– Dette var morsomt, og Ferd-laget var nær ved å vinne! Men det var først og fremst på grunn av det unge sjakktalentet Saad Abobaker Elmis unike evner. Jeg var svært heldig som trakk ham som partner, forteller Morten Borge – til daglig konsernsjef for Ferd. På ettermiddagen 19. november var det imidlertid rollen som sjakkspiller som sto i fokus. For dette var dagen for den årlige turneringen Næringslivet møter Østkanten, denne gangen avviklet i MEETs lokaler på Ullevål stadion i Oslo. Arrangementet er en norsk versjon av Näringslivet Möter Förorten, som for noen år siden ble etablert av den svenske stormesteren Pontus Carlsson som et sosialt initiativ for å fremme integrering og nettverksbygging med sjakk som en brobyggende aktivitet.
Parsjakk og integrering
– I Oslo går konseptet ut på at hvert deltagerlag settes sammen av en østkant-ungdom og en næringslivsleder eller idrettsprofil, og at lagene konkurrerer med hverandre i parsjakk på et offentlig sted med tilgang for tilskuere. Parsjakk vil si at de to på hvert av lagene spiller annethvert trekk, og uten mulighet til å diskutere seg imellom, forteller Borge. Han er selv en ivrig sjakkspiller på fritiden, om enn bare på hobbynivå, ifølge ham selv.
Tanken er at parsjakk stiller krav til en felles forståelse for hverandre og evne til samarbeid. Og målet med hele turneringen Næringslivet møter Østkanten er å skape en arena der mennesker som ellers ikke kan forventes å møtes kan lære hverandre å kjenne på like vilkår.
Dette vil bidra til et integrert Norge der alle føler seg inkludert, og at ungdom fra mindre privilegerte miljøer, enten de er i øst eller vest, kanskje med innvandrerbakgrunn, kommer i kontakt med næringslivsledere og dermed kan nærme seg næringslivet med større følelse av trygghet når tiden er inne til å skaffe seg jobb.
Helt til finalen
– Det var stas å komme helt til finalen. Der ble vi imidlertid slått ut helt på målstreken på grunn av et tabbetrekk fra meg, forteller Borge. Dermed var det til slutt Team Dacon med Ingrid Dahl og Ariza Hina som tok hjem seieren.
– Så jeg må nok legge meg i hardtrening frem til neste år. Saad er imidlertid et virkelig stort talent og allerede en dreven spiller, ung alder til tross. Han har et fantastisk potensial som han må få utvikle, sier Morten Borge.
Han forteller at Ferd derfor har derfor bestemt seg for å støtte Saad i minst tre år fremover, slik at han får dekket skolepengene han trenger for å gå på sjakklinjen på Norges Toppidrettsgymnas, kan reise til nasjonale og internasjonale turneringer og engasjere dyktige og kvalifiserte sjakktrenere.
FERD støttespiller
Det svenske søsterarrangementet har vært arrangert i en årrekke, med turneringer i Stockholm, Göteborg, Linköping og Malmö. Blant sponsorene og bedriftene som stiller lag finner man et bredt utvalg av landets ledende virksomheter.
I Norge var Ferd en helt sentral støttespiller for å få en tilsvarende turnering i Oslo, der den ble arrangert første gang i 2019, også da med Morten Borge som deltaker på Ferd-teamet.
– Vi i Ferd er opptatt av at menneskelige ressurser ikke skal gå tapt, og at flest mulig skal få utvikle sitt potensial. For å oppnå dette er integrering og inkludering viktig. Vi så at Pontus Carlssons arbeid i Sverige ga gode resultater. Derfor var vi opptatt av å få til noe tilsvarende i Norge, sier han. Og legger til at han er glad for at Næringslivet møter Østkanten nå har fått med en rekke næringslivsaktører på laget, og ikke minst at Magnus Carlsen, både Norges og verdens fremste sjakkspiller, er blitt med blant støttespillerne.
Sjakkbegavelse i særklasse
Og når man først er inne på store norske sjakkbegavelser, så er det også verd å nevne at Saad Abobaker Elmi fire dager før turneringen på Ullevål vant sjakk-NMs klasse 15–16 år. Og at han allerede før dette har utmerket seg så til de grader at Dagens Næringslivs Magasinet for 1. oktober brukte ti sider til å presentere Saad og hans vei fra sjakkbrettet han fikk som seksåring til posisjonen som en av Norges mest lovende unge sjakkspillere – og hva som inspirerte et barn av foreldre som kom til Norge som somaliske flyktninger til å utvikle en slik glødende lidenskap for spillet som han legger for dagen.