Forrige skoleår var over 13 000 elever og studenter engasjert i å etablere ungdoms- eller studentbedrifter gjennom Ungt Entreprenørskap. I starten av november fikk 19 av elevene muligheten til å følge noen av Norges fremste ledere innenfor næringsliv, politikk og offentlig forvaltning en hel arbeidsdag gjennom Ungt Entreprenørskaps «Leder for en dag»-program. Dette er et program som hvert år gir utvalgte ledertalenter en unik mulighet til å få en dypere erfaring og forståelse for hva det vil si å være toppleder.
De 19 utvalgte har bakgrunn fra ungdoms- og studentbedrifter over hele landet, og ble valgt ut på bakgrunn av prestasjoner og innsats, og så fordelt på større private og offentlige virksomheter i Oslo-området.
– Og jeg ble leder for en dag hos Ferd, der jeg fikk følge investeringsdirektør Tom Erik Myrland, sier Maja Wirgenes (18), daglig leder for SeaDust UB.
Møter og diskusjoner
Dagen begynte med en introduksjon til Ferd og hva konsernet arbeider med, og utdyping av visjon og verdier.
– Etterpå fulgte et møte med Marte Løfman, Head of Sustainability. Og siden vi begge er opptatt av å arbeide for bærekraft, hadde vi mye å snakke om. Det viste seg dessuten at hun driver med klatresport – og dermed er midt i målgruppen for SeaDust, forteller Maja.
Neste post på programmet var en diskusjon om planene for utbygging av Marienlyst, og da med fokus på hvordan kunst skal implementeres i prosjektet. I diskusjonen deltok – i tillegg til Tom Erik og Maja – Ferds eier og styreleder Johan H. Andresen, Helene Gulaker Hansen, som er Curator & Arts Manager i Ferd, og Camilla Krogh, direktør for Ferd
Eiendom.
– Spennende og interessant tema, kommenterer Maja – som hadde møte med Investment Professional Anniken Hofgaard i Ferd Impact Investing som neste post på programmet.
– SeaDust er jo nettopp en virksomhet som vil kombinere kommersiell virksomhet med å skape miljømessig impact – så det var interessant å få høre fra Ferd Impact Investing om hvordan de ser på oppstartsbedrifter som oss, og hvordan vi kan videreutvikle virksomheten, sier Maja.
Felles samling
Dagen ble avsluttet med en felles samling av alle lederspirene og lederne de har skygget gjennom dagen, hos Kommunalbanken. Der ble erfaringer fra dagen delt, og tidligere deltakere holdt inspirerende innlegg.
– En morsom og lærerik dag. Det var spennende å få et inntrykk av hverdagen til en leder på toppnivå, av bredden i virksomheten, og hvordan et stort selskap med mye kapital forvalter pengene og vurderer investeringsmuligheter, sier Maja. Og legger til at ambisjonene om å utvikle seg som leder ble styrket av opplevelsene hos Ferd.
– Og vi i Ferd synes det var hyggelig og spennende å få besøk av en av morgendagens ledere. Det hjelper oss å skjønne mer av hva de er opptatt av og hvordan de tenker. Og dette er verdifullt for oss, sier Tom Erik Myrland, som også forteller at Ferd gjennom mange år har hatt et sterkt engasjement for Ungt Entreprenørskap.
– Og jeg synes Leder for en dag-tiltaket er godt. Vi føler at vi gir noe til de som kommer, og at vi får noe tilbake ved å dele en dag med dem og høre hva der er opptatt av, sier han.
Prisvinner
Det var egentlig meningen at prosjektet SeaDust UB skulle avsluttes etter at skoleåret var slutt, men resultatene var så gode at Maja og de øvrige deltakerne fikk lov til å drive ungdomsbedriften i ett år til. Ikke bare ble hun selv utvalgt til «Leder for en dag», men bedriften vant også pris som en av de beste i hele seks av femten mulige kategorier.
– Det var svært motiverende å vinne å mange priser, og nå arbeider vi med planer om å omdanne ungdomsbedriften til vanlig aksjeselskap, sier hun.
Maja forteller at de hadde en tanke om å bidra til å løse miljøproblemer i Oslofjorden – Skandinavias mest forurensede – da de utviklet planene for ungdomsbedriften. Etter hvert kom de frem til en idé om å bidra til å fjerne stillehavsøsters, en fremmed art som fortrenger hjemlige arter av østers, skjell og sjøfugl, og kan gjøre stor skade på føttene hvis man tråkker på dem.
– I gruppen var det noen om driver aktivt med klatring, og som irriterte seg over at klatrekalken som skal gi tørre hender og godt grep var så dyr. Så kom vi på at østersskallet kanskje kunne males opp og brukes som klatrekalk istedenfor den man ellers får kjøpt, og som i hovedsak kommer fra gruver i Kina. Vi plukker stillehavsøsters på strender og øyer i Oslofjorden, og lager et kortreist og miljøvennlig produkt som fungerer perfekt, sier Maja.
Populært produkt
SeaDust klatrekalk selges nå fra bedriftens nettside og gjennom lokale klatresentre og sportsbutikker, og er blitt populært blant klatrere, en målgruppe som i utgangspunktet ofte er opptatt av å ta vare på miljøet.
Maja og de øvrige i prosjektet er elever på Stabekk videregående skole, der de går på linjen Naturbruk med energi- og miljøfag. Det er en linje som gir studiekompetanse i tillegg til praktisk kunnskap på viktige områder.
– Nå er det fare for at linjen blir nedlagt på grunn av for få søkere. Jeg skulle ønske at fylkeskommunen kunne bruke litt ressurser på å reklamere for denne utdanningen – for her får man kunnskap og kompetanse som samfunnet virkelig trenger til det grønne skiftet, avslutter Maja Wirgenes.