La grunnlaget for fremtidens Ferd

1. august 2017 går John Giverholt (64) av som konsernsjef. Takket være hans bidrag har Ferd blitt en arbeidsplass, som tiltrekker seg de beste talentene.

John Giverholt var den første personen Johan H. Andresen hadde ansvaret for å rekruttere. Året var 2000. Andresen var på jakt etter en finansdirektør, som kunne bidra til å rigge det familieeide selskapet for fremtiden.

– Vi fanget opp Johns navn gjennom en headhunter. John var den suverent best egnede kandidaten, sier Andresen.

Han var tidlig sikker på at Giverholt var rett mann. Giverholt var ikke like overbevist.

– Det var ikke kjærlighet ved første blikk, sier Andresen og ler.

John Giverholt bekrefter historien:
– Jeg var veldig, veldig skeptisk da headhunteren kontaktet meg med en forespørsel fra Tiedemanns. Min første innskytelse var at jeg aldri ville jobbe for et familieeid selskap. I hvert fall ikke for Tiedemanns Tobaksfabrik, sier Giverholt.

De to hadde flere samtaler før Giverholt bestemte seg. Målet hans var å finne ut av to ting: Var selskapet virkelig innstilt på forandring, og ikke var fastlåst i fortiden? Og var Andresen interessert i andres meninger, selv om de ikke skulle sammenfalle med hans egne?

– Etter tre møter var jeg overbevist om begge deler. Samtidig så jeg at Tiedemanns var et selskap med masse muligheter. Selskapet sto sterkt finansielt, de var opptatt av industrikultur og hadde bra grunnverdier. Jeg forsto at dette kunne bli både morsomt og spennende, sier Giverholt.

– Disse egenskapene setter jeg fremdeles pris på ved Johan. Han er svært åpen for nye ideer, og etterspør folks oppriktige mening – selv om vi har vært uenige mange ganger. Det er kanskje derfor vi går så godt sammen, legger han til.

Opprykk
Da Johan H. Andresen bestemte seg for å tre til side som konsernsjef i 2012, var ikke tidspunktet tilfeldig.

– Hvis det skulle ha noen mening i at John skulle bli konsernsjef, måtte det skje da. Det ville gi ham fem år i rollen, som var et minimum. Det var også behov for å gjøre enkelte andre endringer i organisasjonen, som hans opprykk muliggjorde. Signalet jeg ønsket å sende var at Ferd vektlegger potensiale og talent. Jeg ville ikke ha en rettlinjet kurve, der folk bare steg i gradene basert på ansiennitet, sier Andresen.

Ved selv å tre til side, gjorde han det klart at Ferd nå var blitt et profesjonelt ledet system, tvers gjennom.

Andresen stilte to betingelser for å overlate toppjobben til Giverholt: Han måtte stå i stillingen til han fylte 65 år. Når han skulle gå av, måtte han tre over i Ferds Advisory Board. Giverholt, som fyller 65 år 20. juli, takket uten betenkningstid ja til begge deler.

– Når jeg går inn i selskapets Advisory Board, har jeg vært tydelig på at jeg skal være en rådgiver og ressurs for ledelsen, ikke for Johan. Jeg tror heller ikke det er bra at tidligere ledere går inn i styret. Da kan man fort havne i en rolle hvor man skal forsvare egne valg og bli en bremsekloss for forandring. Men å bidra overfor Morten og hans team blir kjempegøy!

Gammel Nok
Han har ingen planer om «å pensjonere seg», selv om han nå gir seg som konsernsjef. I tillegg til arbeidet for Advisory Board, fortsetter han som styreleder i Elopak. Samtidig går han inn som styreleder i Gammel Nok, hvor Ferd nylig kjøpte 20 prosent av aksjene.

– Jeg ga Johan og Katinka beskjed om at jeg ønsket å engasjere meg i en sosial entreprenør når jeg skulle gå av med pensjon. Gammel Nok er et kjempespennende selskap, som har potensiale til å skape store sosiale verdier, samtidig som de har en modell som gjør det mulig å tjene penger, sier Giverholt.

I tillegg har han verv i en rekke andre selskaper, deriblant Gjensidige, Aars og A. Wilhelmsen.

– Jeg er heldig, og har fått mange interessante forespørsler og har tatt på meg en del styreverv. De nærmeste årene kommer jeg nok til å ha fulle dager, sier Giverholt.

«Uvurderlig»
Giverholt foretrekker å se fremover, og bruker sjelden tid på å dvele ved fortiden. Når han nå har tatt et lite tilbakeblikk, er han særdeles fornøyd med å ha vært med på å bygge en organisasjon som gir folk muligheten til å utvikle sitt talent.

– En del av mitt oppdrag var å bidra til å få frem min etterfølger. Jeg er veldig fornøyd med at vi hadde flere interne kandidater og at vi kunne rekruttere min etterfølger internt. Det er et kvalitetstegn. Det er også utrolig tilfredsstillende å se hvordan Ferd tiltrekker seg dyktige kandidater. Vi får bare de beste når vi rekruttere. Jeg er glad jeg ikke skal ha jobb i Ferd nå, sier Giverholt og ler.

Mannen, som til slutt klarte å overbevise Giverholt om komme til Ferd for 17 år siden, må lete etter ordene på spørsmålet om hva Giverholt har betydd for Ferd:

– Ordet «uvurderlig» er vanskelig å komme utenom. På mange måter har han vært mitt profesjonelle alibi, sier Johan H. Andresen.

Les hele saken i Ferdmagasinet

TEKST: IRINA LEE

 

 

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til post@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.