Portrettfoto av Shad Ibrahim Hussein

MASTER: Veien fra skolelei ungdomskoleelev til dedikert masterstudent på BI var på ingen måte opplagt for Shad Ibrahim Hussein. Han mener UE og Morten Borge har spilt en viktig rolle i valgene.

Forfatter: Ferd, ved Signe Marie Sørensen
Fotograf: Sveinung Bråthen

 

– Det var et av fagene jeg hadde valgt på videregående som jeg ikke likte. For å få studiekompetanse måtte jeg velge et annet, begynner Shad.

Valgte Entreprenørskap på VGS

Han valgte entreprenørskap for å få timeplanen til å gå opp, og hadde ingen anelse om hvilken vending valget skulle gi livet hans.

– Jeg hadde en lærer som het Kjetill Gunnarson i entreprenørskap. Vi kranglet sikkert hver dag, ler Shad før han legger til at Gunnarson lærte han utrolig mye.

Shad og gruppen hans etablerte ungdomsbedriften Café B04 på Sagene, der ungdom kunne komme for å slappe av med venner og spille dataspill, men også for å få hjelp til alt fra jobbsøknader til lekser. Bedriften vant flere priser i Oslomesterskapet for ungdomsbedrifter, og var én av fem bedrifter i hele Oslo som vant gullbilletten til Norgesmesterskapet. Også her vant de en rekke priser.

–  Etter hvert ble jeg oppringt av Ungt Entreprenørskap, som spurte om jeg ville være med på Leder for en dag. Jeg hadde ikke tenkt til å delta først, men Kjetill sa at dette måtte jeg være med på, fortsetter Shad, før han legger til:

– For å være ærlig, det har virkelig betydd så mye for meg.

Ungt Entreprenørskap banet vei

Ferdmagasinet møter den nå 23 år gamle masterstudenten Shad i biblioteket på Handelshøyskolen BI – fire år etter at han fikk være skyggen til Ferd-sjef Morten Borge under Leder for en dag. Han har reflektert mye over mulighetene han ble gitt i ung alder, med Ungt Entreprenørskap som den store driveren bak.

Shad trekker frem både lærer Gunnarson og Morten Borge som muliggjørere på veien mot masterstudiene. Begge skrev blant annet anbefalingsbrev for å bidra til å få ham inn på BI. Det glemmer han aldri.

– Jeg tar ingenting for gitt, og tenkte at de har brukt tid, energi og ressurser for å hjelpe meg. Det minste jeg kan gjøre er å prøve, sier han om den tøffe oppstarten på bachelorprogrammet i Økonomi og Administrasjon på BI.

– Jeg hadde ingen studieteknikk med meg fra skolen, og syns det var veldig utfordrende. Jeg lærte mye om meg selv i den perioden, forteller han.

Leder for en dag var stort

Shad forteller at Morten Borge har fulgt ham opp, svart på e-poster og invitert til både lunsj- og middagsbesøk hos Ferd.

–  Jeg har aldri følt meg så velkommen noen steder som jeg gjorde hos Ferd. Vi matchet utrolig godt, noe som betydde mye for meg. Uavhengig av Mortens posisjon er han en veldig hyggelig, åpen og ærlig person, skryter han.

Morten Borge har selv sett viktigheten av å sette seg mål og jobbe hardt for å nå dem, noe han også har rådet den unge lederspiren til å gjøre. Og selv om studiene krever mye av Shad, må han ha litt å drive med på siden. Han har skjønt at han er for rastløs til å la være.

– Men jeg måtte senke ambisjonsnivået litt, forteller han videre.

Entreprenør med ambisjoner

Selv om studiene går foran alt nå, driver Shad en liten IT-virksomhet sammen med gode venner. På spørsmål om hva drømmen er etter masterstudiene, kommer svaret fort:

– Må selvfølgelig prøve å få jobb i et veletablert selskap, som for eksempel Ferd. De støtter også UE, som er utrolig viktig for meg, sier han.

Han ser ut til å tenke seg litt om, før han legger til:

– Men de hadde nok blitt gale av hvor mange tanker, meninger og ideer jeg har, fortsetter han lattermildt.

Han understreker at han først og fremst er veldig takknemlig for alt Morten Borge har gjort for ham, og er opptatt av å få frem at han ikke forventer noe mer.

– Jeg vil bare lære, egentlig. Ta til meg og utvikle meg videre, og hente kunnskap fra næringslivet, slik at jeg kanskje kan starte noe for meg selv etter noen år, legger han til.

Fra skolelei til ambisiøs BI-student

Drømmene er store nå – alt annet enn da Shad som tenåring satt trøtt og skolelei, med tanker om at han kanskje var for dum til å mestre skole. Det var nemlig noe som meldte seg flere ganger, ifølge ham selv. En tanke som ble snudd, først og fremst gjennom hardt arbeid og målrettet dedikasjon. Det er det bare mennesket selv som kan få til. Men den litt plutselige gnisten som ble tent i ham som 16-åring på VGS ble godt hjulpet av faget han havnet tilfeldig opp med på timeplanen.

– Det er et av de få fagene som får elevene ut av klasserommet. Du trenger ikke være et talent for å bli sett. Alt som trengs er å finne noe du interesserer deg for, så får du hjelpen du trenger for å bygge en vei rundt det, forklarer han og legger til at han ikke tror det er mulig å ha entreprenørskap uten å lære noe som vil gagne deg på en eller annen måte.

– Det UE har fått til, er helt fantastisk i mine øyne. Jeg har nesten ikke ord, avslutter Shad.