Annonse: Swix
Forfatter: Hans Gudmund Tvedt

Slik er budskapet i kampanjen «No eXception», som Swix lanserte under årets sesongåpning på Beitostølen i helgen 18 til 20. november. Der støttet de norske skiutøverne saken ved å stille til start med stavene i kryss – et ekko av den den store X-en i kampanjenavnet.

Bakgrunnen er at Den internasjonale olympiske komité (IOC) i sommer annonserte at vinterlekene i 2026 skulle bli de mest likestilte noensinne. Og så fulgte komitéen opp med å bestemme at bare mannlige kombinertløpere får delta, mens kvinnene må nøye seg med 15 av totalt 16 disipliner i mesterskapet.

Annonse: Swix

Begrunnelsen fra IOC? Ikke at den eldste disiplinen i vinter-OL er gått ut på dato, ikke manglende kapasitet på idrettsanleggene , ikke at kvinnene presterer for dårlig – men rett og slett at sporten er for liten. Men herrene får delta – fordi de ifølge organisasjonen har forberedt seg til OL.

Men det har jo damene også. Dermed fremstår dette som en ren likestillingssak. Nå kjemper kombinert-kvinnene for å få IOC til å omgjøre beslutningen. Med seg har de resten av det norske skimiljøet, med Norges Skiforbund og Kombinertlandslaget som samarbeidspartnere. Og ikke minst Swix, som sammen med kommunikasjonsbyrået Anti har lansert No eXception-kampanjen, med full støtte til  underskriftssaksjoen som ildsjeler i kombinertmiljøet har startet via nettstedet change.org. Ved redaksjonsavslutning for Ferdmagasinet var det kommet inn nærmere 20 000 underskrifter. Men kampanjen fortsetter, og Swix oppfordrer alle til å signere her!