– Dette er stas! Slik kommenterer Erik Bjørstad, direktør for Ferd Impact Investing, nyheten om at Harvard Business School i Massachusetts har tatt i bruk en casestudie med SWEN Blue Ocean i undervisningsopplegget.
Det franskbaserte venturekapitalfondet investerer i teknologi for å styrke og bevare livet i havet, og inngår i Ferd Impact Investings portefølje.
– SWEN Blue Ocean er en spennende aktør, og svært relevant for oss. Hav er et av fokusområdene våre, sier Børstad, som kan fortelle at Ferd investerte i fondet vinteren 2022.
– Og vi er imponert over hvordan de arbeider. Hvert år rater vi fondene våre etter oppnådd impact, eller altså positiv effekt på klima og miljø. Og Blue Ocean får toppscore. Da er det ganske gøy at Harvard også synes det de gjør er bra, sier Bjørstad – som sitter i SWEN Blue Oceans Impact Governance-komité, og dermed har god mulighet til å følge med på hvordan fondet arbeider.
Spennende case
I undervisningen på Harvard Business School spiller casestudier av virkelige forretningstilfeller en viktig rolle. Det aktuelle tilfellet presenterer SWEN Blue Oceans arbeid med en investering i det maritime teknologiselskapet WSense, med hovedkontor i Roma og avdelingskontorer i London og Bergen. Selskapet utvikler avansert utstyr for undervannskommunikasjon og overvåkning av miljø og sikkerhet i havet, og rapporterer i sanntid store mengder data opp i «skyen» og videre til mottakere med ansvar for å håndtere fare for uønskede og miljøskadelige hendelser.
Åpen konklusjon
I casestudien skal studentene gjøre seg kjent med SWEN Blue Oceans strategi, forutsetninger og nøkkelprosesser i vurderingen av både finansielt potensial og muligheter for positiv impact. De må ta stilling til samme problemstillinger som det faktiske investeringsteamet, for eksempel potensialet ved å gjøre undervannskommunikasjon mer tilgjengelig (bedre forskning, bevaring av miljø, styring av havbruk, innsynsmulighet og ansvarlighet) veiet opp mot risikomomenter (bruk i virksomheter med negativ påvirkning av havet). Til slutt skal studentene trekke sin egen konklusjon på samme spørsmål som fondets investeringskomité: Er WSense et impactselskap verdt å investere i?
Presentasjon på Harvard
Det var Harvard-professorene Vikram Gandhi og David Allen som utviklet casestudien på basis av den faktiske prosessen bak SWEN Blue Oceans investering i WSense. I november presenterte de studien for en gruppe studenter, og da sammen med Christian Lim – som med Olivier Raybaud som partner etablerte fondet, og deler funksjonen som Managing Director med ham.
– Jeg opplevde det som en stor ære å få fortelle om SWEN Blue Ocean, om historien bak fondet og om vår metodikk ved en anledning som dette, forteller Lim over linje fra Paris, der fondet har sitt hovedkontor.
– Da vi lanserte SWEN Blue Ocean i 2021, var vi på det rene med at det ville være nødvendig å bygge en ny type styringssystem. Visjonen vår var å skape en modell for å inkludere forskningsbaserte naturhensyn i investeringsbeslutninger, sier han.
To prinsipper
Lim forteller at det var med dette i tankene at han og Raybaud formet rammeverket for fondets styring av investeringer rundt to prinsipper: For det første skal en uavhengig impact-komité, sammensatt av forskere og bevaringseksperter, gjennomgå alle investeringsforslag før de sendes over til gruppen som tar investeringsbeslutninger. Og for det annet – femti prosent av investeringsteamets egeninteresse i form av bonus og annen resultatgodtgjørelse skal være avhengig av graden av måloppnåelse på impact-siden. Dette skal vurderes av en gruppe sammensatt av investorer i prosjektet og uavhengige eksperter.
Tilknytning til havet
Selv har Christian Lim bakgrunn fra mange års engasjement for økonomisk framgang i utviklingsland, blant annet i sentrale stillinger i African Development Bank og senere i AfricInvest Group.
– Et av arbeidsområdene her var mikrofinans – og erfaringer med dette bidro til at jeg for alvor fikk øynene opp for verdien av teknologisk innovative oppstartsbedrifter for å løse store utfordringer, forteller han.
Men Lim legger til at han også alltid har opplevd en sterkt tilknytning til havet, han er en garvet fridykker og dykkerinstruktør. Og etter hvert oppsto tanken om å kombinere teknologiinteressen med erkjennelsen av at det er helt nødvendig å stoppe misbruk og ødeleggelse av havet. Dette førte igjen til at Lim sammen med Olivier Raybaud etablerte Blue Ocean, forøvrig med det anerkjente franske statlige havforskningsinstituttet IFREMER som en sentral samarbeidspartner.
Under arbeidet med å skaffe investorer og kapital kom de to gründerne så i kontakt med SWEN Capital Partners, en ledende europeisk kapitalforvalter med 80 milliarder euro til disposisjon, og fokus på bærekraftige investeringer. Resultatet ble at Blue Ocean ble SWEN Blue Ocean – med 170 millioner euro å investere.
To norske
– Vi ble kjent med Christian og Blue Ocean allerede i fasen før SWEN kom inn i bildet. Og vi hadde stor sans for prosjektet – som med SWEN i ryggen fikk muligheter som vi gjerne ville være med på å virkeliggjøre, sier Erik Bjørstad.
Han forteller at investeringen i WSense var fondets trettende, og at porteføljen rommer to norske selskaper: OptoScale i Trondheim har utviklet en fototeknologi som muliggjør sanntidsmålinger av vekt, helsetilstand og eventuell lus hos oppdrettslaks mens den svømmer i merdene. Dette gir verktøy til å trygge fiskevelferden, redusere kostnadene, optimalisere driften – og ikke minst, redusere miljøavtrykket.
Roboter som renser
Det andre norske selskapet, ECOsubsea i Austevoll, har på sin side utviklet roboter som inspiserer og renser skipsskrog under vannlinjen. Der skraper de bort groe, skjell og annet som setter seg fast, og suger opp både det organiske materialet og giftig bunnstoff som løsner under skrapingen i en tank. Siden blir innholdet behandlet på forsvarlig vis.
– Et rent undervannsskrog gir mindre motstand i vannet og dermed lavere drivstofforbruk. Samtidig hindrer ECOsubseas metode spredning av både fremmede arter og giftige stoffer i vannet, understreker Erik Bjørstad.
– Og begge de norske selskapene i SWEN Blue Oceans portefølje skårer høyt på miljømessig impact – og oppnår samtidig gode resultater for vekst og økonomisk avkastning. Fine eksempler på den typen bedrifter vi ønsker å fremme utviklingen av, legger han til.