23 selskaper er nominert til prisen Årets Sosiale Entreprenør 2022. 

– Det er flere nominerte i år enn tidligere og flere nye navn på blokka, som er veldig positivt, forteller juryleder, eier og styreleder i Ferd, Johan H. Andresen.

De 23 nominerte er stemt frem av miljøer som støtter sosiale entreprenører, og er valgt ut for sin innovative løsning og potensiale for å løse samfunnsutfordringer, ifølge Andresen. Kandidatene vurderes etter kriteriene innovasjon, skalerbarhet og økonomiske- og sosiale resultater. 

– Det er også selskaper vi kjenner fra før og vi ser at disse utvikler seg raskt. Det er stor bredde i både sosial målgruppe og forretningsmodeller blant de nominerte.

Etterlengtet prisutdeling 

Dette er 12. gang prisen deles ut, og i januar får vi vite hvem som går av med seieren og prisen på en halv million kroner til videreutvikling av bedriften. Mange av de nominerte har hatt en strevsom tid det siste halvannet året på grunn av pandemien, og prispengene vil komme godt med.

– Koronaperioden har både preget selskapenes mulighet for utvikling og inntjening. Likevel ser vi at mange har vist stor evne til kreativitet og omstilling, sier jurylederen.

Disse selskapene trengs nå, kanskje mer enn noen gang. 

– Det er mange sårbare grupper i samfunnet som har fått det verre under pandemien og som nå trenger hjelp. 

Tre finalister – én vinner

Stadig flere gründere motiveres av å være med å løse samfunnsutfordringer, og Andresen mener det er viktig å vise at det finnes mange ulike løsninger og forretningsmodeller. Prisen Årets Sosiale Entreprenør skal bidra til å øke kjennskapen til sosialt entreprenørskap, og samtidig øke potensialet og ringvirkningene av det viktige arbeidet kandidatene gjør. 

– Ferd gjør dette for å bidra til at flere hardtarbeidende entreprenører lykkes, og motivere flere til å styre etter både sosiale og økonomiske resultater, sier han.

Vinneren av Årets Sosiale Entreprenør får hovedgevinsten på en halv million kroner, og de to andre finalistene får 50.000 kroner hver.

I år har flere organisasjoner som støtter sosiale entreprenører vært med å nominere selskaper, deriblant Storhaug unlimited, Senter for Samskapende Innovasjon, Samfunnssentralen, SoCentral, Sosenteriet, Katapult, Wilstar Social Impact, Tøyen Unlimited, Kavlifondet, Vollebekk fabrikker og Ferd Sosiale Entreprenører

Av de 23 nominerte velger en fagjury ut et knippe selskaper som får presentere seg for en hovedjury. Hovedjuryen består av Frithjof Lund, CEO i McKinsey Norge, Christine Wergeland Sørbye, CEO i Oslo Science City, Sissel Kristin Hoel, Fagsjef i StartOff, og Solvor Øverlien Magi, CEO i Lifeness, med Johan H. Andresen fra Ferd som juryleder. Juryen velger finalister og kårer en vinner. 

– Det er viktig for oss å bruke prisen til å la flere bli kjent med sosialt entreprenørskap. Årets jury er en god blanding av flere ulike miljøer som for alvor begynner å bli oppmerksomme på den nyskapende og viktige jobben disse selskapene gjør, avslutter Andresen.

De nominerte til Årets Sosiale Entreprenør 2022 er:

Les mer om juryen, kriterier og tidligere vinnere her