Ferd Eiendom forvalter en stolt historie
Hieronymus Heyerdahls gate har bare ett gatenummer og ett bygg. Navnet har gaten fått etter rådhusets far. Bygningen er fra 1936 og har et stramt ytre med art deco-elementer og relieff i teglstein, som gir et særegent utseende.
Nå er Hieronymus oppgradert fra topp til bunn, innvendig og utvendig. Camilla Krogh, administrerende direktør i Ferd Eiendom, er stolt over hva de har fått til med den ærverdige næringseiendommen.
– Ferds visjon om å skape varige verdier og sette tydelige spor gir virkelig mening når vi rehabiliterer et så ikonisk bygg. Det er et stort ansvar å ha denne eiendommen i vår portefølje. Vi har et evighetsperspektiv på eierskapet, og det gjenspeiler seg i arbeidet vi har lagt i rehabiliteringen, sier hun.
Nye tilbud og oppgraderte fellesarealer
Hieronymus består av åtte etasjer og har plass til opptil 500 arbeidsplasser. Ferd Eiendom kjøpte bygget i 2020 og startet rehabiliteringen i 2021.
Underetasjen er betydelig oppgradert for å gjøre fellesarealer og fasilitetene attraktive for byggets brukere. Blant de nye tilbudene finner man et romslig treningsrom med moderne utstyr og nye garderober. Sykkelentusiaster kan glede seg over den store sykkelparkeringen og sykkelspa med vaskefasiliteter og reparasjonssett.
Første etasje er åpnet opp og knapt til å kjenne igjen. To bakgårder er oppgradert og utvidet med overbygd glasstak og bundet sammen slik at de kan brukes som et sammenhengende fellesareal. Bygget har to ærverdige og verneverdige innganger mot nord og sør som begge er oppgradert med ny belysning.
Bygget har får også en flott restaurant som er eksklusivt tilgjengelig for leietakere. Her kan man ta en velfortjent pause og nyte en deilig lunsj i løpet av arbeidsdagen. I tillegg finnes allerede etablerte tjenester som kaffebar, kiropraktor og frisør. Dette sikrer at behovene i en travel arbeidsdag blir ivaretatt innenfor bygningens fire vegger.
Et hint av 30-tallets Oslo
Identiteten til bygget og historien om Hieronymus er illustrert og formidlet av kunstneren Børge Bredenbekk og vises gjennomgående i byggets interiør og dekor. I valget av materialer har det vært en bevisst satsning på å bevare og fremheve byggets særegenheter. De gylne, varme jordfargene som preger de flotte hovedinngangene har blitt videreført inn i kontorarealene, og skaper en sammenhengende rød tråd i fargebruken gjennom hele bygget.
Denne helhetlige tilnærmingen bidrar til å skape en atmosfære av tidløs eleganse og respekt for byggets historie. Interiøret i kontorarealene kan tilpasse til leietakernes ønsker, slik at planløsning, plassering av møterom, form og farge oppfyller individuelle krav.
Attraktiv beliggenhet og høy kvalitet avgjørende
Hieronymus har en fantastisk utsikt over Oslofjorden, Aker Brygge og Akershus Festning. Eiendommen har nærhet til alt det Oslos rike kultur- og matscene har å by på. Trikken går rett utenfor døren og Oslos største kollektivknutepunkter ligger i umiddelbar nærhet. En spasertur langs Havnepromenaden kan bryte opp i en stillesittende dag på kontoret. Få bygg i Oslo kan skilte med den samme kombinasjonen av byliv og sjø.
Forsikringsselskapet Euro Accident er første nye leietaker. Selskapet flytter inn i 8. etasje 1. november 2023. Ferd Eiendom er i gang med å innrede og tilpasse lokalene i nært samarbeid med leietakeren.
Daglig leder for Euro Accident i Norge, Olav Strøno, sier at de valgte å flytte til eiendommen på grunn av beliggenhet og kvalitetene i bygget.
– Det er viktig for oss å sitte sentralt for å være tilgjengelig for våre kunder og samarbeidspartnere. Vi ønsker å være en attraktiv og bærekraftig bedrift som tar ansvar for miljøpåvirkning, samtidig som vi skaper et godt arbeidsmiljø for våre ansatte, sier Strøno.
