I mars satte Servi Group ny rekord for ordretilgang, og har i tillegg en solid ordrereserve som sikrer full fart i produksjonen i overskuelig fremtid.
– Vi merker den samme entusiasmen ved alle våre kontorer og produksjonsanlegg over hele Norge. Vi har et solid fotfeste innen energisektoren, og økende etterspørsel etter komponenter til fornybarprosjekter, forteller CEO Tom-Arne Solhaug i Servi Group.
2022 ble et sterkt år omsetningsmessig – spesielt i første halvår var lønnsomheten svært god.
– Andre halvår merket vi som alle andre utfordringer med økt kostnadsnivå knyttet til priser fra underleverandører, renter, strømpriser og inflasjon. Det tok litt tid før vi fikk justert våre priser ut til kundene og tatt grep om egne driftskostnader, men det siste halve året har vi lykkes med å tilpasse oss den nye kostnadsvirkeligheten, sier han.
Tiltak som monner
Servi Group er Norges største produsent av hydraulisk utstyr, og leverer i tillegg pneumatiske systemer, elektromekanikk, lagre, viskersystemer og testutstyr.
Selskapet har lang erfaring i å levere smarte og effektive løsninger for styring av kraft og bevegelse til energisektoren.
– Leveranser til olje- og gassnæringen utgjør en tredjedel av omsetningen, men de siste årene har vi satset for fullt på fornybarnæringen, spesielt innen havvind. Vi er en sentral underleverandør av blant annet utstyr for å håndtere tunge løft som de store skaftene på vindturbinene, og kompensere for bølgebevegelser på gangbruer fra skip til vindturbiner slik at servicemannskaper kan bevege seg trygt. I tillegg er vi en viktig bidragsyter i forbindelse med oppgradering av vannkraftverk, blant annet lager vi digre sylindre som åpner og lukker luker til demninger, opplyser han.
Servi Group jobber aktivt for å hjelpe sine kunder til å bli mer bærekraftige.
– Vi har redusert energiforbruket i våre elsystemer betraktelig, og har erstattet hydraulikkolje med miljøvennlige og biologisk nedbrytbare væsker. Vi lager også løsninger som gjør at hydraulikkaggregatene som hever og senker baugporten i elektriske ferjer bruker 80 prosent mindre strøm under overfarten, opplyser han.
Sjarmerer på skjermen
Oppføringen av en ny produksjonshall i Rissa er en direkte konsekvens av den økte etterspørselen. Den 1350 kvadratmeter store hallen skal stå ferdig tidlig neste år.
– Vi er en hjørnesteinsbedrift i Rissa, og det at vi utvider virksomheten sender et tydelig signal om vår satsing på fremtiden. Vi jobber aktivt med å rekruttere riktige ressurser og kompetanse. Vi er opptatt av å tenke kreativt rundt mangfold, og av å gi dem som ønsker det en sjanse til å få jobb hos oss, sier Solhaug.
Servi Rissa legger jevnlig ut videosnutter fra produksjonsanlegget på LinkedIn og YouTube. Salgsingeniør Even Vandbakk tar ansvar for filming og redigering, mens produksjonsarbeider Anders Fagerdal Lian sjarmerer på skjermen. Før jul laget de riskrem med den største fresemaskinen på fabrikken – sannsynligvis verdens største kjøkkenmaskin – og nylig ble etableringen av den nye produksjonshallen markert.
– Vi pleier alltid å saluttere når vi har store ting å feire, og nå har vi fått tak i en økologisk kanon som bruker kaliber k for kål, proklamerer Lian før et kortreist kålhode skytes utover fjorden med et smell.
– Ideen bak filmene er å informere lokalsamfunnet om hva Servi gjør, samt å vise oss frem med tanke på rekruttering. For få å folk til å se på har vi satset på informativt innhold med en humoristisk vri, og det har truffet utrolig bra i nærmiljøet. Vi er veldig overrasket over at filmene også har slått så godt an langt utenfor Rissa – vi har fått mye god respons, forteller Vandbakk.
Som regel holder det med ett opptak som Vandbakk både filmer og redigerer på sin iPhone.
– Dette er ikke noe vi bruker mye tid på, men filmene blir veldig godt mottatt. Vi håper de kan bidra til at flere velger yrkesfag, sier han.
Vandbakk startet selv som industrimekaniker, før han tok fagbrev som CNC-operatør og bygde på med teknisk fagskole. I dag jobber han som salgsingeniør på sylinderfabrikken.
– Det finnes mange muligheter for dem som ønsker å utvikle seg videre i systemet, presiserer han.