Johan H. Andresen

Forfatter: Johan H. Andresen.
Foto: Oda Hveem.

Den beste måten å oppbevare brød på er å la brødet stå uten innpakning på en fjøl, med snittflaten ned. Problemet med dette er at du må overtale alle andre i husholdningen til å gjøre det slik, og at du nå må finne en annen bruk for brødboksen. Resultatet er som oftest at dere fortsetter som før, med brødet liggende i brødboksen i posen fra butikken. Det er interessant å lure på hvorfor det er så vanskelig å gjøre noe nytt, noe annet, selv når man vet eller burde vite at det er langt bedre.

Ull inneholder lanolin, som bryter ned bakterier, og ullplagg som Ulvang skal derfor henges til lufting og vaskes sjelden. Dette lærte vi oss som barn, men nå har vi avlært oss det, og alt går i vasken ved første tegn på bruk. Dette har nok mer med latskap og for mange plagg å gjøre enn noe annet. Jeg må forsøke å få inn luftemuligheter for tøy i leilighetene på Marienlyst når de kommer etter hvert. Kanskje alle nyinnflyttede skulle få en klesbørste hver også.

Kasteteknikken kalt «dobbelt-trekk» for én-hånds fluefiske gjør det mulig å kaste i vind, også med store og tunge fluer, og å kaste langt helt uanstrengt. Jeg lærte meg teknikken en dag da været var så dårlig på Grønland at vår danske guide overtalte oss til å få instruksjon. Teknikken ble utviklet i USA i 1931. Ingen av oss var født da. Etter et par timer behersket alle teknikken. Vi funderte over alle fiskene vi hadde gått glipp av, og all frustrasjon over dårlige kast siden vi først tok i en fluestang, og vi var alle som én enige om at vi var idioter som ikke hadde lært oss denne teknikken før.

Straff for å bli tatt med brukerdose av narkotika vet vi ikke er tilstrekkelig avskrekkende, og vi vet at det er både skadelig og stigmatiserende. Likevel fortsetter vi med det. Om noen år vil dette strafferegimet opphøre, og vi vil lure på hvorfor vi ikke avskaffet det før. Det stod jo ikke om fisk, men om mennesker.

Det var først i 2004 at jeg rekrutterte eksterne styremedlemmer til styret i Ferd, til tross for at vi egentlig visste at dette var anbefalt som beste praksis. Jeg har egentlig ingen god forklaring på dette, annet enn at det som kan utsettes, er lettere å utsette enn det som er tidskritisk. I dag er det lett å innrømme at dette burde vi gjort langt tidligere.

I Ferd har vi alltid ment at bedrifter utvikles best helt privat. Likevel, vi må jo erkjenne at i visse stadier av en bedrifts liv kan den ha glede av å ha flere eiere, av å ha tilgang til mange kapitalkilder, og at den trives i det offentlige rom som en del av løsningen på for eksempel bærekraftutfordringer. Vi ser jo at andre eiere og bedrifter kommer til den konklusjonen innimellom, og så tar sine selskaper på børs. Selv har vi siden 1849 aldri børsnotert en eneste av våre bedrifter, men det vurderer vi nå å gjøre med Elopak og Aibel. Våre andre bedrifter mener vi fremdeles har fordeler av ikke å være på børs. Det er altså ikke noe som alltid er rett eller galt, eller bedre eller dårligere, og det er ikke sikkert at vi burde valgt børsnotering tidligere. Men det er ganske sikkert at vi burde vurdert det før.

I fjor høst reiste en gruppe pensjonister rundt i Sør-Norge med buss. Alle, unntatt de to som satt ved døren, ble smittet av Covid-19. Likevel skulle det gå et halvt år til før det offisielt ble fastslått at smitten først og fremst er luftbåren, og at avstand og munnbind ikke var nok, men at ventilasjon er kritisk for å unngå å spre smitten.

Det er ikke alltid at det å endre adferd til noe som opplagt er bedre, i seg selv er den største utfordringen, men det å måtte innrømme for seg selv at man har tatt feil lenge, at man har trodd på utdaterte fakta, eller bare har lagt egen erfaring til grunn og ikke andres. Det er ikke alltid lett å innrømme dette for seg selv, og slett ikke for andre. Dette gjelder for institusjoner, bedrifter og enkeltpersoner.

I og med at vi har et stortingsvalg foran oss, og også går nok en sommer i møte der vi i mindre grad reiser lenger enn Fjordline tar oss, og omgås de samme vi ellers omgås, så kan det være kledelig å utfordre oss selv på om våre innarbeidete holdninger, adferd, og løsninger er de beste, eller bare noe vi gjør av gammel vane.

Alt godt, og god sommer!

Sign_Andresen