Norske Motitech bruker teknologi for å øke aktivitet og trivsel blant eldre på sykehjem og dagsentre. Selskapet satser nå internasjonalt med Ferd Sosiale Entreprenører på laget som investor og skaleringspartner.

Motivasjonsverktøy
Fysisk aktivitet bidrar til økt livskvalitet og bedre helse hos eldre på sykehjem og dagsentre. Motitechs produkt Motiview, lar brukerne dra på digitale sykkelturer i kjente omgivelser ved hjelp av levende bilder og lyd. 

– Vi må ta i bruk nye og innovative løsninger for å møte en aldrende befolkning og presset på ressursene i velferdssamfunnet. Dagens velferdstjenester for eldre handler i stor grad om pleie eller aktivisering gjennom pleie. Motitechs løsning hjelper eldre til å aktivisere seg selv og krever ikke flere ansatte på sykehjem og dagsentre. Vi ser et stort potensial for skalering av deres løsning, sier Katinka Greve Leiner, direktør i Ferd Sosiale Entreprenører (Ferd SE).

Match på verdier 
Med solide resultater i det norske markedet trengte Motitech kapital for å skalere til nye markeder. Det var imidlertid viktig for gründer Jon Ingar Kjenes å finne en investor som matcher deres profil og verdier.

– Vi ble kjent med Ferd SE da vi ble kåret til Årets Sosiale Entreprenør i 2017. Vi så raskt at vi begge delte visjonen om å skalere den sosiale effekten. I tillegg til kapital bidrar Ferd SE med viktig kompetanse, både når det gjelder å profesjonalisere selskapet og skalering til nye markeder, sier Kjenes, daglig leder i Motitech.

Skaleringspartner
Ferd Sosiale Entreprenører støtter sosiale entreprenører med en kombinasjon av kapital, kompetanse og nettverk. De får en eierandel på ca 20 prosent i Motitech.

– Motitech har tydelige sosiale mål og en kommersiell forretningsmodell. De endringene vi ser hos Motiview-syklistene er utrolig rørende og virkelig noe å satse på! Vi går inn med egenkapital for å hjelpe dem å skalere og vil koble på vårt nettverk og våre ressurser i Ferd der det er relevant. Vi går også inn i selskapets styre og skal bistå med å bygge robuste strukturer og styringssystemer, sier Greve Leiner.

Internasjonal satsning
Motitech har allerede 300 kunder i Norden, Canada og England med gjenkjøpsgrad på 95 prosent. Selskapet etablerte et datterselskap i England 2018 og planlegger etablering i Canada. Planen videre er å utvikle en solid strategi for skalering sammen med Ferd Sosiale Entreprenører til andre markeder. Selskapet jobber også med å dokumentere effekten på de eldre som bruker Motiview, sammen med forskningspartnere.

– Vi har brukt tid på å bygge relasjoner med forskningsmiljøer og er allerede med i et forskningsprosjekt i Canada og et utprøvingsprosjekt i England. Resultatene fra disse prosjektene blir viktige i skaleringsarbeidet, sier Kjenes.

Prins William og hertuginne Kate prøvde Motiview på Mesh i februar i år. Foto: Mads Oftedal Schwencke

Sykkel-VM for eldre
Sykkel-VM for eldre, kalt Road Worlds for Seniors, blir en stor og viktig satsning for Motitech fremover. Målet er å gjøre denne aktiviteten til verdens største idrettsarrangement.

– I år arrangerte vi sykkel-VM for eldre for andre år på rad. Mer enn 2500 eldre i seks land syklet over 52 000 km på fire uker. Dette gir eldre en mulighet til å være med på en lagaktivitet som gir sosialt samvær, i tillegg til helsegevinst for den enkelte, avslutter Kjenes.

Gasellebedrift
Motitech er en av gasellene i Dagens Næringslivs gasellekåring for 2018. Kåringen fremhever Norges mest fremgangsrike veksbedrifter.

Les mer om Motitech og samarbeidet med Ferd SE i Shifter.

TEKST: ANNIKEN GRUNDT

For mer informasjon, kontakt:

Jon Ingar Kjenes, daglig leder i Motitech: 41 00 41 13, jik@motitech.no

Katinka Greve Leiner, direktør Ferd Sosiale Entreprenører: 95 72 17 40, katinka.greve.leiner@ferd.no