Solvor Øverlien Magi og Maria Arlén Larsen

Forfatter: Ferd, ved Anniken Grundt.
Stolte vinnere: Den norske helseplattformen Lifeness vant hedersprisen Årets Sosiale Entreprenør 2020. F.v. gründere Solvor Øverlien Magi og Maria Arlén Larsen.
Foto: Emilie Hervik.

I konkurranse med Ideelt AS og Gamingkontakten, var det selskapet Lifeness som stakk av med førstepremien på en halv million kroner under kåringen av Årets Sosiale Entreprenør.

Den digitale prisutdelingen gikk av stabelen 2. desember, og prisen ble delt ut av statsminister Erna Solberg og juryleder og Ferd-eier Johan H. Andresen. Under utdelingen pekte statsministeren på viktigheten av å forenkle en tjeneste som både effektiviserer tiden og innsatsen til helsearbeidere, og samtidig når ut til flere brukere.

– Lifeness utmerker seg ved at de tar tak i en stor og økende samfunnsutfordring. Kostnadene ved dette samfunnsproblemet er høy, både for samfunnet og for den det gjelder. Juryen er imponert over måten Lifeness har involvert helsepersonell og brukere for å utvikle løsningen, sa Solberg.

Erna Solberg

Digital statsminister: Erna Solberg har fulgt prosessen med Årets Sosent-konferanse tett, og annonserte vinnerne digitalt mens Ferd-eier og juryleder Johan H. Andresen delte ut prisen til Lifeness-gründerne.

Effektiv behandling av livsstilssykdommer

Lifeness jobber for å gjøre helsepersonell til superhelter gjennom en digital løsning. Helseplattformen effektiviserer behandling og oppfølging av pasienter som sliter med overvekt og livsstilssykdommer.

– Antallet overvektige barn og voksne øker, og varige livsstilsendringer er vanskelig å få til for mange. Livsstilssykdommer har stor betydning for uførhet, arbeidsledighet, medisinbruk, behov for rehabilitering og ikke minst redusert livskvalitet i befolkningen, sa Johan H. Andresen.

Bak plattformen står gründerne Maria Arlén Larsen og Solvor Øverlien Magi. Førstnevnte er lege med behandling av livsstilssykdommer som spesialfelt, sistnevnte har lang erfaring fra treningsbransjen.

– Vi er stolte og ydmyke over å vinne denne prisen i konkurranse med mange dyktige og innovative selskaper. Målet er at vi i løpet av de neste fem årene skal hjelpe 200 000 personer til økt livskvalitet og bedre helse, sa de da det ble klart at de var årets vinnere.

Brukervennlig helseplattform

I tillegg til å utvikle en skybasert helseplattform for helsepersonell, har Lifeness utviklet en egen app for brukerne. Med appen får pasienter som sliter med overvekt og livsstilssykdommer kontinuerlig oppfølging og oversikt over egen fremgang. Dette er spesielt viktig for å få til livsstilsendringer.

Juryleder Johan H. Andresen berømmer Lifeness for deres innovative arbeid og innsatsen for å måle den sosiale effekten fra starten av.

– En pilotstudie fra UiT Norges arktiske universitet viste at pasienter som fikk oppfølging via Lifeness, fikk fem ganger bedre effekt av behandlingen sammenlignet med ordinær oppfølging. I tillegg ønsket samtlige deltakere å fortsette med tjenesten, sa Andresen.

Høyaktuelt samfunnsproblem

Årets Sosiale Entreprenør ble kåret av medlemmer fra organisasjoner som bidrar til at de sosiale entreprenørene lykkes. Basert på kriteriene bærekraft, innovasjon og skalerbarhet, nominerte hvert av jurymedlemmene to til tre selskaper. De to med-finalistene, Ideelt AS og Gamingkontakten, fikk begge en gavesjekk på 50.000 kroner.

Johan H. Andresen peker på at vinneren løser en annen form for utenforskap enn det man vanligvis assosierer med sosiale entreprenører. Han og juryen mener Lifeness har utviklet en god helseplattform som retter seg mot et høyaktuelt samfunnsproblem, og sier juryen gleder seg til å følge selskapet videre.

Les mer om prisen og tidligere vinnere her.