Satser på shopping til sjøs

Fjord Line tar nå kontroll over tax free-salget på egne båter, og satser på å forbedre kjøpsopplevelsene om bord.

I slutten av april overtok Fjord Line kontrollen over tax free-salget fra selskapet Inflight Service Europe, som tidligere drev butikkene om bord på M/S Oslofjord mellom Sandefjord og Strømstad og sommerruten HSC Fjord Cat mellom Kristiansand og Hirtshals.

– Ambisjonen er blant annet å bli et flytende kjøpesenter på ruten Sandefjord-Strømstad, sier kommersiell direktør i Fjord Line, Jan Petter Eilertsen.

I september tar Fjord Line også kontrollen over tax free-salget på M/S Bergensfjord og M/S Stavangerfjord, som går fra Bergen via Stavanger og Hirtshals, via Langesund og tilbake. Denne ruten driftes i dag av Heinemann Scandinavia.

– Insourcingen kommer som følge av at vi har definert tax free-salget som en av våre fire kjernevirksomhet, ved siden av billettinntekter, salget av mat og drikke om bord, og cargodriften, sier Eilertsen.

Variasjon
Ved å ta kontroll over tax free-salget, får Fjord Line alle muligheter til å styre og variere vareutvalget i forhold til sesong og hvilke gjester som er om bord. Mens barnefamilier er i flertall i sommermånedene, er det gjerne godt voksne som koser seg med en svipptur til sjøs resten av året.

– Vi har god oversikt over når ulike kundegrupper kommer til oss. I februar er det mange dansker, som tar båten for reise på skiferie i Norge. Da ønsker vi å kunne legge til rette for spesielle tilbud til disse kundegruppene, for eksempel gjennom pop up-butikker og andre aktiviteter. Vi vil ikke avsløre alt, men kan røpe at gjestene kommer til å merke endringer om bord i tiden fremover, sier Eilertsen.

Flere ansatte
Tax free-salget representer en betydelig verdi for Fjord Line. Omsetningen ligger på rundt en halv milliard kroner årlig. Ved å ta hånd om salget selv, ligger alt til rette for tettere kontroll økt inntjening. Ingen butikkansatte er berørt av omleggingen, og internt har nyheten blitt mottatt med stor entusiasme.

Senior Investment Manager i Ferd Capital, Håkon Glimstad Kristiansen, er svært fornøyd med at Fjord Line nå får kontroll på tax free-salget selv.

– Dette er et godt verktøy for å øke shoppingmulighetene for de reisende, som igjen vil gi selskapet muligheter for å tjene mer penger. Vi opplever også at de ansatte blir mer motiverte, som følge av at de får full kontroll over kjernevirksomheten selv, sier Kristiansen.

Han peker på at omleggingen også vil bidra til å skape flere arbeidsplasser i Fjord Line. For å håndtere den nye tax free-driften etablerer Fjord Line en egen organisasjon under selskapets kommersielle avdeling, med base i Sandefjord. I tillegg til en kommersiell leder, som får det overordnede ansvaret for driften av tax free-butikkene på alle fire skip, vil teamet bestå av innkjøper av shoppingprodukter, kategoriansvarlig for parfyme og kosmetikk, kategoriansvarlig for drikkevarer og sjokoladeprodukter, koordinator og grafisk produksjon.

* * *

fakta / Fjord Line

  • Fjord Line har rundt 600 ansatte, hvorav 425 er sjøansatte på helårsbasis. Bemanningen økes med om lag 150 ansatte i sommerhalvåret.
  • Fergeselskapet har fire ruter mellom Norge og utlandet. På Vestlandet går gassfergene M/S Stavangerfjord og M/S Bergensfjord i daglig skytteltrafikk mellom Bergen, Stavanger, Hirtshals og Langesund.
  • I tillegg har selskapet M/S Oslofjord to daglige avganger mellom Sandefjord og Strømstad i Sverige. I sommerhalvåret går også den hurtiggående katamaranen HSC Fjord Cat i ekspressfart mellom Kristiansand og Hirtshals.


 Les hele saken i Ferdmagasinet her.

Abonner på publikasjoner

Hvis du ønsker å motta Ferdmagasinet og / eller årlige og halvårlige rapporter når de er tilgjengelige, kan du fylle ut skjemaet under

Økonomiske rapporter
Email
Nyheter
Ferdmagasinet
Post Email
Fornavn *
Etternavn *
Firma *
E-post *
Adresse *
Postnummer / Sted *
* Obligatoriske felter

Avslutte abonnement

Hvis du ønsker å avbestille abonnementet, kan sende e-post til oppsigelse@ferd.no
Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. For ytterligere informasjon, vennligst se Ferds retningslinjer for personvern.