Dette er en viktig strategisk milepæl for Aibel. Ved å vinne denne kontrakten bekrefter vi vår posisjon som en foretrukket leverandør i det europeiske havvindsegmentet, samtidig som vi styrker vår rolle i den pågående transformasjonen av energibransjen, sier konsernsjef Mads Andersen i et intervju med Ferdmagasinet.

Strøm for 4,5 millioner hjem
Årets andre multimilliardkontrakt innenfor fornybar energi gjelder to omformerplattformer og opsjon for en tredje til Doggerbank i britisk del av Nordsjøen, der Equinor og britiske SSE Renewables skal bygge ut verdens største bunnfaste havvindpark. Omformerplattformene vil ha en sentral funksjon: Vekselstrøm fra flere hundre store vindturbiner går via et nettverk av kabler til plattformene, der strømmen konverteres til høyspent likestrøm som ledes gjennom en undersjøisk kabel de vel 130 kilometerne inn til kysten av Yorkshire i England. Der konverteres likestrømmen tilbake til vekselstrøm for det britiske høyspentnettet.

Til sammen vil de tre plattformene ha kapasitet til å konvertere 3,6 GW – nok energi til å dekke behovet for over 4,5 millioner britiske hjem, sier Nils Arne Hatleskog, konserndirektør Feltutvikling og havvind.

Verdensledende
Den tidligere kontrakten fra mai i år gjaldt også en omformerplattform. Denne skal bygges for DolWin5-prosjektet på tysk sokkel i Nordsjøen, der Aibels første omformerplattform har vært i drift på DolWin2 siden 2016.

Vi har klart å bygge opp og ta vare på en solid kompetansebase med et team som gjør en fantastisk jobb. I år har det vært fem konkurranser om å bygge omformerplattformer i verdensmarkedet. Aibel har vunnet fire. Da tror jeg vi trygt kan si at vi er verdensledende på dette området, sier Mads Andersen. Han understreker samtidig at Aibel i alle disse prosjektene hatt et tett og godt partnerskap med det svensk-sveitsiske elektrokonsernet ABB, som har stått for det elektriske utstyret på plattformene.

God balanse havvind og petroleum
Med de to store havvindprosjektene har Aibel i løpet av 2019 tatt inn ordrer i fornybarsegmentet på over åtte milliarder kroner.

Dermed har vi fått god balanse mellom oppdrag for petroleumssektoren og fornybar energi – slik at vi har to solide ben å stå på, og dermed gode forutsetninger for å kunne holde virksomheten på et høyt nivå, uansett hvordan de forskjellige markedene beveger seg opp eller ned, sier Hatleskog.

Aktivt eierskap
Mads Andersen understreker at resultatene Aibel har oppnådd innenfor havvind har vært avhengig av at selskapet har hatt langsiktige eiere med vilje og finansiell styrke til å støtte omstillingsprosessen, og kompetanse til å drive aktivt eierskap.

Vi er på vår side svært imponert over hva Aibel har fått til gjennom den langsiktige satsningen på havvind. Dette er et godt eksempel på at det er mulig for norske leverandørbedrifter å omstille seg til nye forretningsmuligheter, og dermed skape både arbeidsplasser og god lønnsomhet, sier Morten Borge, konsernsjef for Ferd, som eier 50 prosent av selskapet.

Les hele saken i Ferdmagasinet