Morgenlyset og fjordutsikten når tvers gjennom Snøhettas luftige lokaler i Skur 39, og inn til møterommet der Lyst-teamet er samlet for en gjennomgang av planene for Marienlyst.
I dag har vi en overraskelse til dere, sier Knut Bjørgum, prosjektleder for Lyst i Snøhetta. Arkitektene og Ferds eiendomsutviklere tar plass rundt bordet og Bjørgum trekker duken av modellene som illustrerer et fremtidig Marienlyst, slik det kan bli om Ferd når frem i konkurransen om NRK-tomten.
Jeg tror vi har klart å skape et sted der man virkelig vil høre til, smiler Marius Næss, en av arkitektene bak de spektakulære planene.

Slik kan Marienlyst bli 
I løpet av de neste årene kan NRK-tomten bli til mer enn 1200 moderne boliger, såkalte Lystgårder, med rom for veksthus og hageparseller på takene. Rundt dem ligger den grønne Lystparken med Majorstuabekken sildrende gjennom hele området, og et stort vannspeil foran Store studio, like ved den sjarmerende paviljongen, Lillelyst. Og så til slutt – den store finalen, slik bare Snøhetta kan: Kringkastingshuset i ny lekker utgave, «Lysthuset».
Det er så nyskapende og flott! Vi har stor tro på at prosjektet vil skape varige verdier for byen og menneskene her, sier markedsdirektør i Ferd Eiendom, Silje Strøm. Hun er konseptansvarlig for Lyst, og har ledet arbeidet med Snøhetta.

Diamanten i byggeprosjektet
Plassert mellom de fredede bygningsfløyene, åpnes Kringkastingshuset for allmenheten. Lysthuset er uten tvil bydelens møteplass og store identitetsmerke der innovasjon- og gründervirksomhet skal møte lekende barn, coworking spaces, sosiale entreprenører, koselige cafeer og spennende hotellkonsept – alt under ett glasstak. I atriet vil det være mulig å holde alt fra mindre arrangementer til store nasjonale begivenheter. Her hentes referanser fra Kringkastingshusets interiør, og gir rommet et mykt og fleksibelt uttrykk. I fasaden mot nye Lystplassen er det planlagt for en innendørs lekevegg med klatremuligheter over flere etasjer.
Det skal ikke koste å ha det gøy her. Det skal være rom for barn, lek og fysisk utfoldelse. Vi har tro på å forene det lokale tilbudet som allerede finnes i området med nye tilbud som flerbrukshall, barnehager og kulturtilbud. Vi ønsker oss et skapende og fleksibelt sted med mangfold, men vil samtidig ta vare på alt det Kringkastingshuset byr på av historie, kvaliteter og formspråk. Her kan Ferd få til begge deler, forteller Strøm.

Arkitektur med wow-faktor
Snøhetta er kjent for sine skulpturelle bygg med muligheter til å bevege seg fritt der lyset og utsikten er på sitt vakreste. Lysthuset er intet unntak. Over Kringkastingshuset er det planlagt for solcelletak som skal gjøre bygget selvforsynt med energi. På takene rundt vil det være lagt opp for takhager og uteservering, og ytterst på tuppen: et fabelaktig utsiktspunkt.
Taket blir en severdighet, enten det vil eller ei, ler Næss og legger til at utsikten fra Lyshuset antakelig vil bli enda mer spektakulær enn den fra Operataket, ettersom Marienlyst ligger så høyt oppe.
Vi vil kunne se over byen og helt ned til fjorden, sier han. Kollega og prosessleder for prosjektet hos Snøhetta, Ingebjørg Skaare forteller at Marienlyst vil ha alle fasiliteter, enten man leter etter bolig, lokaler å jobbe i eller bare et godt sted å være en søndags formiddag.

Mer enn et eiendomsprosjekt
Direktør i Ferd eiendom, Carl Brynjulfsen, er en av dem som har vært med gjennom hele prosessen og har latt seg begeistre av arkitektene på Vippetangen gang på gang.
Snøhetta har en metodikk og tilnærming som vi ikke hadde kommet på selv. I denne ligger det store muligheter som gjør prosjektet så utrolig bra til slutt. Jeg har en genuin tro på at vi løser oppgaven, forteller han, noe også Ferds investeringsdirektør Tom Erik Myrland stiller seg bak.
Vi har gode forutsetninger for å fylle Lysthuset med yrende skapekraft. I tillegg vil vi skape et kunnskapssenter og en møteplass for innovasjon og næringsliv. Det vil settes krav til aktørene som kommer inn her for å skape en helhetlig og fin totalitet, sier han.

