Bilde av Marius Jorkjen og Morten Borge

STOR VARIASJON: Marius Jorkjen (t.h.) fikk være  med i flere møter gjennom dagen, og hadde gode innspill og tanker underveis. Her i møtet hos et av Ferds nyeste porteføljeselskaper, Try.

Forfatter: Ferd, ved Signe Marie Sørensen
Fotograf: Henry Solmyr

 

– Det var kjempeinteressant å få følge Morten. Dagen var full av mange spennende møter, sier Marius, som legger til at han ikke ante hva han kunne forvente.

– Jeg visste ikke hvordan en toppleders dag kan se ut, og hadde ikke trodd at den skulle inneholde så mye forskjellige ting. Det var veldig hektisk, så vi rakk ikke å kjede oss, sier han i etterkant.

Også Morten Borge var fornøyd med dagens besøk.

– Det var veldig fint å bli kjent med Marius og få hans perspektiver i møter og samtaler gjennom dagen. Han utfordret oss og kom med flere nye ideer som jeg tar med meg videre. 

Ung leder med hjerte for eldre

Marius er daglig leder i studentbedriften LettBrett, som ble til i entreprenørskapstimene første året på VGS i Asker.

– Jeg har alltid hatt et godt forhold til besteforeldrene mine, men jeg så at mange av vennene mine slet med å holde kontakten med sine som bodde langt unna, sier han.

Det skulle bli kimen til bedriftsideen som tidligere i år ble nominert i kategoriene Beste sosiale entreprenør, Bærekraftsprisen, Beste forretningsplan og Beste Studentbedrift under NM i Studentbedrift.

– Det var lærerikt å få pitche ideen foran en fagjury, og samtidig spennende å få møte konkurrenter med gode løsninger fra hele Norge. En god erfaring å ta med videre om hvordan man presenterer en løsning for både kunder, potensielle samarbeidspartnere og folk fra næringslivet.

LEDER-TRIO: Marius Jorkjen (i midten), her i godt selskap med konsernsjef og eier i Ferd, Morten Borge og Johan H. Andresen. Foto: Henry Solmyr

Studentbedrift med velferdsteknologi

LettBrett er en app-idé som forenkler nettbrett og tilpasser de eldres behov og ferdigheter. Produktet skal kunne bidra til å tette det digitale gapet mellom eldre og yngre generasjoner, og dermed forebygge ensomhet.

– Ideen har fått veldig god mottakelse, og jeg opplever at mange kjenner seg igjen i problemet den skal løse, sier Marius og legger til at velferdsteknologi også er et stort satsingsfelt som det er knyttet mange forventninger til fremover.

Ny giv etter Leder for en dag

Leder for en dag satte fart på motivasjonen. Nå håper Marius Jorkjen å kunne utvikle bedriften videre og en dag kunne leve av det.

– Jeg har lenge drømt om å starte en bedrift med mange ansatte, der vi jobber med noe som virkelig betyr noe for samfunnet og for folk. Den drømmen ble bare sterkere etter å ha sett hvordan Ferd jobber. De får til alt dette, og bryr seg virkelig, fortsetter han.

Dagen ga han ikke bare innblikk i dagen til Morten Borge. Han fikk også være med i møte med porteføljeselskapet Try, og gikk innom noen av Ferds flotte eiendommer på veien tilbake til Ferds lokaler Dronning Mauds gate. Senere slo han blant annet av en prat med lederen for Ferd Sosiale Entreprenører, Katinka Greve Leiner, som virket interessert i LettBrett og hva den unge bedriftslederen har fått til. Deretter fikk han være med i møte med Ferd Eiendom og arkitekten for Marienlyst-tomten, samt i det månedlige statusmøtet om aksjemarkedet.

– Det var veldig spennende å få innsikt i hva de drev med, samtidig som det var tid til å prate om litt andre ting underveis og mellom møtene, så det var jo hyggelig, smiler han.

Inspirerende avslutning

Etter endt arbeidsdag var Marius, resten av de unge lederspirene og deres respektive toppledere, samt nøkkelpersoner og UE-partnere samlet til avslutning- og UEs jubileumsfest i Ferds lokaler.

– Det var spennende å se alle disse næringslivstoppene samlet på ett sted. Jeg snakket med flere av dem, sier han og forteller at hele opplegget rundt Leder for en dag har vært utrolig spennende med mange nye perspektiver.

– Vi som var valgt ut til Leder for en dag bodde også på samme hotell, og har hatt noen workshops hos Manpower. Det har vært sosialt, spennende og gøy å høre hvor hardtarbeidende de unge lederne er, reflekterer han.

Marius er ikke i tvil om at Leder for en dag har gitt han mye verdifull innsikt. Han er særlig imponert over Morten Borges lederstil.

– Det var veldig interessant hvor lite hierarkisk ledersystemet i Ferd er, og hvor sosialt og hyggelig tonen er mellom leder og ansatte, sier Marius.

Han forteller at han opplevde at Ferd-sjefen støtter veien han har valgt og brydde seg oppriktig om løsningen deres. Det gir mersmak.

– Det blir jo dumt å ikke gå videre med løsningen vår, da, slår han fast.

Morten Borge på sin side, ser frem til å følge den talentfulle lederspiren fra sidelinjen.

– Om det blir LettBrett eller noe annet, er jeg ganske sikker på at Marius er en type som kommer til å få utrette mye bra for samfunnet i fremtiden, avslutter han.

Leder for en dag 

  • Et årlig initiativ i regi av Ungt Entreprenørskap og ManpowerGroup. 
  • Gir rundt 20-25 av landets mest innovative, løsningsorienterte og endringsvillige unge talenter mulighet til å «skygge» hver sin toppleder i arbeids- og næringslivet. 
  • Arrangementets hensikt er å gi unge en sterkere relasjon til arbeidsmarkedet ved å få en smak av en toppleders arbeidshverdag.