Illustrasjon: Aibel

Aibel skal levere to omformerplattformer til prosjektene Creyke Beck A og Creyke Beck B, med en opsjon på en tredje plattform, Teesside A. Plattformene skal installeres på Dogger Bank på britisk sektor i Nordsjøen cirka 130 km nordøst for Yorkshire i England.

Creyke Beck A og B vil ha et «lean design»; de vil være såkalte jackets, bygget i stål og festet til havbunnen. Plattformene skal styres fra land og er ubemannet, og har heller ikke boligkvarter eller helikopterdekk. Tilgang til plattformene skjer via SOV (service operations vessel).

-Dette er en viktig strategisk milepæl for Aibel. Med denne utmerkelsen bekrefter vi vår posisjon som en foretrukket leverandør i det europeiske havvindsegmentet og styrker vår rolle i den pågående transformasjonen av energibransjen, sier konsernsjef i Aibel, Mads Andersen.

De tre prosjektene vil ha en kombinert kapasitet på opptil 3,6 GW, noe som gjør Dogger Bank til den største havvindparken i verden. Vindparken vil produsere nok energi til å dekke behovet til over 4,5 millioner hjem årlig.

alt

Kontrakten ble signert  i Rotterdam den 29. oktober. Tilstede var  representanter fra Aibel, ABB, Equinor og SSE Renewables. Foto: Aibel.

Boom innen havvind
I mai 2019 ble Aibel tildelt en tilsvarende kontrakt for havvindprosjektet DolWin5 fra den ledende europeiske nettoperatøren TenneT. Prosjekter innen fornybar energi utgjør en stadig større del av Aibels portefølje.

Dogger Bank-prosjektet skal ledes fra Aibel i Haugesund, mens produksjonen av de to topside-modulene vil foregå ved Aibels verft i Thailand.
Modulene blir deretter fraktet til Haugesund, hvor de blir utstyrt med ABBs siste generasjons HVDC-omformerteknologi, inkludert endelig ferdigstilling og oppstart.

-Våre dyktige ingeniører har i flere år jobbet tett sammen med vår partner ABB. Sammen har de utviklet integrerte løsninger som vi nå stolt høster resultatene av, i et veldig konkurranseutsatt miljø, sier konserndirektør for feltutvikling og havvind i Aibel, Nils Arne Hatleskog.

-Vi har også etablert et effektiv system for innkjøp, logistikk og materialflyt for våre leveranser, og tildelingen bekrefter vår konkurranseevne, fortsetter Hatleskog

Topside-modulen for Creyke Beck A-plattformen skal etter planen komme til Haugesund i andre kvartal 2022 og leveres i første kvartal 2023. Leveringen av plattformen til Creyke Beck B er satt til tredje kvartal 2024.

Plattformen til DolWin5-prosjektet vil ligge i Haugesund fra begynnelsen av 2024 frem til levering i første kvartal 2025, altså samtidig med Creyke Beck B.

*Aibel bruker betegnelsen «betydelig størrelse» på kontrakter hvor verdien til Aibel er over 2,5 milliarder norske kroner.

Les mer om prosjektet her: www.doggerbank.com