To barn som spiller fotball i solnedgangen

Forfatter: Ferd, ved Signe Marie Sørensen.

Foto: Getty Images.

For mange av gatelagenes fotballspillere er treningene og lagkameratene det viktigste de har, og nettopp det som skal til for å ha et bedre liv med mindre rus. Mange bekymret seg for konsekvensene av sosial distansering.

– Vi har 21 aktive lag på landsbasis og rundt 600 gatelagsspillere. For mange av spillerne er forutsigbarhet viktig. Spørsmålet om hvor lenge dette skulle vare, meldte seg tidlig, sier Hedda Bie i Fotballstiftelsen, gatelagenes paraplyorganisasjon.

Tid for nytenking

Etter kort tid ble det klart at de måtte finne nye måter å treffes og holde kontakten på.

– Vi fikk tilbakemeldinger om at mange spillere hadde det tøft. Én ting er at de ikke kunne møtes og trene, men også andre tjenester og tilbud de vanligvis benytter, falt bort, fortsetter Bie.

Gjennom Fotballstiftelsens spillerutvalg ga spillerne råd om oppfølging.

– Utvalget satte sammen en egen liste med «koronavett-råd» for å ivareta spillerne på best mulig vis gjennom den krevende tiden. Ett av rådene var for eksempel at initiativet til dialog måtte komme fra trenerne, ettersom mange av spillerne kvier seg for å ta kontakt selv, forklarer hun.

– Vi har gjennom tidligere spiller­undersøkelser fått tilbakemelding om hva som er viktigst for spillerne våre med gatelagene. Her blir samhold vurdert som mest betydningsfullt. For å sikre dette, har vi sett på ulike tiltak, sier Bie.

Tett dialog og koronaturer

For å sikre god oppfølging av spillerne, har gatelagstrenerne utvidede roller. Ofte er de tilgjengelige dag og natt for spillerne sine. De siste månedene har ikke vært noe unntak.

– Selv om ikke de har kunnet spille fotball, har trenerne hatt tett kontakt med spillerne. De har holdt kontakten via telefon og gått turer i grupper på fem med to meters avstand, forteller Hedda Bie.

I tillegg har de ulike lagene hatt dialog og aktivitet i Facebook-grupper for å holde på samholdet.

– Vi har hatt flere felles aktiviteter på tvers av lagene på sosiale medier. Vi har blant annet ukentlige quiz-turneringer mellom lagene, i tillegg har vi «torsdagstreffen», der profilerte A-lagsspillere svarer på spørsmål fra gatelagsspillerne. Dette har vært veldig populært og ført til høy aktivitet i kanalene, smiler hun.

Gruppebilde av Gatelagene under en pause på tur

Viktige møter: For Gatelagene har det vært helt avgjørende å kunne ivareta fellesskapet på andre måter når covid-19 satte en stopper for de vanlige treningene. Turer med god avstand har bidratt til å holde stemningen i gjengene oppe. Foto: Fotballstiftelsen

Viktige treff i hverdagen

I tillegg til et sterkt apparat rundt hvert gatelag, samarbeider også klubbene med kommunal rusomsorg og NAV. Næringslivsaktører som Ferd og Orkla er også viktige støttespillere.

– Vi ser at det ofte er det nære som betyr mest. Bare det å samles rundt matbordet er viktig, og noe spillerne våre pleier å gjøre på stadion i forbindelse med treninger og kamper, sier Bie. Hun forteller videre at mange trenere har hentet mat på landets matsentraler og reist rundt med matposer til spillerne for å ha et hyggelig treffpunkt i hverdagen. Initiativet resulterte i mange gode stunder utenfor fotballbanen.

Før pandemien inntraff, fikk Fotballstiftelsen imidlertid beskjed om reduksjon i støtte fra det offentlige. Da samfunnet kort tid etter innførte strenge restriksjoner for samvær med andre, så det mørkt ut en liten stund.

Selfie av Hedda Bie i Fotballstiftelsen

Glad for støtte: Erna Solberg donerte 35 000 kroner til Fotballstiftelsen da hun gjestet underholdningsprogrammet «Alle mot 1» på NRK1 på nasjonaldagen. – Denne anerkjennelsen betyr mye for oss, sier Hedda Bie i Fotballstiftelsen. Foto: Fotballstiftelsen

– Ferd gikk inn med ekstra midler for å støtte gatelagene i den tøffe tiden. Det var ekstra kjærkomment akkurat nå, og bidro til at vi kunne tilføre ressurser til klubber med de største kuttene, forteller lederen for Fotballstiftelsen. Bie vet at mange av trenerne har ulike roller og står på for lagene sine sent og tidlig, så det å kunne sikre at klubbene kan ha folka sine på plass med gode rammebetingelser, har vært førstepri.

Fotballtrening med god avstand mellom spillerene

Trygg trening: Selv om ikke det har vært lov til å spille kamper, har spillerne trent sammen i mindre grupper med alle forholdsregler godt ivaretatt. Foto: Fotballstiftelsen

Ut på fotballbanen igjen!

Bie er imponert over innsatsen fra apparatene, men kanskje mest av alt de flere hundre spillerne som har vært der for hverandre.

– Det er store ressurser blant spillerne våre og de følger hverandre opp og holder spiriten oppe, sier Hedda Bie. Til tross for at perioden har vært tøff til tider, mener hun at mange har jobbet godt og klart seg bra denne perioden.

– Vi ser faktisk også at flere lag er rekordmange nå, sier hun, men peker på at det riktignok kan ha en sammenheng med at flere har slitt og melder seg på for å hente seg inn igjen – som jo er veldig bra!

Nå håper hun at den gode driven fortsetter, selv om de ikke har lov til å spille kamper enda.

– Vi skulle egentlig hatt Midnattssolturnering i Tromsø i sommer og fløyet opp 300 av spillerne våre, men den utgår. Så nå vil vi fokusere på å holde på spillerne våre ved å møtes, trene sammen og forhåpentligvis starte opp med seriespill etter hvert, legger hun til.

I mellomtiden legges kruttet i styrke, kondisjon og god stemning – enn så lenge.