HØYTIDELIG KÅRING: Statsminister Jonas Gahr Støre delte ut prisen Årets Sosiale Entreprenør til Ideelt under årskonferansen til NHO i Oslo Spektrum. Her med konferansier Sofie Høgestøl. Foto: NTB

Ideelt stakk av med førstepremien på en halv million kroner i tøff konkurranse med Sammen om en jobb og Guttas Campus – nå skal enda flere unge få jobb.  

Den 12. mai var det duket for kåring av Årets Sosiale Entreprenør 2022 på NHOs Årskonferanse i Oslo Spektrum. Statsminister Jonas Gahr Støre delte ut prisen, foran 1300 i salen og flere tusen som fulgte den digitale sendingen. Årets vinner er Ideelt – et selskap som tilbyr jobb til ungdom som står i fare for å falle utenfor. 

Medgründer Ahmed A. Hassan, forteller at premien vil komme godt med for å videreutvikle selskapet. 

– Det er helt fantastisk å vinne denne prisen! Og særlig i konkurranse med Guttas Campus og Sammen om en jobb, som begge har spot-on-løsninger på veldig aktuelle samfunnsproblemer. Vår første prioritet nå er å skalere så flere unge får muligheten til å komme i jobb, forteller han. 

Ser forbi CV 
Ideelt tilbyr ungdom jobb basert på arbeidslyst og vilje, ikke ut fra hva de har på CVen. De startet på Tøyen der bibliotekene slet med at lokal ungdom hang på utsiden og skapte uro som krevde vekterressurser. Ideelt ansatte ungdommene som trivselsverter i stedet for tradisjonelle vektere, og snudde stemningen totalt. De har i tillegg bemannet corona-teststasjoner, og løfter i dag også unge inn i jobb som IT-konsulenter i samarbeid med Amesto.   

Juryleder og Ferd-eier, Johan H. Andresen forteller at juryen var spesielt imponert over hvor innovative og omstillingsdyktige selskapet var under koronapandemien.  

–Ideelt klarte å skaffe bemanning til en teststasjon for covid i løpet av 24 timer, og har siden bemannet teststasjoner i flere bydeler i Oslo. De har også vært rådgivere for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Helsedirektoratet og Oslo kommune i utviklingen av covid-materiale, sier han.   

 Fra problem til ressurs
Juryleder Andersen understreker at Ideelt vant prisen fordi de har funnet en måte å gi lokal ungdom en vei inn i arbeidslivet – og la dem slippe til med sine ressurser.  

– Selskapet ansetter unge, gir dem ansvar og gjør dem til rollemodeller. Arbeid er en nøkkel for å føle tilhørighet i samfunnet og klare å bygge et selvstendig liv. For noen blir jobb det viktigste alternativ til å havne i mer utsatte miljøer. Dette skaper en enorm samfunnsverdi. Derfor er Ideelt sin løsning så viktig, sier Andresen.  

Han mener Ideelt sitt konsept skaper positive effekter både for samfunnet og hver enkelt ungdom. 

– Ideelt sine trivselsvakter lærer seg å håndtere potensielle konflikter med ro, godt humør og et smil. Dette bidrar både til godt miljø og positiv livsholdning hos ungdommene, sier han. 

En halv million til selskapsutvikling
De 23 nominerte ble stemt frem av miljøer som støtter sosiale entreprenører. Flere av disse aktørene utgjorde fagjuryen som valgte ut fem selskaper som fikk presentere seg for hovedjuryen. Hovedjuryen som valgte ut finalistene og vinneren bestod av Frithjof Lund, CEO i McKinsey Norge, Christine Wergeland Sørbye, CEO i Oslo Science City, Sissel Kristin Hoel, Fagsjef i StartOff, og Solvor Øverlien Magi, CEO i Lifeness som vant prisen i 2020. Johan H. Andresen har ledet juryarbeidet. 

Ideelt får en halv million kroner til å utvikle selskapet sitt. De to med-finalistene, Guttas Campus og Sammen om en jobb får begge en gavesjekk på 50.000 kroner. 

Les mer om prisen og tidligere vinnere her.