Egenskapene til Doruntina Neziri kan ta henne så langt hun vil, ifølge Morten Borge, konsernsjef i Ferd. Han hadde lenge sett frem til å møte lederen fra Bjerke.
– Hun har en enorm stå-på-vilje, positiv energi og selvinnsikt, sier han.

Ung motivator
Neziri jobber usedvanlig hardt for å nå målene sine.
– Jeg var egentlig fast bestemt på å bli jordmor, sier hun. Men entreprenørskap på Hersleb vgs, og en pris i Oslomesterskapet for ungdomsbedrifter, gav henne smaken på noe nytt. Gnisten er tent, og mulighetene er mange. Hun setter kunnskap høyt og mener alle type jobber er viktig læring på veien mot noe større.
– Det eneste jeg er helt sikker på, er at jeg vil jobbe med mennesker og bidra til at verden går fremover. Gjør jeg det, kan jeg trives med veldig mye forskjellig, smiler hun og legger til at hun håper å kunne fortsette med å motivere og løfte ungdom.

Møte om NRK-tomten
Morten Borges dager er preget av høyt tempo og mye møtevirksomhet. Dagen i dag startet med et spennende møte om Ferds planer for Marienlyst.
– Hun hadde en del gode tanker rundt inkludering og hvordan vi kan få det til i størst mulig grad, sier Borge. Neziri forteller at det er nettopp slike møtepunkter som trengs, og som kan ha stor betydning for ungdommer som ønsker å få til noe.
– Det å skape åpne lokaler som alle kan komme til, er veldig viktig for byen vår. Dessuten er det fint å trekke ungdommen til andre møteplasser enn bare sentrum, sier hun engasjert.

Heier på kvinner i næringslivet
Deretter bærer det videre til neste møte med SHE Index, som jobber for likestilling i næringslivet.
– De vil hjelpe, og kanskje til og med pushe oss, slik at vi kan oppnå det på best mulig måte. I tillegg får vi være en del av SHE-konferansen, som vi gleder oss til, sier Borge.

Neziri ser optimistisk på fremtiden, selv om det er en vei å gå før vi ser like mange kvinner som menn i toppstillingene.
– Det er kult å se at det bare blir flere og flere kvinner i større roller, legger hun til. Kanskje er hun en av dem som finner veien til toppen om noen år. Med bakgrunn som blant annet boksetrener, er hun i alle fall tøff nok.

Selvstendig og hardtarbeidende
Neziri begynte tidlig å jobbe og har vært innom alt fra fundraising og hjemmepleie, til telefonsalg og eventbyrå. Men det var jobben på Mc Donalds som inspirerte til å lage Jalla Miljø, som fikk prisen for beste sosialentreprenør under NM for ungdomsbedrifter i 2019.
– Jeg var helt sjokkert over hvor mye søppel folk kunne legge fra seg på Mc Donalds. Jeg plukket det opp, og da blir det litt sånn at man selv ikke vil være den som kaster søppel rundt seg ellers i livet også.

«Jalla» har dårlige assosiasjoner til seg, men betyr egentlig bare hurtig. Det er helt i tråd med forretningsideen, ifølge Neziri.
– Vi er seks ungdommer som sykler rundt på el-lastesykler og henter avfall for bedrifter og festivaler.

Om noen rynker på nesen når det er snakk om avfallshåndtering, ler hun bare.
– Hadde det ikke vært for alle menneskene som tar seg av søppelet, hadde vi vært omgitt av gasser og hatt ingenting å leve for. De gjør en veldig viktig jobb!

En leder for fremtiden
Etter en innholdssrik dag sammen med Borge, bobler det unge ledertalentet fortsatt av energi. Hun forteller at dagen bare har bekreftet hva hun anser for å være god ledelse.
– En god leder skal ikke bare styre en flokk, men også gjøre veien enklere og bedre. I tillegg må det være en man ikke er redd for å si meningene sine til, sier hun og legger til at hun er imponert over Borges evne til å se alle rundt seg.

Nysgjerrig på hvordan det gikk da Neziri og Borge møtte ordføreren i Bærum for å diskutere sjakk-VM?

Les hele artikkelen i Ferdmagasinet 03/2019