Satser på nytt med Medarbeiderne

Første gang Chris Klemmetvold forsøkte seg som sosial entreprenør, måtte han kaste inn håndkleet. Nå har han videreutviklet konseptet, og skaper arbeidsplasser for tidligere rusavhengige gjennom Medarbeiderne.

Tekst: Irina Lee

Våren 2011 begynte Chris Klemmetvold på et deltidsstudium i sosialt entreprenørskap ved Universitetet i Oslo. Til første forelesning fikk studentene i oppgave å definere et sosialt problem, og finne en bærekraftig økonomisk løsning på problemet.

– Jeg husker at jeg satt hjemme for å forberede meg. På kjøkkenet ble jeg oppmerksom på at glass- og metallemballasjen hadde hopet seg opp. Da var det en tanke som slo meg: «En eller annen vanskeligstilt kunne tatt seg betalt for å hente alt det der», forteller Chris Klemmetvold.

Rekrutterte rusavhengige
Det ble opptakten til selskapet Panterne, som Klemmetvold grunnla i Trondheim i 2012. Blant arbeidstakerne var det flere rusavhengige, som ikke fikk jobb i det ordinære arbeidsmarkedet.

Til tross for flinke medarbeidere og iherdig innsats, viste det seg at det ble for tøft å holde liv i Panterne. I november 2012 gjorde selskapet opp gjelden, og la ned driften.

– Da vi måtte legge ned i Trondheim gikk det nesten i svart for meg. Jeg visste samtidig at ideen var for god til at jeg ville gi slipp på den, sier gründeren.

Ny start
I mars 2014 blåste Klemmetvold liv igjen i selskapet, denne gangen i Oslo. Navnet ble endret til Medarbeiderne. I motsetning til tidligere rekrutterer ikke lenger selskapet personer som fortsatt ruser seg, men er i dag et ordinært arbeidstilbud for tidligere rusavhengige. 10 av selskapets 15 ansatte har rusbakgrunn.

Selskapet har samtidig utvidet virksomheten, og tilbyr nå abonnement på innsamling av pant, glass- og metallemballasje, og annet uhåndterlig avfall som lysstoffrør og batterier, til både private husholdninger og bedrifter. I tillegg har de nylig lanserte tjenesten «Lei en Medarbeider», der private og bedrifter kan leie arbeidskraft til ulike småjobber for 349 kroner i timen.

Støtte fra Ferd
Tidligere i år ble selskapet tatt inn på Grunntrinn hos FSE.

– Støtten vi får fra Ferd er uvurderlig, med den kompetansen og det nettverket det innebærer. Det å bli ønsket inn i varmen igjen var stort for meg. Å få komme tilbake på banen, etter at jeg følte at jeg sviktet alle i første runde, betyr mye, sier Klemmetvold.

Forretningsutvikler Øyvind Sandvold i FSE tror Medarbeiderne har et stort potensiale fremover.

– Akkurat nå er Medarbeiderne kun lokalisert i Oslo, men det er ingen grunn til at dette ikke kan startes opp andre steder. Vi ser også et stort potensiale innen bedriftsmarkedet, sier Sandvold.

Last ned Ferdmagasinet her.

 

 

 

 

 

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til post@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.