En av fordelene ved å bo i Tiedemannsbyen på Ensjø i Oslo er muligheten til å rusle ned til Boulangerie M for å sikre seg franske Manuel Chovins gode bakervarer. Bakeriet er forøvrig kåret til et av Oslos fem beste! Til glede for oss andre har Ferdmagasinet fått lov til å dele Manuels oppskrift på lussekatter, et bakverk som hører førjulstiden til.
Første dag
Dagen før du skal bake lager du safran-blanding:
- 2,5 desiliter vann
- 60 gram safran
Bland godt, la stå og godgjøre seg til dagen etter.
Andre dag
Nå begynner bakingen for alvor:
- 1 kg Regal økologisk hvetemel
- 150 gram sukker
- 15 gram salt
- 20 gram kardemomme
- 40 gram gjær
- 50 gram egg, det vil si ett egg av middels størrelse
- 2,5 desiliter melk
- 150 gram smør
- Safran-blandingen fra dagen før
Bland ingrediensene unntatt smøret, kjør i blender eller miksmaster, først fire minutter i lav hastighet, så fire i høy. Tilsett smøret, gjenta prosedyren med fire minutter på sakte og fire på høy. La deigen hvile en time dekket av plastfolie Del den så opp i stykker på ca. 100 gram, form som klassiske lussekatter eller hva du ellers måtte ha lyst til. Legg stykkene til heving i langpannen i to til tre timer, stek så i 7–8 minutter i stekeovn forvarmet til 175 grader.
Og voilà, du har de lekreste lussekatter klar til servering!