Med stor havvindkontrakt for Doggerbank har Aibel nå nær 40 prosent av ordrereserven sin innenfor fornybar energi. Mens Ferd med konsernprosjektet Impact Investing har etablert et nytt mandat som investerer i selskaper og fond med positiv miljøeffekt. Dette er to av sakene i årets vinternummer av Ferdmagasinet.

Vi er svært imponert over hva Aibel har fått til gjennom den langsiktige satsningen på havvind. Dette er et godt eksempel på at det er mulig for norske leverandørbedrifter å omstille seg til nye forretningsmuligheter. Slik kommenterer Ferds konsernsjef Morten Borge den andre multimilliardkontrakten for havvind som Aibel har vunnet i år – denne gangen for to omformerplattformer og opsjon for en tredje til Doggerbank-prosjektet i britisk sektor av Nordsjøen. Dette er verdens største bunnfaste havvind-utbygging, og skal forsyne 5,5 millioner britiske husstander med bærekraftig energi.

Impact og grønt varehus
Bærekraftig utvikling er et stadig viktigere satsningsområde for Ferd. Arbeidet med Impact-investeringer startert for et drøyt år siden – nå er dette etablert som et eget mandat for klimavennlige investeringer. Ferds Investeringsdirektør Tom Erik Myrland og Impact-sjef Erik Bjørstad forteller om muligheter, ambisjoner og planer.

Mer miljø: Byggtorget, en av Mestergruppens byggevarekjeder, åpnet i oktober sitt store, nye byggevarehus i Mo i Rana. Her er det satset for fullt på grønn energi og minimale utslipp av klimagasser. Mens Bravs arbeid for å fase ut fluorbasert skismøring fra Swix og Toko springer ut av et annet miljøhensyn: Ferdmagasinet forteller om bakgrunn, utvikling og jakten på gode alternativer til de skadelige forbindelsene som de siste årene har sikret best glid.

Gaver og sosialt entreprenørskap
Gavetips kan være nyttig ved juletider. Ferdmagasinet bidrar med en rekke forslag hentet fra Bravs rikholdige utvalg av vintersportslige merkevarer – dessuten et mer uventet tips fra Johan H. Andresen på lederplass. Ellers forteller magasinet om det ærverdige Petersborghuset i Tiedemannsbyen, der Kirkens Bymisjon skal skape et levende bydelshus for barn og unge, og om Reodorklubben i Førde. Der har en gjeng tenåringer virkeliggjort tidenes råeste norskbygde flysimulator, med litt bistand fra Servi Group.

Ferdsjef Morten Borge teamet opp med en13­åring i sjakkturneringen «Næringslivet møter østkanten» i Oslo, og fikk hederlig plassering – mens beretningen om Ferd Sosiale Entreprenørers tiende SosEntKonferanse runder av bladet. Denne gangen samlet konferansen engasjerte offentlig ansatte, investorer og sosiale entreprenører til samtaler om effektkontrakter, en ny finansieringsmodell som kan gjøre det lettere for det offentlige å samarbeide med sosiale entreprenører.

God lesning!

Last ned Ferdmagasinet her.