– Vi ser på flyttingen som en langsiktig investering for framtiden, og vi tror at det å ha solide samarbeidspartnere som deler vår filosofi og verdier vil bidra til at vi kan oppnå våre mål. Alt i alt er dette en viktig milepæl for oss, og vi gleder oss til å fortsette å utvikle vår bedrift i årene fremover, fortsetter han.
Kunsten å rehabilitere
Å rehabilitere eldre bygninger krever ikke bare høy faglig kompetanse, men også en god dose tålmodighet, skal vi tro prosjektleder Kåre Hinna. Han har lang erfaring fra rehabiliterings- og reguleringsprosjekter og er ansvarlig for både Hieronymus og den kommende rehabiliteringen av Kringkastingshuset i Marienlyst-prosjektet.
Hinna påpeker at rehabiliteringsprosjekter ofte bringer med seg noen overraskelser og mer arbeid enn man først tror. Man har sjelden tilstrekkelig informasjon om hva som må gjøres før man begynner å fjerne ting. Dette medfører en større grad av usikkerhet sammenlignet med etablering av et nybygg. For Hieronymus´ del var dokumentasjonen av hva som faktisk var bygget og installert i bygget dårlig.
– Må noe skiftes ut som vi ikke er forberedt på? Vi visste ikke helt sikkert. Vi visste for eksempel ikke hvor stor jobb det ville være å rehabilitere teglsteinsfasaden før vi satte i gang, forteller Hinna.
Noen kilometer med mørtelfuger
For det blir mer komplisert når fasaden er verneverdig. Et tett samarbeid med kommunale myndigheter har derfor vært helt avgjørende. I dette prosjektet har byantikvaren blitt konsultert før valg av farger og materialer, og det har vært mange befaringer sammen med byantikvaren.
Ganske tidlig ble det oppdaget at teglfasaden var i dårlig stand, og at alle mørtelfugene måtte skiftes ut. På en så stor bygning betyr det minst noen kilometer, om ikke mil, med fuger som skal renoveres.
– I tillegg var noen teglstein ødelagte og måtte erstattes. Når steinen som er brukt er fra 1936, er det lettere sagt enn gjort å finne en type som byantikvaren kan godkjenne. Løsningen fant vi heldigvis i Danmark, sier Hinna.
Alle 392 vinduer er skiftet ut og tilbakeført med materialer som ligner mest mulig på de originale vinduene. Aluminiumsvinduer fra 80-tallet er erstattet med nye vinduer i eik med teakpreg. Det har forbedret lysinnslippet og vesentlig redusert støy fra byen utenfor.
Rehabilitering er bærekraft i praksis
For Ferd Eiendom er bærekraft viktig i alle prosjekter. Ved å rehabilitere eldre bygg, kan miljø- og klimapåvirkningen reduseres.
Bygget skal sertifiseres til BREEAM In-use – Very Good. Det er installert energieffektiv belysning og klimaanlegg med smarte styringssystemer. Rehabiliteringen og etterisolering av deler fasaden og nye vinduer bidrar til å gjøre bygget mye mer energieffektivt enn det var før. Avfallsrommet er forbedret for å ivareta og gjøre kildesorteringen mer effektiv. Ferd Eiendom gjennomfører målinger av CO2-utslipp både under rehabiliteringen og kontinuerlig i driftsfasen.
– Vi har løftet bygget fra energiklasse E til C. Vi har gjort alt som er mulig i et så gammelt bygg, forteller Kåre Hinna.
Samarbeid avgjørende i et så stort prosjekt
Camilla Krogh ser på prosjektet som det første store byutviklingsprosjektet Ferd Eiendom har gjennomført. Hun trekker frem samarbeidet med byantikvar, Grape og Vedal Entreprenør som avgjørende for å lykkes med et så krevende prosjekt. Hun takker også leietakerne. – Alle vet at byggeprosjekter kan medføre støy og utfordringer. Jeg håper og tror leietakerne er svært fornøyde med kvaliteten på bygningen i dag sammenlignet med da vi overtok, og jeg vil takke dem for tålmodigheten de har utvist, avslutter hun.