Social Startup imponerte

30 selskaper imponerte med stor innsats og to the point-presentasjoner på Social Startups Bootcamp i januar. Innsatsen ga både selskapene, panel og investorer troen: Norge har svært kompetente sosiale entreprenører som kan bidra til å løse sentrale utfordringer i samfunnet.

TEKST: KIRSTI HOVLAND

Deltakerne på bootcampen jobbet blant annet med business model canvas, 100-dagers planer og pitchtrening. Samlingen var den første i rekken av totalt fire camper i akseleratorprogrammet Social Startup. Av de 30 selskapene som deltok vil 10 få plass videre i hovedprogrammet.

Skal sikre økt bærekraft
Prosjektleder i Social Startup, Marte Sootholtet, har 10 års erfaring fra feltet sosialt entreprenørskap.

- Målet med akseleratorprogrammet er å få en større tilvekst av selskaper som løser samfunnsutfordringer ved å gjøre dem økonomisk bærekraftige tidligere og sikre den økonomiske bunnlinjen, sier Marte Sootholtet.

Social Startup er et seks måneders skreddersydd akseleratorprogram for tidligfase-selskaper og prosjekter som løser samfunnsutfordringer. Totalt var det kommet inn 125 søknader om å delta i programmet da fristen utløp 19. november i fjor. Social Startup tilbyr eksperthjelp for å styrke selskapenes forretningsmodell. I tillegg omfatter programmet effektive verktøy, beslutningsstøtte og erfaringsutveksling med andre selskaper. Deltakerne møtes til samlinger, og jobber ellers sammen med en forretningsutvikler.

Programmet Social Startup Norge ble lansert av Ferd Sosiale Entreprenører, i samarbeid med SoCentral i oktober 2017.  

- Ferd Sosiale Entreprenører får stadig henvendelser fra tidlig-fase entreprenører.  Det er mange bra ideer, men vi ser at endel selskaper trenger veiledning og bistand til å utvikle bærekraft i forretningsmodellene før Ferd SE kan vurdere å gjøre en investering. Gjennom Social Startup kan vi dele vår kompetanse og bidra til å bygge opp og styrke miljøet, sier Katinka Greve Leiner i Ferd Sosiale Entreprenører, initiativtakeren til den norske satsningen.

Inspirert av dansk modell
Akseleratorprogrammet bygger på en velprøvd modell fra Den Sociale Kapitalfond i Danmark.

- Vi kjente til resultatene til Den Sociale Kapitalfond i Danmark der deltagerne i det danske programmet kunne vise til sterke resultater og 20 prosent økt omsetning i løpet av akseleratorperioden, forteller Greve Leiner.

Det offentlige som kunde
KS er en av Social Startup Norges samarbeidspartnere. Seniorrådgiver Anne Romsaas deltok på BootCamp.  Hun er klar på hva slags kunnskap selskapene mangler om offentlig sektor:

- Selskapene som deltok på BootCamp har høy kompetanse på sine fagfelt og viste at de har nær innsikt i behovene og utfordringene til målgruppene sine. Behovet for mer kunnskap om offentlig sektor som kunde var likevel tydelig. «Hvordan løser kommunen denne utfordringen i sine tjenester? Er det jeg presenterer en del av kommunens ordinære tilbud, eller tilbyr jeg et supplement til kommunens tjenester?»

- Dette er viktige spørsmål å stille seg for selskapene og svarene de får vil kreve helt ulik tilnærming og forretningsstrategi, påpeker Romsaas.

Interessant for investorer
Kronprinsparets Fond var blant investorene på BootCamp som så etter morgendagens gründertalenter. Daglig leder Irene L. Lystrup uttalte tidlig før pitchene startet at de så etter nye prosjekter å legge ressurser i. Og de fant, de fant:

- Vi fant flere prosjekter som har sammenfallende målgruppe med Kronprinsparets Fond og som vi vil invitere til videre dialog. Vi har fått innsikt i mange nye prosjekter og selskaper. Jeg er imponert over den store bredden av selskaper og ikke minst engasjementet hver enkelt har vist.

Les hele saken i Ferdmagasinet

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til oppsigelse@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.