I 35 år har Kirkens bymisjon drevet Robust, som er et forebyggende tilbud til barn og unge i skolealder og deres familier.
– Robust er et samtaletilbud til barn og unge som har behov for å snakke om utfordringer de opplever, som ofte er tett knyttet til skolehverdagen. Skoler, barnevern, spesialisthelsetjeneste og andre som er i kontakt med barn og unge kjenner godt til Robust, og tipser dem om å henvende seg til oss. Vi har kort responstid, og tar imot alle som er i skolealder, forteller Ulf Rikter-Svendsen, som er virksomhetsleder for Robust i Kirkens Bymisjon.
Barn og unge kan komme til lokalene i Oslo sentrum alene, med foreldre eller andre foresatte, eller med venner om de ønsker det. Der møter de erfarne familieterapeuter som har taushetsplikt. I 2023 hadde tilbudet i Oslo sentrum over 2700 samtaler med 600 barn og unge.
– Vi har over tid registrert at vi får veldig få hevendelser fra de fire bydelene som inngår i Oslo-satsingen. Stovner er en bydel med store levekårsutfordringer, og det finnes åpenbart noen barrierer som gjør at terskelen for å ta kontakt med hjelpetilbud som Robust er høyere der enn mange andre steder, påpeker han.
Bærekraftig tilbud
Prosjektleder for Oslo-satsingen i Ferd Sosiale Entreprenører, Sabha Qureshi-Holen, tok kontakt med Kirkens Bymisjon med tanke om et mulig samarbeid.
– Vi fikk med Kavlifondet på laget, og gjennom Oslo-satsingen ønsket vi å etablere en satellitt av Robust i Bydel Stovner. Trepartssamarbeidet mellom Kirkens Bymisjon, Kavlifondet og Ferd Sosiale Entreprenører er et godt eksempel på hvordan Oslo-satsingen kan bidra til å skape merverdi gjennom en felles og koordinert innsats, sier hun.
Pilotprosjektet startet i januar 2024, og varer ut 2025.
– Vi har lenge hatt et ønske om å etablere en lokal filial av Robust på Stovner, og dette trepartssamarbeidet gir oss muligheten til å bygge et bærekraftig tilbud over tid. Et tett samarbeid med eksisterende bydelstjenester er avgjørende for å sikre et best mulig tilbud for barn og unge lokalt, sier Rikter-Svendsen.
Bedre oppvekstvilkår
Robust står på tre bein på Stovner:
- Samtaletilbud til barn og unge.
- Kompetansehevende kurs for lærere på Vestli skole.
- Frokostmøter med andre aktører som jobber med barn og unge i bydelen.
– Trepartssamarbeidet gjør oss i stand til å jobbe på enn litt annen måte. Vanligvis kommer barn og unge og deres foreldre til oss når de har behov for det, eller skoler bestiller veiledningssamtaler hos oss. Vi er et supplement til en overbelastet skolehelsetjeneste, men det har ikke vært noe systematisk arbeid over tid. Dette prosjektet gir oss muligheten til å bygge et godt tilbud i fellesskap med skoler, skolehelsetjeneste, bydelstjenester, barnevern og andre aktører i området. Det overordnede målet er at flere voksne i de ulike tjenestene kan bruke mer av Robust sin tilnærmingsmåte i sine daglige møter med barn og unge. Håpet er at vi sammen kan bidra til å bygge bedre oppvekstvilkår rundt barn og unge i Bydel Stovner, slik at færre dropper ut av skolen, sier Rikter-Svendsen.
Familieterapeut Bjørn Ander i Kirkens Bymisjon leder prosjektet, og forteller at barn og unges egne opplevelser av bekymringer, konflikter eller problemer er utgangspunktet for tilbudet.
– Vi har ingen fasit for å løse utfordringene, men bidrar med vår kompetanse ut i lokalsamfunnet. Det er aldri barnet eller ungdommen som er problemet – det er problemet som er problemet, understreker han.
I prosjektperioden er samtaletilbudet åpent to dager i uka i Kirkens Bymisjons lokaler i Stovner Frivillighetssentral.
Brenner for barn og unge
I første omgang har prosjektet etablert et samarbeid med Vestli skole, FAU Vestli og andre relevante aktører i Bydel Stovner.
– Vi holder kurs for skolens lærere hvor de trenes i å holde styrkende samtaler med elevene. Lærere er ofte i en presset situasjon hvor mange enkeltsaker tar fokuset bort fra det store bildet. Våre kurs fylles raskt opp med engasjerte lærere som setter pris på muligheten for kompetanseheving, sier Ander.
Også samarbeidet med FAU Vestli fungerer godt.
– De sitter enda tettere på foreldrene og kan framsnakke samtaletilbudet til dem. Til skolestart nå i høst fikk alle foreldre ved Vestli skole informasjon om Robust, forteller han.
Tre ganger i løpet av høsten inviterer prosjektet andre aktører som jobber med barn og unge på Stovner til frokostmøter.
– Der presenteres aktører for hverandre, forteller om hvorfor de brenner for barn og unge, og blir bedre kjent. Det har vært en stor suksess – vi fikk nesten bakoversveis da vi så at mer enn 50 personer meldte seg på første gangen. Det er en fin bekreftelse på at Oslo-satsingen har truffet et behov når det gjelder samarbeid på tvers. Flere andre organisasjoner knyttet til Oslo-satsingen deltar også på frokostmøtene, som Trygg av Natur, Wild X og Atlas Kompetanse, sier han.
– I tillegg til samtaletilbudet handler dette prosjektet om å bygge relasjoner og alliere oss med viktige ressurspersoner i lokalmiljøet, som kan verifisere at vi er en trygg aktør. Da kan barrierene mot å benytte seg av samtaletilbudet forhåpentligvis bygges ned, tilføyer Ulf Rikter-Svendsen.
God signaleffekt
Rektor Gro Høydal Nesse ved Vestli skole er glad for at Robust-tilbudet har kommet nærmere der behovet er.
– Vi har familier som ikke er veldig mobile, og syns det er svært positivt at Robust har tilbudt seg å komme til skolen dersom det er vanskelig for barnet eller familien å komme til dem. Det gir en god signaleffekt at Robust er lokalisert i bydelen, og samtidig får Kirkens Bymisjon økt lokalkunnskap og blir bedre kjent med demografien i området, sier hun.
For Vestli skole Robust en støtte til å jobbe forebyggende.
– Robust er et lavterskeltilbud som tar vekk «mellomleddene». Når det kobles på offentlige instanser oppleves det ofte som stigmatiserende og terskelen for å motta hjelp blir høyere. Skolen har behov for støtte på denne type kompetanse, og Robust består av kompetente fagfolk, sier hun.
Nesse hadde hørt gode lovord om tilbudet.
– Vi har også gode erfaringer med deres arbeid fra tidligere arbeidssteder. Robust er utadrettet og tenker hele mennesket, noe som går hånd i hånd med skolens traumesensitive tilnærming, sier hun.
Vestli skole ser et stort behov for barn og unge til å øke kunnskap om egen mental helse, blant annet som et redskap til å løse konflikter.
– Mange barn og unge trenger større bevissthet rundt egen identitet. Det har stor verdi at Robust-tilbudet er for hele familien og at det er et helhetlig perspektiv rundt barnet, fastslår Nesse.