NorNAB (Norwegian National Advisory Board for Impact Investing) er en uavhengig og medlemsfinansiert interesseorganisasjon som jobber for vekst og utvikling av økosystemet for impact-investeringer i Norge. Foreningen ble stiftet som et samarbeidsprosjekt mellom Katapult, Nysnø, Grieg Investor, Wilstar, Norfund, Norselab og Ferd i februar 2023, og har i dag 40 medlemmer.

PLASS TIL FLERE: Selv om vi er godt fornøyde med 40 medlemmer, har vi plass til flere, sier Karl Olav Sørensen, CEO i NorNAB.
– Vi samler investorer med ulike typer kapital, mandater og erfaring med impact-investeringer, forteller Sørensen. Han tiltrådte som CEO 15. januar 2024.
Impact-investeringer er ikke en egen investeringsklasse, og handler ikke om filantropi.
– Det er en strategisk tilnærming til å investere for målbar, positiv effekt, samtidig som man har et mål om avkastning. Dette inkluderer også investeringer som har et mål om å få igjen mindre enn man investerer, så lenge de positive effektene er sannsynlige, sier han.
For NorNAB var 2024 preget av arbeidet med å etablere denne grunnforståelsen.
– I mai lanserte vi Norges første veileder for impact-investeringer. Vi ønsket å gi informasjon tilpasset norsk kontekst skrevet av norske utøvere, opplyser han.

POSITIV EFFEKT: I 2024 lanserte NorNAB Norges første veileder for impact-investeringer.
Stort potensial
Det globale markedet for impact-investeringer er estimert til 1,5 billioner dollar, mens det norske markedet har en anslått verdi på 100 milliarder kroner.
– Det er substansielle beløp, men vi mener at potensialet er mye større, sier Sørensen.
I august 2024 overtok Jan Erik Saugestad styrelederrollen i NorNAB etter investeringssjef Espen Daae i Ferd Sosiale Entreprenører (SE). Daae representerer fortsatt Ferd i styret sammen med Head of Sustainability Marte Løfman. Saugestad er konserndirektør for kapitalforvaltning i Storebrand, og administrerende direktør for Storebrand Asset Management.
– Som representant for en av Nordens største forvaltere bringer Saugestad det institusjonelle investorperspektivet inn i NorNAB, sier han.
Kollektiv kunnskap
I løpet av 2024 har NorNAB gjennomført en strategiprosess og pekt ut noen sentrale prioriteringer fremover:
- Å fortsette arbeidet med å spre kunnskap og peke til beste praksis.
- Å styrke arbeidet med erfaringsutveksling og læring mellom medlemmene.
- Å styrke økosystemet for impact-investeringer.
– Selv om vi er godt fornøyde med 40 medlemmer, har vi plass til flere. Hvis pensjonskasser eller andre store lommer av penger blir med, vil det øke sannsynligheten for å dytte nåla for impact-investeringer betydelig i riktig retning, sier Sørensen.
NorNAB har definert stiftelser, familiekontorer og institusjonelle investorer som målgrupper de vil rette seg mot.
– Vi lager egne tilleggsressurser til veilederen vår rettet mot stiftelser og familiekontorer. Sammen med blant andre Ferd SE gjør vi et kartleggingsarbeid for å identifisere ulike typer instrumenter som er fordelaktige både for investorer og selskap. Det finnes flere måter å investere på utover egenkapital og lån. NorNABs rolle er å samle den kollektive kunnskapen om impact-investeringer og gjøre den tilgjengelig. På den måten kan vi inspirere og bidra til positiv endring, sier han.