Portrett: Margrethe Bergem Janbu. Foto: Sveinung Bråthen

LEDER FOR EN DAG: I år ble 29 håndplukkede ledertalenter fra hele landet koblet med toppledere fra næringsliv og politikk. Margrethe går tredjeåret på innovasjon og ledelse, et unikt utdanningstilbud ved Molde videregående skole, og ble valgt ut til å «skygge» Morten Borge en tirsdag i oktober.

Forfatter: Ferd, ved Sissel Fantoft
Foto: Sveinung Bråthen

 

Hvert år gjennomfører Ungt Entreprenørskap programmet «Leder for en dag». I år ble 29 håndplukkede ledertalenter fra hele landet koblet med toppledere fra næringsliv og politikk. Margrethe går tredjeåret på innovasjon og ledelse, et unikt utdanningstilbud ved Molde videregående skole, og ble valgt ut til å «skygge» Morten Borge en tirsdag i oktober.

MED PÅ MØTER: Margrethe fikk være med Morten på flere møter med ulike temaer i løpet av dagen. Foto: Sveinung Bråthen

– Det har vært en innholdsrik og inspirerende dag, og jeg har lært mye. Jeg har vært med Morten i flere møter, og det er spennende å se hvor variert arbeidsdagen hans er. Jeg hadde lest litt om Ferd på forhånd, og synes det er fantastisk hvordan selskapet jobber for å skape verdi for andre, sier Margrethe.

Hun fikk være med på møter som handlet om alt fra konsernets risikostyring og likviditet og konkrete investeringer, til strategi for Ferd Sosiale Entreprenører.

– Dagens siste møte handlet om sammensetning og evaluering av styrer i porteføljeselskapene, som er et viktig tema. Mellom slagene har vi blant annet snakket om juridiske regler knyttet til børsinvesteringer, og vi rakk også å spise lunsj sammen, forteller Morten.

LEDERSPIRE: Margrethe Bergem Janbu fulgte Ferds konsernsjef Morten Borge gjennom en arbeidsdag. Foto: Sveinung Bråthen

Viktig påfyll

Ungt Entreprenørskap er en ideell, landsomfattende organisasjon som jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv. Ferd har vært en viktig støttespiller for organisasjonen helt siden oppstarten for mer enn 25 år siden. Hvert år deltar 12.000 elever i videregående skole i programmet Ungdomsbedrift, hvor de lærer å etablere og drive sin egen bedrift gjennom et helt skoleår. Margrethe og fem av hennes medelever stiftet i fjor bedriften Balance UB, og laget en portal som forenkler tilgangen til nettbank for flyktninger.

– Ideen ble utviklet i fellesskap etter et intervju med en ukrainsk bekjent som beskrev utfordringer med å betjene norsk nettbanker effektivt. Det ble inngangen til Balance UB sin forretningsidé, forteller hun.

Balance UB sin brukervennlige applikasjon vant blant annet beste forretningsmodell, bærekraftsprisen og beste innovative vare/tjeneste på Fylkesmesterskapet i Ålesund, våren 2022. De gikk videre til Norgesmesterskapet for ungdomsbedrifter på Lillestrøm, hvor de ble Norges mest bærekraftige bedrift og norgesmester i HR.

– For Ferd er det viktig å støtte initiativer som bidrar til mer praktisk læring og erfaring i skolen. Vi støtter ulike nasjonale og regionale mesterskap for ungdomsbedrifter fordi vi tror at entreprenør-og gründerskap er viktig påfyll for elevene i tillegg til standardfagene skolene selvsagt også må ha, sier Morten.

Han skulle ønske at han selv hadde muligheten til å velge fag som innovasjon og ledelse og starte bedrift da han gikk på videregående skole.

– Det er en fin anledning til å lære litt om hva arbeidslivet har å by på. Min eldste datter begynte på ungdomsskolen i høst, og jeg har anbefalt henne å velge valgfag hvor hun får praktisk input, sier han.

Full av inntrykk

Det er ikke bare Margrethe som sitter igjen med ny kunnskap etter dagen med Morten.

– Jeg har blant annet lært litt norsk geografi, og nå vet jeg at Margrethes hjemplass Elnesvågen 25 minutter nord for Molde har 7 500 innbyggere, to store hjørnesteinsbedrifter og virker som et fantastisk sted å vokse opp, sier Morten.

Selv om han har en hektisk hverdag, setter han pris på å gi et ungt ledertalent muligheten til å få innsikt i en konsernsjefs arbeidsoppgaver.

– Det er gøy å møte unge mennesker som ikke helt vet hva de går til når de kommer til Ferd. Det er lett å tenke at lederskap handler om investeringer og økonomi og at man sitter alene og ser på tall, men virkeligheten for oss som driver med aktivt eierskap og investeringer handler mye om mennesker og kommunikasjon, sier han.

– Jeg har blitt veldig inspirert til å fortsette i samme retning som Morten, det virker utrolig spennende å ha en så variert hverdag hvor man kommer i kontakt med mange ulike mennesker, sier Margrethe.

Hun er russ neste år, og har begynt å tenke på studieretning.

– Jeg har ikke helt bestemt meg, men har lyst til å satse både på HR og ledelse. Jeg har også fått gode råd fra Morten i dag. Som daglig leder i ungdomsbedriften Balance UB har jeg allerede tilegnet meg litt ledererfaring. Det var krevende og tok mye tid, men var veldig verdt det når vi fikk erfare gleden ved å skape gode resultater, sier hun.

For Margrethe ble besøket i Oslo avsluttet med en felles middag med de 28 andre elevene som hadde vært «Leder for en dag» i ulike bedrifter og organisasjoner.

– Der kan vi sammenligne og dele erfaringer fra dagen. Jeg er veldig fornøyd med alt jeg har fått være med på sammen med Morten, og reiser hjem full av inntrykk og inspirasjon, sier hun.