Johan H. Andresen er styremedlem i Abler Nordic, organisasjonen han tok initiativet til å etablere i 2008 for å bringe finansielle tjenester til mennesker i utviklingsland som er ekskludert fra tradisjonelle banker. Andresen fikk ideen i 2004 da han først lærte om mikrofinans.
– Da skjønte jeg at Norge hadde ressurser til å gjøre en reell forskjell på dette området. Jeg ønsket å samle offentlig og privat kapital for å støtte hardtarbeidende og ressurssterke mennesker som var klare til å gripe muligheter, sier han.
I forbindelse med Ferds 175-årsjubileum ble alle ansatte invitert på en «eventur» til Kenya. Johan H. Andresen, Head of Risk Allocation Christian Halvorsen og Head of Sustainability Marte Løfman reiste i forveien for å møte lånekunder til noen av selskapene Abler Nordic har investert i. Halvorsen leder også investeringskomiteen i Abler Nordic sine tre siste fond. Ferd-teamet møtte representanter for mikrofinansinstitusjonene Juhudi Kilimo og Premier Credit, som inviterte dem med på besøk til noen av dem som har fått lån.
– Det er noe helt annet å komme ut og møte sluttkundene enn å lese tall og rapporter. Det er utrolig inspirerende og motiverende å se at det vi jobber med har en så stor effekt på livene til enkeltpersoner, sier han.
Abler Nordic investerer i solide selskaper med høy troverdighet.
– Mange av brukerne får ikke lån i tradisjonelle banker fordi de har lav kredittverdighet eller ikke har fast lønn. Uten tilbudene fra selskaper som Juhudi Kilimo og Premier Credit ville lånehaier vært deres eneste alternativ, sier han.
Nye prosjekter
80 prosent av kenyanere har jordbruk som sitt levebrød, og mange bønder i distriktene mangler tilgang til banktjenester.
En av gårdene Ferd-teamet besøkte tilhører ekteparet Peter og Mary Ndungu fra Limuru. De har drevet jordbruk så lenge de kan huske og har møtt mange utfordringer, inkludert sykdommer som har rammet husdyrene deres. Ved hjelp av finansiering fra Premier Credit kunne de kjøpe sauer og utvide virksomheten.
– De fortalte meg ikke hva jeg skulle gjøre, men hjalp meg med å bygge videre på min egen visjon for gården. De så potensialet i planene mine, forteller Peter.
I dag har paret både melkekyr og sauer, og dyrker også grønnsaker. En av nøkkelinvesteringene har vært en elektrisk pumpe for vanning.
– Det er mye billigere enn bensinpumpene jeg pleide å bruke. Vi har også ambisjoner om å kjøpe en solcelledrevet pumpe gjennom Premier Credit, sier han.
Gårdbruket har vokst såpass at Peter og Mary i dag har tre ansatte.
– Vi vil fortsette å vokse og prøve nye prosjekter som å selge grønnsaker på nettet for å få høyere priser enn på de lokale markedene, og utforske nye avlinger, sier Peter.
Lønnsomt og bærekraftig
De siste årene har finansiell inkludering i tillegg til økonomisk støtte handlet stadig mer om klimaresiliens.
– Låntakerne blir i økende grad nødt til å tilpasse seg klimaendringer. Mange kan for eksempel ikke lenger dyrke samme planter og grønnsaker som før, og er avhengige av tilgang på finansiering i overgangsperioder. Flere av bøndene vi møtte fortalte om utfordringer knyttet til klimaendringer, forteller Halvorsen.
Selv om klimatilpasning ikke er primærmålet for finansiell inkludering, er det en tydelig bieffekt.
– Lån til å sette opp solceller på taket er et enkelt grep som kan spille en viktig rolle for låntakeren, sier han.
Ruth Wambui driver et småbruk i Murang’a-regionen, og startet opp en liten grisefarm med lån fra Juhudi Kilimo. Gjennom flere lån har hun klart å utvide virksomheten sin.
– Jeg har kjøpt flere kyr, griser, kyllinger og ender og etablert en kjøkkenhage, forteller hun.
Wambuis satsing på fjærfe er både lønnsom og bærekraftig, fordi hun bruker et organisk vertikalt dyrkingssystem, beriket med gjødsel fra endene hennes. Denne metoden bidrar til å redusere fordampning og avrenning, noe som gjør det lettere å håndtere avlingene selv under tørre perioder. Dette skaper også et mikroklima som kan bidra til å dempe virkningene av ekstreme værforhold.
