Forfatter: Ferd, ved Hans Gudmund Tvedt

– Ta kontakt, så kommer vi og henter den gamle fluor-smøringen du har liggende i boden eller sekken, uansett merke. Vi gjør det gratis – og gir deg på toppen et gavekort på 500 kroner i pant!

Et særdeles godt tilbud fra Swix vinteren 2021–22. Og responsen var overveldende: Rundt 7 500 personer tok kontakt, og over tre tonn miljøskadelig fluorsmøring ble hentet inn. Det kunne vært nok til å preppe ski for omtrent 930 000 skiturer. Eller, i følge utviklingssjef i Swix, Christian Gløgård, nok til å dekke behovet for alle løpere i Vasaloppet 13 år fremover i tid …

Nå ble smøringen istedenfor tatt hånd om på forsvarlig vis, og natur og mennesker spart for unødvendig belastning, i og med at det har vist seg at fluorsmøring er skadelig for både helse og miljø.

FLUORFRI: Landslagsløper Helene Marie Fosseholm er stolt over skiidrettens respons på aksjonen Swix satte i gang. Foto: Swix/Sindre Habberstad/Petter Hermans

Swix sluttet med all produksjon og kommersielt salg av fluorsmøring i 2020, men regnet ganske riktig med at mange fortsatt hadde rester liggende. Kampanjen er forøvrig også blitt godt mottatt blant skieliten: Landslagsløper Helene Marie Fossesholm hyller dem som har bidratt i oppryddingen av fluor, og retter sammen med tidligere verdensmester på femmil, Hans Christer Holund, en takk til alle som har ryddet smøreboden for fluor.

– Det er helt fantastisk at så mange har bidratt. Dette er en dugnad som skisporten kan være stolt over å ha stått sammen om, mener de to.

Sesongen 22–23 blir den første med fluorforbud på det øverste nivået. Det betyr at ingen lenger får lov til å bruke noen form for fluor under skiene.

– Men det har kommet mange gode fluorfrie produkter, så jeg ser ikke noen grunn til at vi skal spare på fluorprodukter når fluorfritt er mye bedre for helsa og miljøet, sier Fossesholm, et av Norges medaljehåp i kommende ski-VM i Planica.