for tiden. Ferd har også engasjert eksterne konsulenter til å holde workshops for oss. Det har vært veldig lærerikt og givende, fortelelr hun.

Et viktig arbeid fremover blir å styrke kunnskapen og engasjementet rundt bærekraft i Servi.

– Dette er jo et relativt nytt fagområde for oss, hvor nye prosesser og rutiner pålegges organisasjonen. Dette krever endring, og det er jo gjerne noe som tar litt tid og som må modnes i organisasjonen, påpeker Eriksen.

Servi Group

  • Etablert i 1912.
  • Norges største leverandør innen teknisk- og hydraulikkrelaterte komponenter og systemintegrasjoner.
  • Totalt åtte arbeidssteder: Vinterbro (hovedkontor), Rissa, Kongsberg, Trondheim, Ulsteinvik, Bergen, Sandnes og Kristiansand. Totalt har Servi fem produksjonsanlegg og seks service-verksteder.
  • Totalt 350 ansatte.
  • Omsetning i 2024: 937 millioner kroner.