– Jeg bruker mindre vann enn med tradisjonelle metoder, og det har hjulpet meg til å dyrke avlingene mine godt selv når det er tørt, sier hun.
Teamet besøkte også en lånegruppe for kvinnelige bønder og småbedriftseiere i landsbyen Kabati. Gruppa er basert på gjensidig tillit: hvert medlem tar opp sitt eget lån, men de garanterer i fellesskap hverandres tilbakebetalinger.
– Det er en lang vei fra Ferds kontor i Oslo, til Abler Nordics kontor i Nairobi, til en av Juhudi Kilimos lånegrupper – både geografisk og fra et kapitalflyt-perspektiv. Å treffe damene i lånegruppen og få høre deres erfaringer fra 15 år med felles lån var både lærerikt og inspirerende. Deres historier bekrefter det impact-rapporter fra Abler Nordic viser – men gir også en dypere innsikt i resultatene som skapes i praksis. Turen var en god påminnelse om at det har stor verdi å komme seg ut av kontoret for å treffe individene som til syvende og sist påvirkes av en investeringsbeslutning, sier Marte Løfman.
Sosial effekt
Ferd-teamets besøk i Kenya faller sammen med en milepæl for Abler Nordic: first close i det nye Fond V på nærmere én milliard kroner. Abler Nordics fem største eiere Ferd, DNB, KLP, Norfund og IFU deltar.
– Vi satser på second close sommeren 2025, og jobber for å få med enda flere aktører i Fond V. Det snakkes mye om å mobilisere kapital til den sørlige halvkule for å bygge klimaresiliens, og Abler Nordic har en etablert struktur som bidrar til dette, sier Halvorsen.
Abler Nordic leverer avkastning og effekt.
– Avkastningen har vært positiv siden oppstart selv gjennom utfordrende markeder. I tillegg er besøket til Kenya med på å underbygge den sosiale effekten investeringene har. Å møte lånekundene ansikt til ansikt og høre deres historier skaper en helt annen forståelse for hvor viktig lånene er for deres liv. Vi fikk se hvordan bønder har løftet seg fra små jordbruk til å drive vellykkede virksomheter. Selv om de kommer fra fattige kår er dette utrolig ressurssterke mennesker som velger å ta ansvar for egne liv. Å være med og støtte dem på den reisen er meningsfullt, sier han.
Abler Nordic er et eksempel på et reelt offentlig-privat samarbeid.
– Én ting er at aktørene investerer sammen, men de eier også Abler Nordic i fellesskap, og samarbeider om å videreutvikle selskapet. Det er ganske unikt – det finnes ikke så mange andre slike samarbeidsplattformer som fungerer, sier han.
Bedre fremtid
Virginia Wairimu bor i Kiambu-regionen og spesialiserer seg på å selge et bredt spekter av landbruksmateriell, fra frø til husdyr, hentet fra forskjellige leverandører over hele Kenya. Hun fikk sitt første lån fra Premier Credit i 2018.
– Bedriften min har definitivt vokst med årene. Den raske behandlingstiden på lån har vært nøkkelen til å få flere kunder. Premier Credit har også hjulpet meg med å lagerføre produktene mine. I regntiden, når etterspørselen etter visse produkter øker, kan jeg holde butikken min velfylt, forteller hun.
For å forbedre driften ytterligere, utforsker Virginia alternativer for å utvide distribusjonskapasiteten, for eksempel ved å anskaffe kjøretøyer for transport og utvide lageret av landbruksverktøy.
– Jeg tror det vil være et stort løft for virksomheten min. Hvis været er bra og vi har de riktige produktene, kommer kundene, sier hun.
Tilgang til de riktige finansielle tjenestene gjør det mulig for lavinntektshusholdninger å skape en bedre fremtid for seg selv og deres familier.
– Private investeringer er avgjørende for å skalere denne innsatsen, mens offentlige midler fungerer som katalysatoren som gjør det hele mulig, sier Johan H. Andresen, som sitter igjen med mange inntrykk etter turen til Kenya.
– Livet er fullt av tilfeldigheter, og ofte er det i disse tilsynelatende tilfeldige øyeblikkene – når vi møter nye mennesker – at vi oppdager ideer som kan endre alt, sier han.