Forsmedelig tap. Foto: Naringslivetmoterostkanten.no

FORSMEDELIG TAP: Morten og Saad gikk revansjesugne inn i finalen mot Abdishakur Elmi og Awais Ali fra BCG, men måtte til slutt se seg slått av 11-åringen og hans makker.

Forfatter: Ferd, ved Sissel Fantoft
Foto: naringslivetmoterostkanten.no

 

Det summer av forventing i Økern Portal denne fredagsettermiddagen. Ivrige sjakkamatører som til daglig leder store selskaper er paret opp med unge sjakktalenter til fem innledende runder i lynsjakk. De har ikke lov til å kommunisere underveis, og må derfor lese hverandres trekk så godt de kan. Morten Borge har spilt sjakk siden barndommen, og spiller fremdeles på mobilen flere ganger om dagen.

– Det er en avkobling som gir meg ro. Det er bra trening – det å være fokusert og tenke flere trekk fremover har også mange paralleller til næringslivet, sier han.

Morten og Saad møttes for første gang under et tilsvarende arrangement på Ullevaal stadion i 2021, og fant raskt tonen. Siden har de holdt kontakten.

– Jeg er heldig som har mange gode spillere rundt meg som jeg kan bryne meg på. Jeg spiller også ofte mot Saads lillebror Abdishakur i hverdagen, forteller han.

Både Abdishakur (11) og mellomste bror Abdirizak (15) deltar i turneringen på Økern Portal. Mamma Nima Subane er stolt tilskuer.

– Mannen min og jeg bestemte tidlig at guttene ikke skulle få Playstation. Med begrenset skjermbruk hjemme ble det heller til at de spilte sjakk, forteller hun.

KONSENTRERT: Konsernsjef i Ferd Morten Borge og makker Saad Abobaker Elmi gikk for seier i sjakkturneringen i «Næringslivet møter Østkanten» 3. november. Foto: Naringslivetmoterostkanten.no

God kjemi

Saad bor i Sandvika og er medlem i Bærum Schakselskap. Han er både norsk og nordisk mester i sin aldersklasse, og er et av de store unge talentene her i landet.

– Jeg begynte på sjakk-kurs mens jeg gikk på barneskolen, og syntes det var gøy å spille i Play Magnus-appen på telefonen – det er utrolig kult at verdens beste sjakkspiller er fra mitt hjemland. Jeg spiller også mye hjemme sammen med brødrene mine, sier han.

Saad har blitt godt kjent med Mortens spillestil etter at de to har deltatt i flere parturneringer sammen.

– Morten er en bedre sjakkspiller enn 99 prosent av befolkningen, og han blir bedre for hver gang. Vi har etter hvert utviklet så god kjemi at han stort sett skjønner hva jeg prøver på selv om vi ikke kan prate sammen, men av og til tabber han seg ut, ler han.

Etter at Saad og Morten møttes bestemte Ferd seg for å støtte Saad i minst tre år. Det gir ham mulighet til å reise til nasjonale og internasjonale turneringer og hyre en privat sjakktrener.

– Det betyr mye for meg å vite at det finnes folk som virkelig prøver å hjelpe meg. Jeg er veldig takknemlig for støtten fra Ferd, slik at jeg kan reise rundt i Norge og verden og spille sjakk. Målet er å bli stormester, og så får vi se hvor langt jeg kan nå etter det, sier han.

I tillegg til Saad støtter Ferd også Elham Amar (18) og Semen Mitusov (17), som er rangert som de to beste juniorsjakkspillerne i Norge.

– Dette er tre svært lovende spillere, og vi er glade for å kunne bidra og gi dem muligheter til å få ut sitt fulle potensial, sier Morten.

INTENST OPPGJØR: I de innledende rundene møtte Morten og Saad blant annet stormester Olga Dolzhikova som representerte Chess.com (t.h.) og hennes lagkamerat Lavin Farhad. Kommentator Torstein Bae fulgte nøye med. Foto: Naringslivetmoterostkanten.no

Døråpner for integrering

Det er stormester Pontus Carlsson som har tatt med konseptet «Næringslivet møter Østkanten» til Norge fra Sverige.

– Målet er å skape en møteplass med sjakk som brobyggende aktivitet. Alle som er her deler interessen for sjakk, og her kan de spille mot hverandre på ulike nivåer. Poenget er å bygge nettverk, og det har ført til at fem av de beste unge sjakktalentene i Norge nå får økonomisk støtte fra ulike selskaper. Det bidrar til å løfte nivået i norsk sjakk, sier han.

Carlsson påpeker at mange relasjoner i Norge er basert på kjennskap og vennskap.

– Norge er et lite land, og hvis man ikke har det rette nettverket kan det være vanskelig å knytte kontakter. Her fungerer sjakken som en døråpner for integrering og nettverksbygging, sier han.

«Næringslivet møter Østkanten» står bak flere turneringer og treninger i Groruddalen.

– På grunn av Magnus Carlsen er sjakkinteressen stor blant unge i Norge. De er fremtidens arbeidskraft, og for næringslivet er det viktig å kjenne deres tanker og drømmer for å tiltrekke seg de beste talentene. Morten vokste selv opp i Groruddalen, og han er genuint sjakkinteressert og har et brennende engasjement for det vi jobber med, sier han.

Gjør en forskjell

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er kommentator for arrangementet i Økern Portal.

– «Næringslivet møter Østkanten» er et spesielt konsept fordi dimensjonen med sosialt entreprenørskap er noe helt nytt i sjakken. Det at toppledere og unge sjakkspillere blir kjent med hverandre bidrar til å skaffe støttespillere til unge talenter, og det er helt storveis, sier han.

Oftest er det ungdommene som er best i parene.

– Det er de som er stjernene her, selv om også mange av næringslivslederne spiller bra. Jeg har sett Morten i sving flere ganger tidligere, og han er en habil spiller som alltid går for seier. Jeg synes det er flott at Ferd er engasjert i dette, de fremstår som et selskap som tar samfunnsansvar på flere måter. Det er mange som er flinke til å prate, men Ferd er ledende innen sosialt entreprenørskap og gjør virkelig en forskjell, sier han.

ANDREPLASS: Morten og Saad kom til slutt på en hederlig andreplass i turneringen av totalt 28 makkerpar. Foto: Naringslivetmoterostkanten.no

Nervepirrende finale

I Økern Portal er parene i ferd med å ta plass rundt bordene for de innledende rundene. Etter fem partier kan Saad og Morten konkludere med fire seire, og er dermed kvalifisert for semifinalen.

– Vi startet litt svakere enn vi pleier i de to første partiene, men i det tredje partiet mot stormester Olga Dolzhikova og Lavin Farhad var vi bunnsolide. I det fjerde partiet mot John Turesson fra SEB og Semen Mitusov servet Saad opp en avansert kompispasning som jeg måtte dempe i lufta – og jeg bomma, forklarer Morten.

Semifinalen ender imidlertid med seier, og dermed er Morten og Saad klare for finale mot Abdishakur Elmi i tospann med Awais Ali fra BCG.

– Det er ikke noe alternativ å tape mot lillebror. Det gjorde vi forrige gang vi møttes i parsjakk, og nå er vi sugne på revansje, fastslår Saad før parene tar plass ved bordet.

Et nervepirrende parti ender likevel med et forsmedelig tap for ham og Morten, og dermed en hederlig andreplass totalt.

–  Det begynner dessverre å bli en kjedelig vane at jeg gjør en feil i finalen. Dette går på selvtilliten løs, men vi er tross alt fornøyde med å ha kommet så langt, sier Morten.