Direktør Katinka Greve Leiner i Ferd Sosiale Entreprenører er kåret til EVPA Impact Champion 2022.

ROCKSTARS OF IMPACT: Svenske Anne Holm Rannaleet, norske Katinka Greve Leiner og irske Deirdre Mortell er EVPA Impact Champions 2022. I tillegg til heder og ære mottok de hvert sitt skateboard prydet med bildet «The Castle of the Pyrenees» av den belgiske surrealisten René Magritte.

Forfatter: Ferd, ved Sissel Fantoft
Fotograf: Frida Vik

European Venture Philanthropy Association (EVPA) er et fellesskap av organisasjoner som deler samme visjon og mål: Å skape positiv samfunnspåvirkning gjennom å investere i sosiale prosjekter og impact-selskaper. Organisasjonen ble stiftet i 2004 og har i dag over 300 medlemmer fra mer enn 30 land.

EVPA Impact Champion 2022

– På grunn av koronapandemien er det flere år siden forrige EVPA-konferanse, derfor var det ekstra overraskende og hyggelig å motta en slik anerkjennelse nå. De siste årene føles det som om vi har jobbet i vår egen nasjonale boble, sier Katinka Greve Leiner.

Impact Champion-prisen gis til ledere som har vist en varig forpliktelse til å definere og utvikle økosystemet for sosiale investeringer.

– EVPA er et verdifullt nettverk for å utveksle erfaringer og bygge nettverk på tvers av landegrenser. Jeg har deltatt i mange diskusjoner rundt i Europa om hvordan vi kan bygge dette feltet til et velfungerende økosystem hvor investorene også kjenner mulighetene som finnes i ulike land. Det gjør det lettere for sosiale entreprenører, prosjekter og impact-selskaper å flyte over landegrensene, sier hun.

Med å definere veien for Ferd Sosiale Entreprenører

I tillegg til Katinka, er administrerende direktør Anne Holm Rannaleet i svenske IKARE og administrerende direktør Deirdre Mortell i Rethink Ireland kåret til EVPA Impact Champions for 2022. Under utdelingen i Brussel ble de tre omtalt som «ROCKstars of impact», og fikk hvert sitt skateboard med et av den belgiske maleren René Magrittes mest kjente bilder – en stor stein som flyter over havet, med et steinslott på toppen.

– Jeg har sittet i styret i EVPA i fem år sammen med Anne, og Deirdre var en av de første vi reiste for å besøke da vi ville definere veien videre for Ferd Sosiale Entreprenører (Ferd SE). Begge er superdyktige investorer, og det var flott å få stå på samme scene som dem, sier Katinka.

EVPA er interessert i den nordiske modellen

Da Ferd SE formelt ble etablert i 2009 hadde Ferdeier og styreleder Johan H. Andresen allerede investert i sosiale entreprenører i et par år.

– Både vi og EVPA har utviklet oss voldsomt siden. I 2017 ble den Europeiske EVPA-konferansen arrangert på Sentralen i Oslo med Ferd SE som vertskap. 500 deltakere med over 300 fra utlandet, forteller hun.

Ferd SE har alltid vært opptatt av åpenhet rundt sine investeringer, og det å dele kunnskap og erfaringer med andre.

– Jeg opplever at EVPA er interessert i det vi i Ferd SE har gjort og måten vi jobber på. De har også vært opptatt av å lære om den nordiske modellen med å jobbe i partnerskap med det offentlige, sier Katinka.

Verdifull innsikt

En av de sosiale entreprenørene Ferd SE har investert i har utviklet seg til å bli en internasjonal suksess. Unicus tilbyr personer med Asperger-diagnose og IT-kompetanse arbeid tilpasset deres spesielle talenter og behov. Samarbeidet mellom Ferd SE og Unicus startet med et tilskudd i 2009. I dag er Unicus etablert både i Norge, Sverige, Finland og Nederland, og Ferd SE er selskapets hovedaksjonær.

– Unicus er et veldig fint eksempel på et selskap som har vokst utover egne landegrenser. Det er en historie også andre medlemmer i EVPA har satt pris på å høre om. Samarbeidet mellom oss impact-folk fortsetter også utenfor EVPA, og Anne Holm Rannaleet er blant annet styremedlem og aksjonær i Unicus, forteller Katinka.

Håper på flere EVPA-medlemmer

– Vi er utrolig heldige som får jobbe med disse dyktige og verdidrevne sosiale entreprenørene vi investerer i, legger hun til.

Katinka håper at flere dedikerte sosiale investorer og stiftelser fra Norge melder seg inn i EVPA nå som Covid har sluppet grepet.

– Vi bidrar med vår kunnskap og våre erfaringer inn i EVPA, men får samtidig mye ut av medlemskapet selv. De er blant annet flinke til å arrangere opplæringskurs som vi ofte har sendt våre ferske medarbeidere på, slik at de effektivt lærer og møter andre likesinnede representanter for ulike fagmiljøer, opplyser hun.

Noe av det mest verdifulle med medlemskapet i EVPA er muligheten til å vite hva som skjer i resten av Europa.

– Gjennom dialog med representanter for dedikerte sosiale investorer, stiftelser og næringsliv i andre land får vi innsikt i nye ideer og sosiale strømninger. Dermed kan vi følge med på at det vi holder på med i Norge holder høy standard. Ferd SE har ambisjoner om å være i front når det gjelder faglig utvikling og nytenkning, og da er det svært nyttig å se hva som beveger seg ellers i Europa, sier Katinka.