DANSK VISITT: I mars var partnerne fra Den Sociale Kapitalfond på besøk til Ferd i Oslo. F.v.: Mads Aaen, Lars Jannick Johansen, Maria Heickendorff og Torben Agerup.

Forfatter: Ferd, ved Sissel Fantoft

 

Den Sociale Kapitalfond Invest II skal investere i 10 til 13 små og mellomstore bedrifter i Danmark, Sverige og Norge. Det unike for fondet er at virksomhetene de investerer i måles på evnet til å skape arbeidsplasser for mennesker som tidligere har stått på kanten av arbeidslivet, uten at dette går på bekostning av lønnsomhet eller kvalitet.

Den Sociale Kapitalfond (SKF) ble etablert i 2011, og har et langvarig samarbeid med Ferd Sosiale Entreprenører (SE).

– Profilen de har skapt handler om å investere i virksomheter som allerede er gode på sosial impact og arbeidsinkludering. Vi investerte i SKF Invest I i 2017, et private equity-fond med samlet kapital på 283 millioner danske kroner. Vi ønsker å fortsette det gode samarbeidet basert på utviklingen i det første fondet, derfor deltar vi også i SKF Invest II, forteller investeringssjef Espen Daae i Ferd SE. Han sitter også i Investment Advisory Board i Invest I.

Private equity er et samlebegrep for en type fond som investerer i ikke-børsnoterte virksomheter. Investeringsperioden varer som regel i fem år, og deretter avsluttes fondet i løpet av en tiårsperiode, og overskuddet fordeles mellom investorene.

Positivt bidrag

SKF Invest I var Skandinavias første sosiale kapitalfond, og forener sosialt ansvar og økonomisk vekst i sine investeringer.

– Metodikken er interessant, fordi de setter tydelige impact-mål i tillegg til de finansielle målene. Det innebærer solid kompetanse fra fondsforvalterne på at de velger blant de samfunnsnyttige virksomhetene, og ikke ender opp med å kun prioritere aktiviteter som gir bedre avkasting. SKF-fondene kjøper seg inn i større posisjoner i selskapene, og bygger videre på deres eksisterende grunnlag gjennom å sette deres impact management-struktur i system og forvalte dette aktivt, forteller Daae.

POSITIV: Investeringssjef Espen Daae i Ferd Sosiale Entreprenører. Foto: Stig Jarnes

Fondsforvalternes suksesshonorar (carried interest) er direkte knyttet til oppnåelse av så vel sosiale som økonomiske mål, noe som bidrar til å sikre at fondene leverer på begge bunnlinjer.

Blant øvrige investorer i SKF Invest II er Novo Nordisk-stiftelsen, Nordea-fondet og European Investment Fund (EIF), i tillegg til flere institusjonelle investorer og formuende danske familier.

– Vi er veldig fornøyde med investeringen i Invest I, og mener at profilen til SKF er et positivt bidrag til det nordiske impact-investeringsmiljøet, sier han.

Sterkt signal

Da Lars Jannick Johansen stiftet SKF i 2011, var håpet at investorene ville få øynene opp for investeringer med sosial effekt som en ekstra bunnlinje i tillegg til økonomisk avkastning. At Invest II har samlet 670 millioner danske kroner ser han som en bekreftelse på dette.

– Dette er et sterkt signal om at sosiale investeringer virkelig er i ferd med å få gjennomslag blant profesjonelle investorer. Dette viser at det er et ønske om å kombinere attraktiv avkastning med positiv sosial endring, for eksempel ved å ansette folk i utkanten av arbeidsmarkedet eller å utdanne sosialt vanskeligstilte, uttalte han i en pressemelding i forbindelse med at nyheten om etableringen av SKF Invest II ble sluppet på tampen av 2024.

– Investorer etterspør løsninger som kombinerer attraktiv avkastning med konkrete, målbare sosiale effekter, fastslår han.

GODT SAMARBEID: I slutten av mars var alle partnerne i Den Sociale Kapitalfond Invest II K/S på besøk hos Ferd. F.v.: Maria Heickendorff, Torben Agerup, Mads Aaen og Lars Jannick Johansen.

Aktiv deltakelse

SKF fokuserer på det de kaller «de oversette heltene» – små og mellomstore bedrifter som både har gode muligheter for vekst, og samtidig utgjør en positiv forskjell i samfunnet. Det er typisk virksomheter innen produksjon, velferd og handel.

I Invest II forventer Lars Jannick Johansen å kunne levere en nettoavkastning på 15 prosent, og samtidig få minimum tusen mennesker ut i jobb eller i gang med en utdannelse.

Ifølge SKFs siste impact-rapport for 2023 kommer 22,5 prosent av de ansatte i porteføljeselskapene til SKF Invest I fra kanten av arbeidsmarkedet – langt over gjennomsnittet for danske selskaper.

– Med Invest II fortsetter vi vårt oppdrag om å investere i selskaper som bidrar til å løfte mennesker fra marginalisering til aktiv deltakelse i arbeidsmarkedet og lokalsamfunn, sier Johansen.