Verdifullt returavfall for Medarbeiderne

Ferdmagasinet 0217 Returavfall skaper verdifullt arbeid for Medarbeiderne

Medarbeiderne skaper arbeid for tidligere rusavhengige ved å hente returavfall fra bedrifter og private. Nå får de plass i porteføljen til Ferd Sosiale Entreprenører.

I arbeidet med en skoleoppgave om sosialt entreprenørskap i 2011, irriterte Chris Klemmetvold seg over mengdene med glass- og metallemballasje som hopet seg opp hjemme. Det ble startskuddet for at han selv ble gründer og sosial entreprenør. Konseptet er å ansette tidligere rusavhengige for å samle inn returavfall, noe som har vist seg å være en suksess.

Avfall og småjobber
I dag tilbyr selskapet to typer abonnement. «Henting hjemme» er et tilbud til private, som tegner abonnement for henting av småelektrisk avfall, pant, tekstiler, glass- og metallemballasje. «Henting på jobb» er et tilsvarende tilbud til bedrifter.

Alt som samles inn av tekstiler, gis videre til Fretex. I tillegg tilbyr selskapet tjenesten «Lei en medarbeider», der en person med rusbakgrunn leies ut til alle typer småjobber.

– Vi gjør ikke arbeid i høyde og tar heller ikke på oss renholdstjenester. Ellers kan vi brukes til det meste, som å steke vafler, sitte i resepsjonen, arrangere barnebursdag, stille opp som julenissen på julaften, plante trær og sjaue. Vi har stor varebil og arbeidshansker, og tar gjerne hele flyttelass for private og bedrifter, sier Klemmetvold.

Fortløpende rekruttering
Hans erfaringer er at oppdragsgivere gjerne hyrer dem for å være «snille» første gang.

– Når de så opplever kvaliteten på tjenestene vi leverer, fra organisering til gjennomføring, kommer mange av kundene tilbake til oss, igjen og igjen. Det tar jeg som et kvalitetsstempel, sier Klemmetvold.

Selskapet har i dag 17 ansatte, og Klemmetvold ser stadig etter nye medarbeidere med ruserfaring.

– Vi rekrutterer folk hele tiden, så det er bare å ta kontakt. Folk som har klart å slutte med dop står det umåtelig stor respekt av. Det er likevel svært få steder disse menneskene tilbys jobb. Hos oss blir disse menneskene sett på som en ressurs, og ikke et problem som skal løses, sier gründeren.

Potensiale for skalering
Forretningsutvikler Øyvind Sandvold i Ferd Sosiale Entreprenører har stor tro på at Medarbeiderne kan vokse til å bli et mye større selskap.

– Dette kan skaleres, for det er ikke mangel på potensielle medarbeidere, dessverre.  Å samtidig gjøre det lettere for bedrifter og private å få levert avfall til resirkulering er en god ting. Suksessen så langt viser at dette er mulig å få til, sier Sandvold.

Foreløpig har Medarbeiderne konsentrert sin innsats i Oslo-området, og åpner i disse dager nye ruter på Bygdøy. På sikt er planen å utvide nedslagsfeltet.

– Ambisjonen fra vår side når vi går inn i en 3-årsavtale, er at selskapet skal bli bærekraftige og kan stå på egne bein innenfor det geografiske området vi har skissert. Det kommer ikke av seg selv, men er en jobb som må gjøres. Vi har kjent Chris gjennom mange år. Han har bevist at han har høyt pågangsmot og en god evne til å lære. Det er fint å ha med seg, sier Sandvold.

TEKST: IRINA LEE

Les hele saken i Ferdmagasinet

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Økonomiske rapporter
Email
Nyheter
Ferdmagasinet
Post Email
Fornavn *
Etternavn *
Firma *
E-post *
Adresse *
Postnummer / Sted *
* Obligatoriske felter

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til oppsigelse@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.