Illustrasjon av Hornsea plattform. Illustrasjon: Aibel

Kontrakten er en EPCI-kontrakt der Aibel har ansvar for prosjektering, innkjøp, bygging og installasjon i forbindelse med levering av to HVDC-omformerplattformer. Hornsea 3 er Ørsteds tredje prosjekt i Hornsea Zone, der Hornsea 1 er i drift og Hornsea 2 nærmer seg idriftsetting.

De to plattformene, Hornsea 3 Link 1 og 2, vil følge Aibel og Hitachi Energys gjennomprøvde konsept som har gjort selskapene til ledende leverandører av HVDC-omformerplattformer for den europeiske havvindindustrien. Plattformene vil ha et slankt design med et stålunderstell. Plattformene vil være ubemannet, operert fra land og tilgjengelig for vedlikehold med SOV (Service Operations Vessel) eller helikopter.

De to plattformene vil ha en samlet kapasitet på opptil 2,852 GW til å betjene havvindturbinene i Hornsea 3-prosjektet. Dette gjør prosjektet til det største havvindprosjektet i verden. Det forventes å produsere nok energi til å dekke det gjennomsnittlige dagsbehovet for over 3 millioner britiske hjem.

– Vi er stolte og beæret over å inngå et nytt samarbeid med Ørsted – et forhold som har utviklet seg over de siste 36 månedene. Med denne tildelingen befester vi nok en gang vår posisjon som en ledende leverandør av HVDC-løsninger i det europeiske havvindsegmentet, sier Aibels konsernsjef Mads Andersen.

– Ørsteds visjon er en verden som går utelukkende på grønn energi, og Hornsea-prosjektene er et betydelig skritt mot dette målet i Storbritannia, sier Patrick Harnett, Vice President Programme UK i Ørsted, og fortsetter:

– Sammen med Aibel viser vi at fornybar energi som havvind utgjør en stor del av verdens reise mot mere bærekraftige løsninger. Hornsea 3 vil ikke bare sikre rimelig og ren energi for millioner av husstander i Storbritannia. Det vil også sikre tusenvis av høykvalitets-jobber og investeringer for milliarder av pund i forsyningskjeden for havvind i Storbritannia og videre ut.

Fire plattformer under bygging
Aibels posisjon i markedet for HVDC-omformerplattformer synliggjøres ved at selskapet i dag har fire plattformer under bygging – en til Dolwin 5-prosjektet utenfor kysten til Tyskland, og tre plattformer for Dogger Bank Offshore Wind Farm i den britiske delen av Nordsjøen. Med dette siste tilskuddet til Aibels havvindportefølje utgjør grønne energiprosjekter en betydelig del av selskapets ordrereserve.

– Med tildelingen av Hornsea 3 tar vi enda et stort steg frem i omstilling mot fornybar energi og lavkarbonløsninger. Cirka 60% av vår ordrereserve er nå knyttet til havvind og elektrifisering av energiinfrastruktur. Dette er selvfølgelig veldig gledelig, og vi ser frem til å jobbe med Ørsted og levere på vårt HVDC-konsept, sier Andersen.

Bruker kunnskap og erfaring
Hornsea 3-prosjektet skal ledes fra Aibels Oslo-kontor, mens byggingen av de to plattformdekkene vil finne sted ved Aibels verft i Thailand. De vil etterfølgende bli transportert til Haugesund, hvor de vil bli utstyrt med Hitachi Energys nyeste teknologi for HVDC-omformerventiler før endelig ferdigstillelse og igangkjøring. Dette er den samme leveringsmodellen som selskapene bruker til Dogger Bank-plattformene. Derfor forventer Aibel å kunne utnytte synergier fra tidligere prosjekter.

– Vi har samarbeidet tett med vår partner Hitachi Energy om flere prosjekter nå, og teamene våre i Norge og Thailand har gjort et fantastisk arbeid med tidligere og pågående havvindprosjekter sammen med Hitachi Energy. Derfor er jeg sikker på at vi vil lykkes med vårt gjennomprøvde konsept og leveringsmodell, sier Nick Routledge, konserndirektør for havvind i Aibel.

Plattformdekket for Hornsea 3 Link 1 skal etter planen ankomme Haugesund i første kvartal 2025. Forventet utseiling til Hornsea-feltet er i 2026.

 *Aibel bruker betegnelsen «meget stor» på kontrakter hvor verdien til Aibel er over 2,5 milliarder norske kroner.

Om Ørsted
Ørsteds visjon er en verden som går utelukkende på grønn energi. Ørsted utvikler, bygger og driver hav- og landvindparker, solparker, energilagringsanlegg, fornybart hydrogen og grønne drivstoffanlegg og bioenergianlegg. Videre leverer Ørsted energiprodukter til sine kunder. Ørsted er det eneste energiselskapet i verden som har et vitenskapsbasert netto nullutslippsmål som er validert av Science Based Targets initiative (SBTi). Ørsted er verdens mest bærekraftige energiselskap i Corporate Knights’ 2022-indeks av de 100 mest bærekraftige selskapene i verden og er anerkjent på CDP Climate Change A List som en global leder for klimatiltak. Med hovedkontor i Danmark har Ørsted over 7000 ansatte. Ørsteds aksjer er notert på Nasdaq Copenhagen (Orsted). I 2021 var konsernets inntekter 77,7 milliarder DKK (10,4 milliarder euro). Les mer på orsted.co.uk.

Aibel bygger og vedlikeholder plattformer og annen kritisk infrastruktur for energisektoren. Vi er stolte av vår ledende posisjon innen de europeiske havvindnæringene og elektrifisering av offshore olje- og gassinstallasjoner og landanlegg. Vi er en av de største leverandørene på norsk sokkel og en totalleverandør av innovative og bærekraftige løsninger. Mer enn 4.300 ansatte jobber ved selskapets kontorer i Norge, Thailand og Singapore. I tillegg eier Aibel to moderne verft i Haugesund, Norge, og i Laem Chabang, Thailand, med betydelig kapasitet for prefabrikasjon og bygging. – www.aibel.com

For mer informasjon, kontakt:
Mads Andersen
Konsernsjef
Aibel AS
Mobil: +47 982 96 501
E-post: mads.andersen@aibel.com

Nick Routledge
Konserndirektør for havvind
Aibel AS
Mobil: +47 457 32 475
E-post: nick.routledge@aibel.com