– I begynnelsen var det litt sånn «ok, det er fint å gi folk muligheter», men vi hadde ikke belegg for å si at det faktisk nyttet, begynner Ferd-eier Johan Andresen.
Ifølge Ferd-eieren økte engasjementet da han selv så effekten av å motivere unge til å skape noe eget. Det funket!
– Statistikken viser at de som har vært med i en ungdomsbedrift har tolv prosent sjanse for å starte egen bedrift senere i livet – mot seks prosent av de som ikke hadde vært med i ungdomsbedrift. Det ble beviset, sier Johan.
Bygger bro med Ungt Entreprenørskap
Grete Ingeborg Nykkelmo har fulgt reisen sammen med Ferd. Før hun tiltrådte i stillingen som CEO i Ungt Entreprenørskap Norge for fire år siden, hadde hun fulgt med arbeidet fra andre hjørner i norsk næringsliv. Hun forteller at Ferds engasjement har gitt Ungt Entreprenørskap positiv oppmerksomhet og kredibilitet.
– Johan har bidratt til å skape interesse for Ungt Entreprenørskap fra toppen av både næringsliv og politikk. Det har vært veldig viktig for oss gjennom hele perioden, sier Grete.
De siste årene har stadig flere sett verdien av innovasjon på alle nivåer, og har fått øynene opp for organisasjonens arbeid.
– Først var vi inne i videregående skoler, men nå har vi programmer på alle nivåer fra barnetrinn til høyere utdanning. I tillegg har vi rundt ti tusen lærere og femten tusen frivillige fra arbeids- og næringsliv som bidrar i brobyggingen mellom skoleungdom og næringslivet, forteller hun.
Johan kan fortelle at det har blitt stor rift om juryplassene de siste årene, og at Ungt Entreprenørskaps arrangementer med tiden har blitt viktige møteplasser for næringslivet.
– Det har utviklet seg til å bli et intenst og hjertelig engasjement fra min og Ferds side, der vi aktivt deltar i juryarbeid i konkurranser, i tillegg til at vi også har opprettet vår egen Ferd-pris, forteller han.
Inspirert til å satse på sosialt entreprenørskap
Johan H. Andresens reise med Ungt Entreprenørskap har hatt en litt uvanlig progresjon – fra lokalstyret i Oslo, til styret i JA Europe og deretter tilbake til UEs nasjonale styre i Norge. Han tror Ungt Entreprenørskap har vært en inspirasjonskilde til å satse enda hardere på sosialt entreprenørskap i Ferd.
– Ungt Entreprenørskap har gitt oss viktig innsikt om at alle har noe nyttig å komme med. Vi har også lært at dersom du gir folk en mulighet, så tar de den. Hadde det ikke vært for denne innsikten, er det ikke sikkert at vi hadde hatt en egen strategi for Ferd Sosiale Entreprenører i dag, reflekterer Johan.
Å oppdage nytteverdi
Gjennom Ungt Entreprenørskap får ungdommene jobbe sammen med næringslivet. De lærer å ta initiativ, jobbe kreativt, samarbeide og løse problemer, ifølge Grete. Men det som skiller seg mest fra den vante skolehverdagen er at de selv får velge å utvikle noe de er genuint interessert i.
– Det gjør at vi også når unge som ikke trives så godt i vanlig skole, og gir dem muligheten til å definere utfordringer og løsninger selv. På den måten forstår de nytteverdien også av andre skolefag, noe som endrer livssituasjonen til mange unge, forteller Grete.
Det var dette aspektet som traff Johan så sterkt i perioden han reiste mye rundt til skoler og fikk se arbeidet i praksis.
– Det er ikke først og fremst de nyetablerte bedriftene det handler om, men inkluderingseffekten av å få med ungdom som ikke er så teoretisk anlagte. Det fører med seg positive effekter som mestringsfølelse og verdifull selvinnsikt, utdyper Johan.
Sjekk nedenfor hvilken geniale idé som vant NM i Ungdomsbedrift, som nylig gikk av stabelen.