Mestring uten mappe

Poprommet - Foto POPrommet 2

Mestring uten mappe. Les om musikkskolen POPrommet og deres sosiale engasjement «Mappeløs».

Det å få bestemme selv hva du vil fortelle om deg selv er en rett jeg syns vi må unne hverandre. Jeg har alltid, helt fra jeg var en litt vaklete tenåring, sagt at jeg forbeholder meg retten til å endre mening! Jeg kan smile litt av det nå, men jeg mener det jo fortsatt.  

Det sier Venke Knutson, eier og daglig leder ved musikkskolen POPrommet med det sosiale engasjementet «Mappeløs». Med tre avdelinger og 21 pedagoger, tilbyr de musikkundervisning til nesten 400 elever hver uke. I alle aldre og alle sjangre. 
– Noen trenger den retten mer enn andre, sier Knutson og tenker på de mange som trenger å få en ny start uten at noen vet noe om «mappa» di.
– Å få være «mappeløs» i møte med andre gir deg muligheten til å vise og være den du ønsker å være, drømmer om å være. Når vi skal skape mestring og god selvfølelse hos andre mennesker er den muligheten ganske viktig, sier Knutson. 

POPrommet er en privat musikkskole som startet opp for litt over 5 år siden. Tanken var å skape et kvalitetstilbud innen musikk, med fokus på mestring, selvfølelse, kvalitet og miljø. Det skulle bli mer enn det. Med et voksende elevantall, kom også muligheten til å gjøre noe ekstra godt med den lille musikkskolen. I dag er «Mappeløs» navnet på POPrommets sosiale engasjement som retter seg mot unge som har opplevd utenforskap på skole, institusjon, i arbeidsliv, hjemme eller i barnevernet. POPrommet ønsker å være et sted man skal kunne starte på nytt. Slagordet er at «fortiden ikke skal få definere fremtiden».
– Hva vet dere om hvor belastende det er å ha en mappe for de unge?
– Dette varierer jo naturligvis fra person til person. For de fleste oppleves det veldig godt å bli kvitt mappa for en stund for å finne ut av «hvem er jeg når du ikke vet noen ting om meg» osv. 
For noen er det faktisk livsendrende. De trenger det «mappeløse» møtet for å få troa på at de ikke er fortiden sin. At de ikke er mappa si, påpeker Knutson.

Unikt konsept
POPrommet er nå en del av grunntrinnprogrammet hos Ferd Sosiale Entreprenører (Ferd SE). Den første investeringsfasen kalles grunntrinn og varer i ett år. I løpet av dette året blir Ferd SE og selskapet bedre kjent og starter arbeidet med å styrke organisasjonen. Når grunntrinnsperioden er over gjøres det en vurdering om hvorvidt selskapet skal tas opp i porteføljen eller fortsette på egen hånd.  Forretningsutvikler Øyvind Sandvold er klar på hvorfor Ferd SE ser potensiale i POPrommet:
– Fordi det de representerer er unikt. Det er også et konsept som leverer god pedagogisk kvalitet der hver enkelt får lov til å utvikle seg i henhold til sine evner og ønsker uten at fortiden skal være med å definere fremtiden. Det betyr at alle blir møtt på samme måte og gis de samme muligheter uavhengig av de utfordringer man kan ha i hverdagen.  Alle møter er «mappeløse» i den forstand at deltakerne får lov til å være den de selv innerst inne ser seg selv som, fremfor det omverden og historien definerer dem som.  Det å være «mappeløs» i et miljø uten fare for stigmatisering eller forventningspress basert på historiske hendelser er noe som alle mennesker ville ha godt av.

Foto: POPrommet

 

Les hele saken i Ferdmagasinet

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til oppsigelse@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.