Innspill om norsk eierskap
I oktober var Ferd var invitert til et møte med NHOs ledergruppe for å diskutere viktigheten av aktive og langsiktige private norske eiere.
Konsernsjef Morten Borge, Are Dragesund fra Ferd Capital, Katinka Greve Leiner fra Ferd Sosiale Entreprenører og Camilla Krogh fra Ferd Eiendom deltok i møtet med NHOs ledergruppe, som ledes av administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid.
– Vi diskuterte flere av segmentene og industriene som Norge er avhengig av og som Ferd har investert i. Vi snakket blant annet om hva som er viktig for at vi som en privat aktør skal fortsette å investere i Norge og støtte norske bedrifter, forteller Borge.
Medlemmene i NHOs ledergruppe var en lydhør forsamling, og stilte mange gode spørsmål.
– De var ivrige etter å forstå hvordan vi ser på konjunkturer, rammevilkår og tilstanden i enkelte industrier, og hvilke muligheter vi ser fremover fra et investeringsperspektiv, sier han.
Tett på presidentvalget
I forbindelse med presidentvalget i USA besøkte konsernsjef Morten Borge i november Washington DC og New York. På programmet sto blant annet valgvake hos ambassadør Anniken Huitfeldt.
Reisen ble arrangert av DNB, som hadde invitert en delegasjon med representanter for norsk næringsliv til et innholdsrikt opphold i USA.
– Turen ble ledet av Kåre R. Aas, som var Norges ambassadør til USA fra 2013 til 2020. Han er dermed den lengstsittende norske ambassadøren i Washington etter krigen. Han hadde organisert et veldig interessant program som vi fikk være med på, forteller Borge.
Turdeltakerne møtte blant annet personer høyt oppe i administrasjonene til begge presidentkandidatene – både Kamala Harris og Donald Trump.
– Vi hadde flere interessante møter både i Kongressen og Det hvite hus i Washington DC, og i FN-bygningen i New York. Vi var også hjemme hos Norges FN-ambassadør Merete Fjeld Brattested. På møtene diskuterte vi både det forestående presidentvalget og den politiske situasjonen i USA, men også amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk, sier han.
Selve valgnatten ble tilbrakt på valgvake hos ambassadør Anniken Huitfeldt i Washington.
I kjølvannet av Donald Trumps valgseier venter næringslivet også i Norge i spenning på hvilken kurs amerikansk handelspolitikk vil ta etter at han tas i ed som USAs 47. president 20. januar 2025.
– Vi er spesielt spente på hvordan mulige økte toll- og avgiftssatser vil påvirke norske selskaper og Ferds selskaper. Turen var en fin måte å komme tettere på en sentral handelspartner for Norge og et viktig land for flere av våre selskaper. Både politiske rammevilkår i USA og amerikansk sikkerhetspolitikk blir stadig viktigere for selskapene og næringslivet å forholde seg til, sier Borge.
Ung matglede
Oslo-ordfører Anne Lindboe og konsernsjef i Ferd Morten Borge fikk æren av å åpne Geitmyra Juniorkokker i Mathallen 29. oktober. Her skal 100 kokkespirer fra hele Oslo lage og servere 8000 måltider i året.
Geitmyra Juniorkokker er Oslos første cateringbedrift drevet av ungdom. De får muligheten til å skape og eie sin egen arbeidsplass og levere fantastisk mat til kunder.
– Juniorkokkene er en satsing som gir ungdom muligheten til å lære matlaging og få sin første jobb. Teamet inkluderer to erfarne kokker fra Maaemo AS, som sammen med grunnlegger Andreas Viestad utgjør et sterkt team som sikrer høy kvalitet, sier Morten Borge.
Sammen med ordfører Anne Lindboe var han invitert til å klippe den symbolske chili-snora og erklære Geitmyra Juniorkokker i Mathallen for åpnet. Her skal ungdommene drive både restaurant og catering.
– Under lanseringen imponerte de igjen med en strålende servering. Jeg ser frem til å følge utviklingen til disse talentfulle kokkene! Geitmyra Juniorkokker AS er klare for bestillinger, og jeg anbefaler dem på det varmeste til alle som ønsker en smakfull kulinarisk opplevelse, samtidig som man bidrar til å gi ungdom sin første arbeidsplass og støtte en verdifull læringsarena i byen, sier han.
Stolt ordfører
Geitmyra matkultursenter er en ikke-kommersiell stiftelse som ble etablert i 2011. Målet er å lære barn og ungdom fra hele Oslo å bli glade i mat som gjør dem godt gjennom skoleundervisning, kurs og åpne arrangementer. Siden 2017 er Geitmyra-sentre etablert i Kristiansand, Ringsaker og Tønsberg, og i 2020 så Geitmyra Juniorkokker dagens lys. De har servert både kong Harald og Bill Gates, og bare det siste året har de laget mat til blant annet Tons of Rock, Aschehoug, Øya, Miniøya, Verdens Kuleste dag og Fæbrikstad. Konseptet har vært så suksessfullt at nye og større lokaler i Mathallen ble nødvendig.
– Det er viktig at vi lærer oss å lage god og bærekraftig mat, og dette lærer dere gjennom Geitmyra. Jeg blir så stolt som ordfører når jeg hører at dere kommer fra hele byen. At dere bygger noe sammen, sa ordfører Anne Lindboe i sin åpningstale.
I løpet av de neste tre årene vil Geitmyra Juniorkokker utdanne 300 nye juniorkokker i alderen 14-19 år, hvorav 100 vil være ungdom i fare for å falle utenfor skole og arbeidsliv.