Lussekatt

Forfatter: Ferd, ved Hans Gudmund Tvedt
Oppskrift og foto: Boulangerie M

En av fordelene ved å bo i Tiedemannsbyen på Ensjø i Oslo er muligheten til å rusle ned til Boulangerie M for å sikre seg franske Manuel Chovins gode bakervarer. Bakeriet er forøvrig kåret til et av Oslos fem beste! Til glede for oss andre har Ferdmagasinet fått lov til å dele Manuels oppskrift på lussekatter, et bakverk som hører førjulstiden til.

Første dag

Dagen før du skal bake lager du safran-blanding:

  • 2,5 desiliter vann
  • 60 gram safran

Bland godt, la stå og godgjøre seg til dagen etter.

Andre dag

Nå begynner bakingen for alvor:

  • 1 kg Regal økologisk hvetemel
  • 150 gram sukker
  • 15 gram salt
  • 20 gram kardemomme
  • 40 gram gjær
  • 50 gram egg, det vil si ett egg av middels størrelse
  • 2,5 desiliter melk
  • 150 gram smør
  • Safran-blandingen fra dagen før

Bland ingrediensene unntatt smøret, kjør i blender eller miksmaster, først fire minutter i lav hastighet, så fire i høy. Tilsett smøret, gjenta prosedyren med fire minutter på sakte og fire på høy. La deigen hvile en time dekket av plastfolie Del den så opp i stykker på ca. 100 gram, form som klassiske lussekatter eller hva du ellers måtte ha lyst til. Legg stykkene til heving i langpannen i to til tre timer, stek så i 7–8 minutter i stekeovn forvarmet til 175 grader.

Og voilà, du har de lekreste lussekatter klar til servering!