Henrik Johnsen er Racing Service-manager for Swix i Norge og Sverige. Foto: Brav

GLAD FOR FLUORFORBUD: Henrik Johnsen er Racing Service-manager for Swix i Norge og Sverige.

Forfatter: Ferd, ved Sissel Fantoft
Foto: Brav

 

Swix kuttet all produksjon og kommersielt salg av fluorholdig skismøring i 2020, og lanserte i 2022 en pantekampanje hvor alle som hadde smøreprodukter med fluor liggende kunne bestille gratis henting, og samtidig motta et gavekort. Det resulterte i at tre tonn med fluorholdige produkter ble fjernet fra skisporet.

Nå har skisporten fulgt samme eksempel, og fra denne vinteren er det for første gang et totalforbud mot fluor i konkurranser.

– Vi omfavner fluorforbudet og gleder oss til en skisport helt fri for fluor, slik vi i Swix har vært de siste årene, sier Racing Service-manager for Swix i Norge og Sverige, Henrik Jonhsen.

Swix Racing Service reiser rundt på skirenn for å anbefale og selge produkter for lag og nasjoner.

Allerede i 2013 begynte Swix i samarbeid med SINTEF å forske på nye stoffer som kunne erstatte fluor i skismøring. Bak dagens produkter, som alle er fluorfrie, ligger det tusenvis av timer med forskning og testing. Enten du skal gå en rolig skitur i marka eller delta i VM, kan du være helt trygg på at skismøringen du velger fra Swix er fluorfri.

Fantastiske ski

Landets beste skiløpere fikk oppleve den nye fluorfrie tilværelsen da forbudet for første gang ble praktisert under den nasjonale åpningen på Beitostølen i november. Alle skiene ble kontrollert før start, der en maskin ga utslag dersom et skipar hadde for høye verdier av fluor. Straffen ville da bli startnekt.

– Gjennomføringen av fluorforbudet var en fryd, og vi må gi all mulig honnør til de som sto for testingen. Vi i Team Swix hadde fantastiske ski og savnet ikke fluoren ett sekund, sier skiløper Mikael Gunnulfsen, som går for nevnte Team Swix.

– Fluorforbudet er kommet for å bli, og det er vi veldig fornøyde med, legger han til.

Fluorfritt utstyr

Slik fjerner du fluor fra ski og utstyr. Metoden er utarbeidet av Swix i samarbeid med Norges skiforbund.

Merk: Børsten du bruker i steg A vil bli forurenset av fluor. Det er viktig at du ikke bruker ny børste som skal være fluorfri, på dette steget. Bruk i stedet er gammel børste i trinn A før du bytter til nye, fluorfrie børster fra trinn B og utover.

A
Påfør 184 Glide Wax Cleaner over hele skien med et fiberlene tørkepapir. Børst rensen godt inn i sålen med en stålbørste. Vent til skien er tørr før du rengjør med stålbørsten. Du kan bruke rotobørste eller håndbørste.

Merk: Børsten som brukes i dette steget, vil bli forurenset med fluor og må ikke brukes senere i prosessen.

B
Varm inn PS10, gul glider, med et smørejern. Etter avkjøling, skrapes og børstes skiene.

C
Varm inn PS6, blå glider, med et smørejern. Etter avkjøling, skrapes og børstes skiene.

D
Gjenta trinn A, men nå med rene børster.

E
Legg et lag med dagens glider, og skiene dine er klare til bruk. Dersom du ikke skal bruke skiene med én gang, anbefaler vi at du setter dem inn med lagringsvoks (PS6 eller vår nye Base Protection Liquid.)

Gjenta prosessen flere ganger for å sikre at alle spor av fluor er fjernet. Sørg også for å forsvarlig kaste alle gamle produkter som kan inneholde fluor, og rengjøre området hvor du oppbevarer skismøring og smører skiene dine.

Fakta:

  • I sesongen 2023/24 er det fullstendig forbudt å bruke fluorholdig skismøring i internasjonale konkurranser i ski, skiskyting, alpint, hopp, snowboard, freeski og kombinert.
  • Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil gjennomføre fluortester ved større skirenn. Testene utføres med punktmålinger ulike steder på skiene.
  • På mindre arrangementer vil det gjennomføres stikkprøver.
  • Deltakere med ski som gir utslag på fluor får startnekt i skirenn.