Lyst er mer enn et eiendomsprosjekt for Ferd. I tillegg til å innebære omfattende bydelsutvikling, inkluderer det også et samfunnsmessig perspektiv.
Det er sjeldent vi ser muligheter som dette; et prosjekt som i så stor grad bidrar til å realisere vår visjon, å skape varige verdier og sette tydelige spor, legger Myrland til.

Brukte TV-metoden for NRK-tomten
Arkitekt Ingvild Skaare forteller at det har vært viktig å åpne opp og invitere folket inn til Kringkastingshuset. For å kunne gjøre dette på en måte som både er tro mot byggets historie og samtidig gi folk lyst til å oppholde seg der, har arkitektene latt seg inspirere av film- og tv-industriens manuskripter og «storyboards».
Vi startet med det karakteristiske prøvebildet for TV-signal, og tenkte at dette området også skal ha alt. Farger, nyanser, tredimensjonalitet, formene, lyden og så videre. Deretter begynte vi å tenke i episoder. Hvordan skal bydelen vokse frem over tid. Hvor skal byggene stå, hvem skal bo her, farger, aktiviteter, attraksjoner. Denne tankegangen ble et prosessverktøy og et felles begrepsapparat, forteller hun.

Gjennom en serie «sesonger» er ønsket å utvikle Marienlyst etappevis, med fleksibilitet fra begynnelse til slutt. Til forskjell fra tradisjonelle byggetrinn, vil episodene på Marienlyst gi området innhold og aktivitet fra dag én.
Hvis man bare tenker hvordan sluttresultatet skal bli, har man allerede tapt, sier Næss.

Selv om teamet hele tiden har vært tro mot områdets identitet, legger de ikke skjul på at det grønne skiftet har vært minst like viktig for å gjøre bydelen levedyktig langt inn i fremtiden.

Bærekraftige bygg med mobilitet i fokus
Skillet mellom jobb og fritid blir mindre og mindre. For å være en attraktiv tilbyder av næringseiendom, må man også være tilbyder av god livskvalitet, forteller prosjektleder Bjørgum. I årene fremover, vil grønne valg være en viktig del av definisjonen på nettopp det.

Marienlyst vil selvsagt være bilfritt med tilrettelagt parkering under området. Det planlegges blant annet for en ambisiøs satsing på miljøvennlige transportløsninger og deleordninger.
Vi ønsker å legge til rette for en pool med ulike kjøretøy som elbiler, el-sykler og el-lastesykler, som man kan booke ut ifra behov, sier Skaare.

I tillegg vil lokal energiproduksjon og utnyttelse av takflatene stå sentralt. Her vil det være gode muligheter for alt fra grønnsaksdyrking og birøkt til rekreasjon og hageselskap.

En bydel for alle
Arkitektene og Ferd er tydelige på at bydelen skal tilhøre folket og være et sted man enten vil bo, jobbe, dra på oppdagelsesferd eller oppleve store begivenheter i. For å skape mangfold i området må det åpnes opp for befolkningen.
Lysthuset er en gest for å senke terskelen for å komme hit. Når man er mange nok i et rom, og åpner opp nok steder, blir terskelen lav for folk. Jeg er ganske trygg på at dette er et sted folk vil ønske å dra på oppdagelsesferd, smiler Næss.

Vi forlater Snøhetta og åpner dørene mot glitrende Oslofjorden. Solen har begynt å varme igjen og minner om at våren er på trappene med alt det innebærer av nye eventyr, og kanskje til og med litt ekstra lyst.

Tom Erik Myrland, Silje Strøm og Carl Brynjulfsen er stolte over hva de har fått til sammen med Snøhetta og er spente på salgsprosessen NRK nå står overfor.
Konkurransen om å få utvikle området vil være hard, men vi har sterk tro på at vi svarer godt på de kriteriene som er lagt både fra NRK og kommunens side. Om vi blir den neste eieren av Marienlyst, blir dette vår måte å gi noe tilbake til byen på, sier Myrland før de runder hjørnet på Skur 39.

Les mer om prosessen og planene om Lyst i Ferdmagasinet